ספק אם לפני כמה שנים ג'ו ביידן בעצמו היה מאמין שאלו המהלכים שיקדם בקרוב. רחוק מהציפיות ומהדמות הציבורית שהכרנו, ביידן בגרסת 2021 מתגלה במאה הימים הראשונים שלו בתפקיד כמכונת עבודה, נשיא שלא מפחד לנקוט בצעדים חריגים ואף קיצוניים ביחס למה שהנשיא הדמוקרטי הקודם היה מוכן לעשות. פעולותיו לא תואמות כלל את דימוי "ג'ו הישנוני" שניסו להדביק לו. כעת נשאלת השאלה: האם זה יספיק למורשת היסטורית?
קשה להגיד דברים חיוביים על מגפת הקורונה, על קורבנותיה והחורבן הכלכלי שמוטטה על אנשים. עם זאת, מבחינת נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן זו הייתה מתנה. אחרי שדובר רבות על התרומה של התפשטות הנגיף על בחירתו לנשיא, שווה לשים דגש על איך ביידן ניצל את המשבר והפך אותו להזדמנות - הזדמנות לשינויים ומהלכים חסרי תקדים שישפיעו עוד שנים קדימה על ארצות הברית.
משברים זו הזדמנות מצוינת לקדם מהלכים שבתקופה רגילה לא היה להם סיכוי לעבור. פעם, עם ממשלות יציבות ומתפקדות, זה גם מה שהיו עושים בישראל. אחרי אסונות ישנה התגייסות ציבורית והבנה שיש צורך בוויתורים. גם מבחינת התזמון הנוכחי, עם בית נבחרים וסנאט עם רוב דמוקרטי גבולי, ביידן ואנשיו מבינים שזו העת לפעול. הם הולכים בכל הכוח על רפורמות גדולות, בעיקר בכל הנוגע לכלכלה ונושאי פנים.
נשיא פעלתן
לאחר השבעתו, ביידן אמר כי ארבעת המשברים הקריטיים ביותר בארצות הברית כיום הם השתוללות נגיף הקורונה, מצב המשק האמריקני, המתח הבין-גזעי בארצות הברית ומשבר האקלים. לקח לו כמה ימים כדי למחוק את מה שאפשר באופן מיידי ממורשת טראמפ, להצטרף לארגון הבריאות העולמי ולאמנת האקלים, להטיל חובת עטיית מסכות ובעיקר להאיץ את מבצע החיסונים המקרטע. כשביידן נכנס לתפקידו היו בין כמה עשרות לכמה מאות אלפי חיסונים ביום. היום רושמים בארצות הברית שיאים של למעלה מ-3.5 מיליון מתחסנים ביממה. 200 מיליון חיסונים כבר ניתנו, כמחצית מאוכלוסיית ארצות הברית הבוגרת מחוסנת לפחות פעם אחת.
בניגוד למה שאמרו הרפובליקנים, ביידן לא נלחם כדי להשאיר את בתי הספר סגורים ואף להפך, הדגיש כי הלימודים נמצאים אצלו בראש סדר העדיפויות. הממשל בראשותו פעל לפתיחה כמה שיותר מלאה של מערכת החינוך, למרות מצב הקורונה.
ביידן העביר את תוכנית החילוץ הראשונה, לצד המשך הצעדים של הממשל הקודם כמו צ'קים לאזרחים והארכת דמי האבטלה. הוא השיק לראשונה תוכנית קצבאות ילדים, לא החזרי מס אלא ממש העברת צ'קים להורים - שצפויים להגיע לכ-69 מיליון ילדים בארצות הברית. בעבר זה משהו שהיה אפשר רק לדמיין בארצות הברית הקפיטליסטית, צעדים כאלו נחשבים מתאימים למערב אירופה הסוציאל-דמוקרטית. ובכן, בעת משבר, גם זה אפשרית.
עם זאת, מבחינת ביידן תוכנית חילוץ היא לא מספיקה, כדי להניע את המשק יש צורך גם בתוכנית האצה. ביידן השיק תוכנית תשתיות ועבודות בהיקף חסר תקדים של למעלה מ-2 טריליון דולרים. תוכנית זו עדיין דרושה אישור, והיא כוללת בניית עשרות אלפי מיילים של כבישים וגשרים חדשים, תוך שיפוץ הישנים, השקעה בתשתיות חיבור לאינטרנט מהיר ושיפוץ שכונות ישנות - בעיקר של אוכלוסיות מיעוטים בארצות הברית. למרות שלא כלל זאת בתוכנית, ביידן התחייב להעלות את שכר המינימום בארצות הברית ל-15 דולרים.
הצעדים הפרוגרסיביים המובהקים נוגעים להעלאת מס החברות, זאת במטרה לממן את תוכנית הענק שלו. במקביל, ביידן מעוניין לקדם מס על האזרחים העשירים ביותר בארצות הברית - ה-0.3% העליונים. בממשל ביידן מעוניינים לקדם גם שיעור מס מינימלי בינלאומי וגם טיפול בענקיות האינטרנט - נושא שעליו נראה שיש קונצנזוס והסכמה בין-מפלגתית, מצרך נדיר בימינו באמריקה.
בעיה בדעת הקהל
גם אם מדובר בהצהרות בלבד, יש לזה משמעות: זה מסמן כמה רחוק הנשיא מוכן ללכת, ומהו כובד המשקל שישים על הנושאים שברצונו לקדם. ביידן הראה שהוא לא מפחד לטפל גם בנושאים מעוררי מחלוקת שיש עליהם ויכוח ציבורי נוקב כבר שנים, כמו רפורמה בהחזקת נשק וכמובן ההצהרה על הפחתת 50% מפליטת גזי החממה של ארצות הברית עד 2035.
סוגיות חוץ תופסות פחות מקום בתמהיל הנושאים שבהם עוסק הממשל. עם זאת, גם כאן ביידן מקפיד למלא אחר הבטחות הבחירות: מגעים לחזרה להסכם הגרעין עם אירן, הכרזה על הכרה ברצח העם הארמני והחלטה על נסיגה מלאה של הכוחות האמריקנים מאפגניסטן עד 11/09, 2020.
עדיין, עם כל הפעלתנות הזו, ביידן זוכה ל-52-53 אחוזי תמיכה על תפקודו במאה הימים הראשונים. זהו שיעור לא רע בהתחשב במצב שבו הייתה אמריקה כשנכנס לבית הלבן ויותר מטראמפ בתקופה הזו (40%). עדיין, מדובר בנתונים נמוכים יותר מאלה של בוש ואובמה, ובין הנמוכים מאז המחצית השנייה של המאה ה-20.
אחת הסיבות לכך יכולה להיות שארצות הברית עדיין מפולגת ומשוסעת, עוד לא החלימה לגמרי ממהומות הקפיטול, ההפגנות והאלימות המשטרתית. סיסמאות הקמפיינים עדיין ניכרות ברשתות החברתיות.
בדיוק בגלל זה וכתוצאה מלקחי כהונת אובמה, אנשיו של ביידן עובדים חזק מאוד כדי לשווק את השינויים שביידן עושה לציבור. הממשל מקדם מסע יח"צ תקשורתי וביקורים של הנשיא, הגברת הראשונה, סגנית הנשיא והג'נטלמן השני ברחבי ארצות הברית כדי להעלות את אחוזי התמיכה בתוכניות שמציג ביידן. בבית הלבן מבינים שהמשבר הזה הוא הזדמנות וצריך לגרוף את כל הקרדיט כל עוד ניתן. המבחן הסימלי הוא בציוני התמיכה של מאה הימים הראשונים, המבחן האמיתי הוא לאן צועדת אמריקה ואיך ייראו שיעורי התמיכה בנשיא לקראת הבחירות הבאות.