ישראל איננה - כבר לא מעט זמן - במרכז לוח המטרות של הנשיא ארדואן. משבר עם ישראל לא נחוץ לו גם בלי שליבו התהפך והחל לאהוב אותנו. לכן, ראש המודיעין הנאמן שלו הקאן פידאן דיבר עם מי שדיבר במשטרה ובמערכת המשפט - ובני הזוג אוקנין חזרו הביתה. לטורקיה יש היום עדיפויות אחרות לגמרי ואין היא רוצה להסיר מהן עין.
העדיפות הראשונה של ארדואן לעת הזאת היא לחלץ הסכמה שבשתיקה מהרוסים והאמריקנים למבצע צבאי נוסף שלו, כזה שיבצע נתח נוסף במרחב הגבול של סוריה עם טורקיה. עד כה הוא מתמיד לאיים והצבא הטורקי מותח שרירים ותמרונים אין-סופיים, אבל באין אור ירוק הפעולה שהבטיח ארדואן אינה יוצאת לפועל. מטרתו היא לא רק להרחיק בהדרגה את הכוחות הכורדיים שנתמכים על ידי ארצות הברית בצפון-מזרח סוריה מהגבול שלו, אלא גם לפורר את הממשל האוטונומי שהקימו לרסיסים קטנים ולמנוע, חלילה, שהרוסים יצליחו לדחוף אותם להסכמות עם הנשיא אסד.
נא לשים לב: רק בימים האחרונים העבירו הרוסים מסוקי תקיפה לשלושה שדות תעופה סמוך למרחב שבו רוצים הטורקים לפעול: בסיסי האוויר בטבקה, בסיס סרין ובסיס קמישלי.
העדיפות השנייה של ארדואן היא לארגן מחדש, בהבנות שקטות, את התחרות ההולכת ומחריפה בין טורקיה לאירן, תחרות שהחריפה נוכח ההישגים הטורקיים כתוצאה מן המלחמה האחרונה בין אזרבייג'ן וארמניה. יש חיכוכים בין הטורקים והאירנים גם בסוריה וגם בעירק (בעיקר בחבל מושבם של היזידים סינג'אר), וגם במקומות מרוחקים יותר כמו תימן, סומלי, אפגניסטן וסודן. ארדואן יבוא לטהרן בזמן הקרוב אחרי חילופי עלבונות קשים בינו לבין ההנהגה האירנית ושופרותיה, אבל חשוב לו כמובן לא להביא את החיכוכים עם אירן לכלל התלקחות.
הנושא השלישי שמעסיק את ארדואן עכשיו הוא שיקום היחסים עם המדינות הערביות, שפיתחו בשנים האחרונות עוינות גלויה כלפי שאיפותיה של טורקיה. הוא מחזר אחרי מצרים, מנהיג האמירויות מוחמד בן זאיד יבוא לראשונה לבקר אצלו, ויש גישושים טורקיים גם אצל הסעודים. ארדואן איננו אוהב מה שהוא רואה מסביב: במזרח הים התיכון קם בלעדיו ארגון שבסיסו באוצרות הגז ובו אין טורקיה חברה, בעוד שהמדינות החברות - ישראל, האמירויות, יוון ועוד - מקיימות תרגילים אוויריים משותפים ממש לנגד עיניו. הוא הדין בים האדום, שבו התנהלו זה עתה תמרונים ימיים של ישראל, האמירויות וארצות הברית, בעוד חלומו של ארדואן להשיג בסיס ימי בסואקין שבסודן ירד לטימיון.
כמובן - ואולי מעל הכול - ארדואן חייב לטפל במתח בינו לבין ממשל ביידן מאז רכש סוללות קרקע-אוויר מסוג S400 מפוטין. יש התנגדות גדולה בשני בתי הקונגרס לארדואן. גם אם בממשל יש לא מעטים המבינים שאסור לדחוף אותו לזרועותיה של רוסיה, קשה עד כה להתניע מהלך רציני של הסדרת היחסים לעתיד. כל זה כאשר טורקיה במשבר כלכלי חמור - פיחות תלול של הלירה הטורקית, אינפלציה ותסיסה של ציבורים רבים עד כדי כך שמפלגות האופוזיציה מאמינות שיוכלו לנצח את ארדואן בבחירות הבאות. עם ערימה כזאת על שולחנו, הבין ארדואן שאין לו צורך בבני הזוג אוקנין.