חיסון תלמידי י"א-י"ב בנפרד הוא שחיתות ובגידה במנדט הניתן לממשלה וגניבת חיסונים מהציבור הכללי כדי לכסות על מחדלי מערכת החינוך.

אנו, אזרחי מדינת ישראל, שמנו מבטחנו במדינה בכל הקשור לרכש החיסונים. מדינת ישראל, באמצעות קופות החולים, היא המבטח שלנו - אזרחי המדינה. אנחנו בחרנו בה כמבטח גם בגלל ביצועים מרשימים וגם מכוח החוק שמגביל מאוד פעילויות רפואיות במגזר הפרטי, ולא ממש מאפשר לנו לבחור. המבטח שלנו, המדינה, הצליח לרכוש חיסונים ולחסן במהירות, ועל כך מגיע לו כל הברכות שבעולם. לנתניהו, לאדלשטיין, לקופות החולים, ליועץ המשפטי לממשלה, לאשתו של הבן דוד של סבא שעובדת בפייזר ורק בגללה חוסנו. לכולם - שאפו. אני מוריד בפניהם את הכובע.

המבטח שלנו, המדינה, תיעדף חיסונים לפי גיל מתוך ההנחה שהחיסונים הם אמצעי על מנת לשחרר את צוואר הבקבוק של העומס בבתי החולים. כך, שאם נחלה בקורונה, נחטוף התקף לב או ניפצע בתאונת דרכים, הטיפול בנו יהיה טוב יותר. לכן התחלנו בחיסון הצוותים הרפואיים, כדי לאפשר להם לטפל בנו יותר טוב. המשכנו למבוגרים, מכיוון שככל שמתבגרים הסיכוי למחלה קשה עולה. יש מן ההיגיון בלהתחיל בחיסון המבוגרים.

חיסון, חיסונים, קורונה (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
תיעדוף מסיבות בריאות?, ארכיון|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

אבל ניתן גם לחשוב על שיקולים אחרים לתיעדוף: לדוגמה, לחסן מערכות קריטיות. בעוד שחיילי הצבא צעירים ברובם ובריאים למדי, הרי מסננים חולים רבים מגיוס מבעוד מועד, אולי אפשר לטעון שלא ניתן לקחת סיכון בעת שתפרוץ מלחמה וחייבים לחסן קבוצה זו קודם.

יכול להיות שהמטרה של החיסונים בכלל צריכה להיות לשמור על הכלכלה. לכן, אולי צריך לתעדף בעלי מקצועות יותר קריטיים, או שבאים ביותר מגע עם אנשים. לכן, אולי צריך לתעדף אנשים בגילאי העבודה. אנשים ציניים יגידו שצריך להתחיל בלחסן את מי שמשלם הכי הרבה מסים, כי זה מדד לא רע לתרומה לתוצר הלאומי. אבל ממתי אנחנו מקשיבים להם?

חיסון המורים: פרוטקשן לוועדים החזקים

יש שיגידו שזו הסיבה שתיעדפנו את חיסון המורים. אם בכך מדובר, למה חיסנו מורות ומורים ולא קופאיות וקופאים? מה הטעם בלחסן מורים של תלמידי חטיבות הביניים שגם שכשיפתחו את המשק הם ישארו בבית? זאת רק אינדיקציה אחת לכך שחיסנו את המורים כי הם "ועד שאלטר" שמחזיק חזק בזכות השביתה. זה אמנם מאוד מבאס להבין שהמבטח שלנו, זה שמסוגל לגבור על צבאות אויב, נאלץ להיכנע לאיומי שביתה של רן ארז ויפה בן דויד, אבל זה מה שיש בישראל. ארגוני המורים הם שודד דרכים, ועל מנת להביא את החיסונים לציבור הכללי צריך לשלם לו מס דרך. גם האנשים הכי חזקים משלמים פרוטקשן לפעמים.

יפה בן דויד, יואב גלנט (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90 )
המדינה נכנעה לאיומי השביתה, גלנט ויפה בן דויד|צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90

במידה מסוימת, אמנם לא מדובר בחיסון, אך השיקול של פגיעה בתוצר הלאומי הוא הסיבה שפתחנו את הגנים והכיתות בבתי הספר היסודיים מוקדם למדי. זה שילוב של מחלה קלה למדי בקבוצות הגיל האלו ועומס כבד על ההורים - שנאלצים לשמור עליהם. כל זה מקשה במיוחד על הכלכלה.

"בעוד שמקומות העבודה, האוניברסיטאות ואנחנו, האזרחים, הצלחנו להתאים את עצמנו במידה זו או אחרי למגפה - מערכת החינוך כשלה בכך כישלון חמור"

עם זאת, זה בכלל לא מובן מאליו שאותו סט שיקולים נכון גם לגבי חיסון תלמידי כיתות י"א ו-י"ב. 

בריאותית, אין סיבה לחסן אותם ראשונים. כלכלית - גם לא. הם לא ממש צריכים שישמרו עליהם כדי לשחרר את ההורים לעבוד. אם לא יחוסנו - לא יקרה דבר. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו מה הנזק לכל קבוצת אוכלוסייה שלא תחוסן. כך מתעדפים בכלכלה, קוראים לזה עלות אלטרנטיבית.

אם אתם מתחת לגיל 18, בבקשה תפסיקו לקרוא פה, כי אני הולך לכתוב אמיתות שהן לא לגילכם.

חיסון תיכוניסטים הוא כיסוי על מחדל

כולנו יודעים שבגרויות הן די חסרות משמעות בחיים. גם המשמעות המוטלת בספק שיש להן, אינה מונעת את עשייתן בצורה מקוונת בדיוק כמו באוניברסיטאות, או את דחייתן. מה יקרה אם הבגרויות יידחו בשלושה חודשים? לא הרבה. בגרויות חורף הן שטות חסרת חשיבות מיוחדת. למי שלא זוכר, בגרויות חורף הן בעיקר מועד ג' למתמטיקה ומועד ב' לאנגלית.

אם יידחו את הבגרויות בכמה חודשים, לא יקרה דבר. אולי זה יגרום לקושי קטן לחלק מתלמידי י"ב שמתגייסים לצה"ל בקיץ ונרשמו לבגרויות חורף. אם כך, למה לחסן את מי שבשנתון אבל כבר לא תלמיד? למה לחסן תלמידי י"א? את מי שלא מתגייס? את מי שלא נרשם לבגרות בחורף? את מי שמתגייס שלא בקיץ?

קורונה, ישראל, צעירים, מבוגרים, חיסון (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
חיסון בני נוער - כיסוי על מחדל, אילוסטרציה|צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

אז מדוע המדינה מחסנת בני 16-18? החיסון שלהם הוא כיסוי על מחדל.

זהו מחדל של מערכת החינוך. מדינת ישראל לקחה על עצמה להציע שירותי חינוך לתלמידי המדינה. באופן דומה למדי לכך שלקחה על עצמה את ביטוחי הבריאות. היא גובה מאיתנו מסים כדי לעשות זאת ומקשה עלינו לפתוח בתי ספר פרטיים. אבל בעוד שמקומות העבודה, האוניברסיטאות ואנחנו, האזרחים, הצלחנו להתאים את עצמנו במידה זו או אחרי למגפה - מערכת החינוך כשלה בכך כישלון חמור. היא לא מתפקדת. זה מחדל מטורף. יש בכך המון אשמים.

לכן, המדינה, המבטח שלנו, הגוף שבו שמנו את מבטחנו כדי לחסן אותנו ולתעדף חיסונים - מעביר חיסונים לחבר הלא מוצלח שלו. לא מסיבה בריאותית, לא מסיבה כלכלית ואפילו לא כי הוא נסחט. זאת, פשוט, כדי לכסות על מחדל. המדינה החליטה לוותר על להתאים את מערכת החינוך לקורונה. במקום להתאים אותה לתקופה כמו שכולנו התאמנו את עצמנו, המדינה החליטה להרים ידיים, לחסן אותם על חשבון שאר הציבור ולהמשיך בה כאילו ולא הייתה קורונה מעולם.

בית ספר, קורונה, תלמידים, מורה, כיתה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
מערכת החינוך נכשלה בלהתאים עצמה לקורונה, אילוסטרציה|צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

המציאות פשוטה: מדובר בחיסון מקורבים. זה עירוב בין סמכויות שאסור לערב ביניהן. כמו שר שיעשה טובה אישית לחבר, רק שהפעם המקורבים זו מערכת החינוך שמקורבת למערכת הבריאות. חיסון מקורבים: רק שהפעם לא מדובר בבודדים, או בכמה עשרות אנשים. מדובר במאות אלפים.

מדיניות כזאת היא בגידה במנדט שהציבור נתן למדינה. אפשר וראוי לחסן מסיבות בריאותיות, אפשר גם לחסן מסיבות כלכליות, אפשר לחסן עובדי מערכות קריטיות ואפילו אפשר לחסן כי נמצאים תחת סחיטה. אבל לחסן ללא קשר לאף אחת מהסיבות האלו, כדי לכסות על מחדל שההשפעה שלו על הכלכלה נמוכה למדי? זו פשוט שחיתות וגניבה של החיסונים מהציבור הכללי.

הכותב הוא כלכלן ופעיל חברתי