הרפורמה בחקלאות שהוכנסה לחוק ההסדרים נכתבה במשך שנים במשרד האוצר והמתינה לשרים שיסכימו לקדם אותה. הבסיס שלה מחויב המציאות: הגדלת התחרות בישראל, לאפשר ייבוא חופשי של פירות וירקות לאורך כל שנה ומנגד מעבר לתמיכה ישירה בחקלאים – כלומר להעביר להם כסף ישירות כדי שימשיכו לגדל כפי שנהוג בכל העולם המפותח ולא להגן עליהם באמצעות מכסים. עם זאת, בין הכוונות ועד לביצוע הפערים דרמטיים.

רפורמת החקלאות - סיקור N12:

רבים מהחקלאים אומרים כי הם מוכנים להתמודד עם כל ייבוא של תוצרת שתגיע מחו"ל. הם באמת מאמינים שהסחורה שלהם טובה, טעימה ובריאה יותר. אבל על מנת לקיים תחרות שוויונית צריך קודם להוריד את מחיר המים לחקלאות, שהוא מהיקרים בעולם כיוון שישראל נסמכת על התפלת מים, ולהקל במסים הרבים שמשולמים על העובדים הזרים. מנגד, באגף התקציבים שבמשרד האוצר בטוחים שהחקלאים רק מנסים למשוך זמן, לדחות את פתיחת המשק ומעליבים את החקלאים כשהם קובעים שהם מגדלים לא טובים ומתעשרים על חשבון הציבור.

שר האוצר אביגדור ליברמן (צילום: פלאש/90 )
מקבל החלטות - ללא הידברות עם החקלאים, שר האוצר ליברמן|צילום: פלאש/90

תדרוך שערך השבוע בכיר במשרד האוצר לכתבים הציף את רמת החשדנות; באוצר העבירו לכתבים השוואה של "יוקר המחיה במוצרי החקלאות" וטענו לפער של יותר מפי 12 (1,200 אחוז!!) בין ישראל ללונדון. עם זאת, חשוב לשים לב שבסל של משרד האוצר הובאו מוצרים שכמעט ולא מגודלים בישראל כמו אוסנה, (Blackberries, פטל שחור) אוכמניות ודובדבנים שעונת הגידול שלהם בארץ קצרה ואילו באירופה הם מגודלים בשפע. בנוסף צוין במצגת שמחיר האבוקדו בישראל עומד על 60 שקלים לקילו, אולם אין כרגע בישראל אבוקדו מקומי בכלל והעונה תתחיל רק בעוד כחודש.

נתונים מגמתיים אלו משקפים עד כמה הודרו מהדיונים על הרפורמה אנשי משרד החקלאות והם מנוהלים על ידי אנשי האוצר ומנכ"לית משרד החקלאות שמונתה לתפקיד בחודש שעבר. כך למשל הוצגה תיאוריה לפיה בעוד החקלאים דיווחו השנה על ירידה של כ-30 אחוז בפירות הנשירים כמו אפרסקים, שזיפים ונקטרינות בשל החורף החם שפגע בייבול – לא נרשמה כלל ירידה בכמויות התפוחים. לטענת האוצר, כיוון שהם מיובאים מחו"ל מתוקף הסכמי סחר בינלאומיים. אולם בפועל, תפוחים מלכתחילה מגודלים במקומות הגבוהים ביותר בגליל ובגולן, ולכן לא סבלו ממחסור במנות קור – ובכל מקרה הקטיף שלהם יחל רק בעוד כמה שבועות.

בסופו של דבר הבעיה הגדולה ביותר של הרפורמה היא הניסיון של שרי האוצר והחקלאות להציג רק את הורדת המחירים הצפויה מבלי להתייחס לעובדה שפתיחת ייבוא הביצים לישראל, למשל, יביא לסגירת מאות משקים קטנים בגבול הצפון. ייתכן שזו פעולה מחויבת המציאות, אך יש לומר זאת לציבור ולמי שפרנסתו תיפגע אנושות, במיוחד כשהערכות הן שכמות הביצים שתגודל בישראל תפחת בעקבות הרפורמה ב-50-70 אחוזים. בנוסף, החלטות על צמצום הייצור החקלאי בישראל, בטח אחרי שנת הקורונה ובצל ניסיונות חרם בינלאומיים, חייבות להתקבל בפורום רחב יותר מכלכלני האוצר בלבד.

גיא ורון (צילום: החדשות12)
גיא ורון|צילום: החדשות12

לבסוף, אי אפשר שלא לשים לב שהרפורמה מתעלמת מהחוליה החזקה ביותר בשרשרת – רשתות השיווק, שאינן מחויבות להוריד את המחיר. רק השבוע פרסמה קרן מרציאנו במהדורה המרכזית כי רווחי הרשתות זינקו בעשרות אחוזים בשנה האחרונה. לצערי, איני מכיר חקלאי שהצליח להתעשר בשנה האחרונה.