ממשלת ישראל נדרשת בימים אלה לשורה של הכרעות משמעותיות, חלקן גורליות לעתידה של ישראל. כבר שנים עומדת לפתחה של המדינה ההכרעה בדבר חובת השירות בצה"ל. נזכיר: בג"ץ דרש מהממשלה להכריע בשאלת מתווה שירות חדש, תוך דרישה להימנע מאפליה בין ציבורים שונים בחברה הישראלית.

הטורים של שי פירון ב-N12:

תפוח האדמה הלוהט מכיל בתוכו את כל החומרים שמהם עשויה דרמה טובה: חיילים וחיילות, שחלקם מסכנים את חייהם; הרלוונטיות של ערך צבא העם; הציבור החרדי ושאלת השתתפותו ועוד.

על הפרק הצעה רעה, רעה מאוד: להוריד את גיל הפטור לציבור החרדי ולאפשר להם להשתלב בשוק העבודה ללא שירות. מי שירים יד בעד ההצעה יגזור כליה על צבא העם, יפגע אנושות בלכידות החברתית, יפחית את ערך ההתנדבות והנתינה.

  1. זוהי הצעה רעה מפני ששוב אנו מותירים את הציבור הערבי מחוץ למעגל הנתינה, ההשתתפות וההתפתחות. אנחנו לא סופרים אותם. הרבה יותר קל 'להתלבש', שוב, על החרדים. הרחבת מעגל השירות אינה משימה שנועדה כדי לקדם ישראליזציה של הערבים אלא בסיס לשיקום החברה הערבית. תקציבים רבים לא ישפיעו על החברה מפני שלא תהיה מנהיגות צעירה המעוניינת בלקיחת אחריות: צעירים וצעירות השואפים להוביל להעמקת ביטחון הפנים באמצעות פעילות בשדה החינוך והרווחה; בהקמת תנועות נוער ומתנ"סים.

    יש הסבורים שהכל עניין של תקציב. כך נוהגים אנשים שלא מעריכים אנשים....זוהי התנשאות לחשוב שעם כסף, אפילו הרבה כסף, אפשר יהיה 'לטפל' בחברה הערבית. אנו מתעלמים מהעובדה שבלב האירוע עומד סיפור של זהות,  תרבות ונרטיב. הכסף – יסייע אבל לא יפתור את מצוקת הציבור הערבי. ואם לא די בכך: תחשבו על אלפי צעירים חסרי מעש. הם יום הם נשלטים על ידי כנופיות פשע שמנצלות אותם. מחר הם יהיו בוגרי קורס מד"א, קורס שיטור קהילתי, קורס כבאות והצלה. במקום לקחת חיים של אחרים – יהפכו למצילי חיים. שירות בתחומים אזרחיים ובתחומי ביטחון בתוך הקהילות הערביות, בהובלה של מנהיגות ערבית מהווה מהפכה של תיקון ותקווה לחברה הערבית.
  2. זוהי הצעה רעה מפני שהיא לא מתמודדת באמת עם האתגרים של הציבור החרדי. היא בוחנת את המציאות בעיניים לכאורה כלכליות. 'נשחרר אותם ואז יצאו לעבוד'.

    זו אמירה של כלכלנים, חוקרים ואנשי ציבור שלא מכירים את הציבור החרדי. ראשית, האמירה הזו, מאיימת על יסודות החברה החרדית והיא מבטיחה מלחמת מגן עד חורמה. יש חשש שהיוצאים בגיל כה מוקדם מהישיבה  ייפגעו. ערעור מעמדם בשדה הקהילתי יכריח רבים להישאר בישיבה לעוד שנים רבות; ההחלטה מכניסה את עולם התורה למגננה. על רקע הממשלה החדשה היא לא נתפסת כתוכנית כלכלית אלא כעוד שלב במלחמת הדת של אביגדור ליברמן בציבור החרדי.

    שנית, לאן בדיוק ילך הצעיר החרדי בן ה – 21 שהשתחרר זה עתה? הרי הוא לא למד לימודי ליבה, במקרים רבים כבר מוטלת עליו החובה לפרנס את משפחתו. מן הסתם, ילך לעבוד במסחר זעיר, יעשה לביתו. רובם לא יגיעו לאקדמיה, לא יעסקו בטכנולוגיה, לא ירכשו כלים להשתלבות במאה העשרים ואחת. לעומת זאת, מסגרות שירות שונות יכולות להיות גם 'שנת מעבר' בה משלימים פערים במגוון רחב של תחומים, רוכשים מיומנויות וכלים שיעזרו לאלה שיבחרו להשתלב בשוק העבודה.  ומעל הכל: החברה החרדית זקוקה למסגרות שירות שיתאימו לתרבות ולצרכים. חלקם ישרתו בצנחנים אבל החלק הארי יישאר קשור לישיבה ולקהילה בדרך כזו או אחרת ויתרום את חלקו בארגון הצלה, זק"א או בעזרה לילדי החינוך המיוחד.
  3. זוהי הצעה רעה מפני שהיא לא מתמודדת עם הצפי בגידול האוכלוסייה בישראל. בעוד כמה שנים יהיו לצה"ל הרבה יותר חיילים. אם לא נשנה את מבנה השירות מן הייסוד, הם יאלצו לשרת בתפקידים עורפיים שחלקם חסרי חשיבות. החיילים והחיילות הללו  נדרשים יותר במערכת הבריאות, במערך הכבאות, בטיפול בקשישים ובהתמודדות עם מגפת הבדידות, בסיוע לאנשים עם מוגבלות ובהגנה על טבע וקיימות.

    אם יורידו את גיל הפטור לחרדים, יפגעו גם במוטיבציה של הילדים שלי ושלכם לשרת. במקום שהשירות יהיה כרטיס הכניסה לחיים בוגרים עם משמעות, הוא יהפוך לעול שחלק חייבים בו, וחלק פטורים ממנו ועוד בחסות החוק.

עלינו להתארגן מחדש. להציע שלושה מסלולי שירות לכל אזרח בישראל: צה"ל, שלו זכות הבכורה; ביטחון פנים והצלה; רווחה וחינוך.

צה"ל ומפקדיו ערוכים לחשיבה חדשה. חוקרים ופקידים מערימים קשיים  מפני שהם מתמודדים עם המציאות העכשווית בכלים של אתמול. מניסיוני, אני יודע על כמות הצעירים הרוצים להיות חלק ממסלולים משמעותיים המכירים בצרכים של קהילתם תוך התחשבות בתרבותם ובמורשתם. בשנים האחרונות זכינו, בתנועת פנימה להיות יזמים ושותפים בהפעלת  מאות צעירים ערבים וחרדים, שהשתלבו בשירותי הכבאות, במערכות הבריאות ועוד.

בן 5 במצב אנוש לאחר שאותר מחוסר הכרה בבית שמש (צילום: איחוד הצלה)
לפתוח מסלול של שירות אזרחי בכוחות ההצלה, איחוד הצלה|צילום: איחוד הצלה

צה"ל ומפקדיו מחד, ומסגרות השירות האזרחי מאידך, יכולים להציע לישראל סיפור חדש. כולם משרתים. כולם תורמים. כולם חלק מהחברה הישראלית, ואיש באמונתו יחיה. לשם כך עלינו לנצל את הצורך בפתרון סוגיית גיוס החרדים כהזדמנות לבחינה מחודשת של השירות בכלל. הבעיה אינה של חרדים אלא של כולנו, הישראלים. תקציב המדינה חייב לתת ביטוי להתחדשות ישראלית. חוק שירות ביטחון חייב להשתנות. עלינו לגלות אומץ ולא לפחד משינויים משמעותיים.

על ראש הממשלה, שר הביטחון ושר האוצר לשלב ידיים ולהביא בשורה חדשה לישראל. אחרת, הם ימיטו אסון על צבא העם, על שירות כלל אזרחי ישראל. מתווה שירות חדש יתרום לשיקום החברה הישראלית וליצירת תקווה לכלל האזרחים, תושבי תל אביב, רהט, אלעד, שדרות, בני ברק, כפר קאסם ורעננה. אסור להחמיץ את השעה.

שי פירון (צילום: Yonatan Sindel Flash90)
שי פירון|צילום: Yonatan Sindel Flash90

>>> הכותב הוא שר החינוך לשעבר, נשיא תנועת 'פנימה'