ישנה הבנה והסכמה גדולה שלרשתות החברתיות יש כוח עצום, ובמידה רבה שליטה על המידע שרוב אוכלוסיית העולם נחשפת אליו. מהסיבה הזאת, גם הסכנה היא גדולה מאוד, בטח אם אנחנו דנים בנושאים כמו בריאות ונגיף הקורונה.

באיחוד האירופי דרשו באחרונה לקבל דיווחים שוטפים מענקיות התקשורת - פייסבוק, טוויטר, גוגל ומיקרוסופט, על מה הן עושות כדי להילחם בדיסאינפורמציה והפייק ניוז שקשורים לנגיף הקורונה ובעיקר בכל בנוגע לחיסונים. האמת, הן עושות יותר, בטח יותר ממה שהן עושות בכל הנוגע לשאלות של אלימות, קיטוב ופייק ניוז בתחומים הפוליטיים. כולנו יודעים מה היה חלקה של פייסבוק במהומות האלימות והרצחניות בגבעת הקפיטול בוושינגטון.

50 מיליון משתמשים נפגעו, המנכ
השפעה על המהומות בקפיטול, צוקרברג בקונגרס|צילום: רויטרס, חדשות

בשבוע שעבר, שמענו בכנס NEXT בקשת 12, אצל דרור גלוברמן, את פרופסור נורינה הרץ, כלכלנית בריטית שחוקרת את תחום הבדידות. היא אמרה: "הרשתות החברתיות מתמרצות שנאה, התעללות ובריונות ויש לפקח עליהן, במיוחד כשזה מגיע לילדים. אלה חברות הטבק של המאה ה-21".

דווקא בהקשר הזה, עושה רושם שהרבה יותר קל לענקיות הטכנולוגיה להילחם בדיסאינפורמציה ולהראות לכולנו שאם הן רוצות - הן יכולות לעשות צעדים משמעותיים בנוגע לקורונה. הרי פה, בניגוד לפוליטיקה, אין מחנה גדול שירגיש שהוא נפגע או מותקף כתוצאה מכל החלטה. כאן יש אמת מדעית אחת, מקסימום חילוקי דעות נורמליים. פייק ניוז מהסוג הזה מאוד קל לסמן ולהילחם באותם מפיצי שקרים. להילחם באותם אנשים שמעלילים המצאות על החיסונים זה דבר שלא עולה במחיר פוליטי לרשתות - להפך.

רוברט אף קנדי ג'וניור (צילום: AP)
מתנגד חיסונים שנחסם, רוברט אף קנדי ג'וניור|צילום: AP

בשבוע שעבר, נחסם חשבון האינסטגרם של רוברט אף קנדי ג'וניור, הבן של רוברט אף קנדי, שהפך בעצמו למתנגד חיסונים הזוי. גם בארץ ראינו את הפעילות של פייסבוק בנושא, לאחר שנחסמה קבוצת פייסבוק צעקנית של מתנגדי חיסונים.

בשורה התחתונה, ההנחה של האיחוד האירופי וגם של הקונגרס האמריקני היא שצריך לפקח על הרשתות החברתיות ולדרוש מהן לעשות את העבודה השחורה, שאנחנו יודעים שהן יכולות לעשות.