זוכרים את משה עם האורנג'אדה מהמערכון המיתולוגי של דודו טופז, עליו השלום? על המשפחה הישראלית שיוצאת לטיול שבת שהוא בעצם מסע סביאה בלתי נגמר, עתיר מאכלים כבדים. ומשה - תמיד מזמין אורנג'אדה. "מה יש'ך מאורנג'דה משה?" הפך לביטוי שגור בשפה העברית. דומה שאת מקום האורנג'אדה בימי הקורונה האלה תופסת דווקא שוודיה.
בכל דיון על אלטרנטיבה למדיניות הסגר הבלתי משתנה שנוקטות ממשלות ישראל בראשות נתניהו בשנה האחרונה, יש מי שממהר להזכיר את שוודיה כדוגמה לטעות קולוסאלית בהתמודדות עם נגיף הקורונה. עצם ההשוואה לשוודיה אמורה לשמוט תקפות של כל טיעון נגד ההתנהלות הנוכחית.
אז "מה יש'כם משוודיה?", תומכי הסגרים החרדים מדיון בחלופה למדיניות הישראלית שלא הוכיחה את עצמה? למה תמיד מנפנפים בשוודיה כדוגמה לכישלון כל דרך אחרת לנהל את המשבר?
כתבות נוספות ב-N12:
- האם ההחלטה לא להטיל סגר בשוודיה הצליחה?
- צעדים חדשים: שוודיה נאלצת להטיל הגבלות
- אחרי שחשבו שניצחו את הנגיף: הקורונה משתוללת בשוודיה
מה שלא הולך בכוח - ילך ביותר כוח
הרשו לי לחזור לימי הסגר הראשון, חג הפסח של השנה שעברה. אזרחי ישראל נקראו לקיים את ליל הסדר בחיק המשפחה הגרעינית ולשבת מסובים בזום.
מדינת ישראל נחשבה אז כחלק מ"משפחת המדינות החכמות", כינוי שהגה ראש ממשלת אוסטריה סבסטיאן קורץ. קורץ גם כינס פסגות זום של ראשי "המדינות החכמות". נכחו שם גם ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון, ראשת ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן, ראשת ממשלת דנמרק מטה פרדריקסן, ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטקיס, ראש ממשלת צ'כיה אנדריי באביש וכמובן גם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. באתר הרשמי של הקנצלרות האוסטרית התגאה קורץ בתמונה שלו עם נתניהו, לא עם האחרים.
בחג השני התבקשתי לדווח על כך שבסביבתו של ראש הממשלה נתניהו מציינים שהוא מאוד מאוכזב מכך שהניסיון השוודי למצוא חלופה למדיניות הסגרים מסתמן ככישלון. הדיווח הזה התבסס על שיחה ארוכה עם גורמים מדיניים שציינו כי "המודל השוודי הוא כישלון טוטאלי. ראש הממשלה וצוות היועצים עוקבים אחריו ואין לו היתכנות כלל".
כשאמרתי שהשוודים לא חשים שנכשלו, למרות הטעויות שנעשו בבידוד הזקנים בבתי האבות וגרמו לאובדן חיים רבים, הדברים בוטלו בהינף יד. "זה כישלון מוחלט", נאמר לי בביטחון מוחלט. באותה תקופה, נזכיר, בשוודיה היו שקעקעו על גופם את דמותו של ד"ר אנדרס טגנל, האפידמיולוג הראשי, כאות הוקרה לכך שלא הורה לכלוא את אזרחי שוודיה בביתם.
מאז ישראל כבר לא נחשבת "מדינה חכמה" בכל הקשור להתמודדות עם נגיף הקורונה. גם אוסטריה לא, גם צ'כיה לא וגם יוון כבר לא "חכמה". למרות הכישלון, ממשלות ישראל ממשיכות בעוד מאותו הדבר, בבחינת מה שלא הולך בכוח ילך בעוד יותר כוח. שוודיה דווקא עדכנה את מדיניותה כדי להתמודד עם העלייה בתחלואה - שכבר נמצאת במגמת ירידה. בשום שלב לא הוכרז שם סגר כללי.
בריאיון סוף השנה בטלוויזיה, לאחר שבשוודיה ספרו 8,000 מתים מקורונה, אמר המלך קרל גוסטב ה-16: "מספר המתים הגבוה הוא נורא. זה משהו שכולנו סובלים ממנו ונצטרך להתמודד איתו". בישראל אנחנו מתקרבים היום ל-5,000 מתים ועדיין יש מי שמשווקים את זה כהצלחה. כל הצגה של חלופה נתקלת בנפנוף ב"כישלון השוודי". הכול - כדי למנוע דיון בחלופות אפשריות למדיניות הישראלית שכשלה.