בזה אחר זה פקדו השרים ומנכ"לי המשרדים הממשלתיים את חדרו הצדדי של יו"ר רע"ם מנסור עבאס, חדר שיועד לו במשרד ראש הממשלה בליל אישור תקציב המדינה בממשלה. עבאס, שלא השתתף בדיוני הממשלה עצמם כיוון שאיננו שר, ישב בסמוך וניהל את המשא ומתן מול המשרדים השונים לגבי החלוקה התקציבית.
תקציב המדינה - סיקור N12:
- איפה התקציב פוגש אותנו: על מה נשלם יותר ועל מה פחות?
- נתניהו בכנסת: "לא התכוונתי להיתמך על ידי מנסור עבאס"
- הממשלה אישרה את תקציב המדינה – אלו הרפורמות שהיא רוצה לקדם
הממשלה אישרה בסך הכול 35 מיליארד שקלים לחברה הערבית, שמחולקים בצורה הבאה: 30 מיליארד שקלים לתוכנית חומש לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, 2.5 מיליארד שקלים לתוכנית חומש למיגור הפשיעה והאלימות בחברה הערבית, 2 מיליארד שקלים לשיפור התשתיות בחברה הערבית וחצי מיליארד שקלים להסרת החסמים והמגבלות ליישום התוכניות השונות.
לצידו של מנסור עבאס, שני אנשים נוספים ניהלו את המשא ומתן ותהליך חלוקת התקציבים. הראשון הוא יו"ר הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, חסאן טוואפרה, מהמשרד לשוויון חברתי והשני הוא היועץ הכלכלי של ועד ראשי הרשויות בחברה הערבית, עלאא גנטוס, שדאג לייצג את האינטרסים של ראשי הרשויות הערביות. שלושתם ניהלו משא ומתן מול שאר המשרדים על חלוקה ראשונית של התקציב שבידם בגובה 15 מיליארד שקלים. יחד עם שאר התקציבים שמגיעים מהמשרדים השונים הם מסתכמים ב-30 מיליארד שקלים, המיועדים לתוכנית החומש.
בכל פעם שהדיון בממשלה הופסק, התחיל הדיון בחדרו הצדדי של עבאס במשרד ראש הממשלה, ולעיתים שני הדיונים התנהלו במקביל. גורם המעורב במשא ומתן תיאר זאת כך: "מנסור עבאס ישב בחדרו כמו סולטן וחילק את התקציב שיש לו לשרים שהתחרו ביניהם לקבל יותר מהתקציב של הערבים". מנסור בעצמו אמר למקורביו לאחר אישור התקציב: "לא האמנתי בחיים שאגיע למעמד כזה, מפקפקים בצעד ההיסטורי של רע"ם?! זאת היסטוריה".
לתקציבים האלה קרא ראש האופוזיציה בנימין נתניהו ואנשי מפלגתו "מס עבאס - בעלות 53 מיליארד", על אף שבפועל מדובר ב-35 מיליארד שקלים בלבד שאישרה הממשלה. בביקורתו על התקציבים שקיבל עבאס, נתניהו רק שכח להזכיר שאת המורשת הזאת ממשלת בנט קיבלה ממנו, וטוב שכך. נתניהו היה ראש הממשלה הראשון שהעביר את תוכנית 922 לפיתוח הכלכלי בחברה הערבית בשנת 2016, בגובה של 15 מיליארד שקלים, תוך שיתוף פעולה עם הרשימה המשותפת והעומד בראשה, איימן עודה. שר האוצר דאז ואנשיו, משה כחלון, הסבירו שהפיתוח הכלכלי בחברה הערבית חיוני מאוד לפיתוח הכלכלה הישראלית, במיוחד כשמדובר בחברה צעירה ומשתלבת בשוק העבודה והתעשייה בקצב שהולך וגובר.
למרות הצעד ההיסטורי בהקצאת התקציב הממשלתי הגדול ביותר בתולדות החברה הערבית, כל זה יעמוד למבחן המציאות בשאלה האם יצליחו הרשויות המקומיות לנצל את התקציבים ולהביא לשיפור אמיתי בחייהם של האזרחים הערבים בישראל. הניסיון הקודם בתוכנית 922 מלמד שמתוך 15 מיליארד השקלים שהקצתה ממשלת נתניהו, נוצלו רק 6. זה, כרגע, מה שאמור להדאיג את מנסור עבאס. זאת רק אחרי שיצליח במשימה הלא פחות מורכבת, לשכנע את כל חבריו ברע"ם להצביע בעד התקציב הזה, במיוחד כשלא כולם מרוצים מסעיפיו.