העיתוי והאיתות: הדיווח שפורסם אתמול (שני) בוושינגטון פוסט, שלפיו ישראל תקפה מתקני נשק כימי בסוריה פעמיים בשנתיים האחרונות - מגיע בזמן שנמשך המשא ומתן עם האירנים על הסכם הגרעין, שנראה כי נקלע למבוי סתום. מאחורי הפרסום הזה כעת יש ניסיון להפעיל לחץ על טהרן ולגרום לה פחות להתעקש - ויותר להתגמש. בה בעת המטרה היא לאותת לסוריה, לאמריקנים וגם לאירנים - שמדינת ישראל לא תשלים לעולם עם כניסת נשק לא קונבנציונלי לאזור ותפעל תמיד כדי למגר אותו עוד בחיתוליו. 

אסד הסגיר עשרות טונות של נשק, ארה"ב לא הורידה את הראש

אסד השקיע משאבים במשך שנים כדי לפתח את הנשק הכימי ברמה גבוהה והשתמש בו כדי לאיים על ישראל לטווח הרחוק. עד לפני 8 שנים - פיתחו במכון "סרס" נשק כימי, אלא שההסכם שגובש בין ארה"ב, אסד ורוסיה - אילץ את נשיא סוריה להיפרד מכלל הנשק הכימי שהיה ברשותו. ארה"ב ורוסיה לא הורידו את הראש ואסד מצא עצמו מסגיר עשרות טונות רבות של נשק כימי וגז עצבים מסוג סארין. 

וכך, הפקחים של הארגון למניעת הפצת נשק לא קונבנציונלי בהאג הגיעו לסוריה ואיתרו את הנשק על בסיס מידע מודיעיני מגורמי ביון מערביים. הם הגיעו לאתרים ולמחסנים, ולא חשבו פעמיים לפני שהוציאו משם הכול. מה עלה בגורלו של הנשק? אוניה רוסית קברה אותו במעמקי הים התיכון.

נשק יום הדין שנשמר לישראל כוון נגד המורדים בסוריה

זה לא הסתיים בכך. אסד ניסה להסתיר בין טונה ל-3 טונות של נשק קטלני שתוכנן להיות "נשק יום הדין", כדי לשמר את שלטונו ואת משטרו. על פי פרסומים זרים, אותם אתרים הותקפו כמה פעמים שבהם הוערך שנותרו חביות הנשק הכימי האחרונות.

פקחי האו
פקחי האו"ם בסוריה בעקבות ייצור הנשק הכימי|צילום: רויטרס

בעבר כבר היה ניסיון לחדש את המתקן הכימי וכעת זהו הניסיון השני. זו בדיוק הסיבה שבגינה מבינים בישראל שאין רגע דל והחליטו לפעול מיד. במרוצת השנים אסד ייצר תחום אפור סביב הנשק הכימי. לא מדובר בגז עצבים ולרוב הוא לא גורם למוות, אלא זהו חומר מנטרל שפוגע בדרכי הנשימה. 

וברקע האיום הכימי - סוריה ממשיכה להתבוסס בדמה בצל מלחמת האזרחים שנמשכת זה עשור וגובה מחיר כבד, שהפך את המדינה לזירת התכתשות אזורית ובין-לאומית. בין היתר, צבאו של אסד שיגר את הטילים שהיו ברשותו נגד המורדים שנאבקים במשטרו והוא הוציא את הנשק הכימי מסוריה. 

פצועים כתוצאה משימוש בנשק כימי. ארכיון (צילום: רויטרס)
נפגעים מנשק כימי בסוריה|צילום: רויטרס

עד כמה ישראל ערוכה להתמודד עם האיום הכימי?

בשל התפרקותה של סוריה מנשק כימי, האיום מבחינתה של ישראל ירד באופן ניכר וזו החליטה להפסיק את ההצטיידות ואת השדרוג של ערכות המגן או מסכות האב"כ. לכך מתווספת העלות הגבוהה של מבצע האיסוף שיכולה להגיע למיליארדים - וגרמה לכך ליפול בין הכיסאות. 

על אף שפיקוד העורף החליט לסגור את מערך האב"כ שלו ו-60% מהילדים בישראל לא מחזיקים בערכות מגן - כך על פי דוח פנימי של מערכת הביטחון שנכתב לאחרונה, ישראל לא נרדמה בשמירה. היא הותירה אומנם רק יכולת קטנה לטיפול בשדה הקרב, אך מחזיקה ביכולות גבוהות גם בקרב היחידות הלוחמות - למקרה שבו האיום שמרחף באוויר עלול להפוך לממשי ולהיתרגם לפעולות. בזמן שסוריה לא חדלה מניסיונותיה ופס הייצור האירני עובד שעות נוספות - בישראל פועלים שני קווים שמגבירים את יכולותיה ובמקרה הצורך, ניתן יהיה להגביר את הייצור ותוך חצי שנה - כבר להצטייד בהתאם.

מתקן נשק כימי בסוריה (ארכיון) (צילום: רויטרס)
השמדת נשק כימי בסוריה|צילום: רויטרס