יש שאלה ששואלים אותי כל הזמן אחרי דיווחים על מקרי אלימות כלפי נשים - אבל מה אפשר לעשות? איך תוכניות שתקועות היו יכולות להציל נשים מבעל אלים או מרצח? אחרי שפגשתי עשרות נשים שחיות בזוגיות אלימה, הורים שאיבדו את הבנות שלהן, ואין-ספור של אנשי מקצוע מהתחום, הגעתי למסקנה ברורה - אפשר להציל אותן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לא את כולן. יש גם מקרי רצח שלא היו שם סימנים מקדימים, שאפילו האישה עצמה לא ידעה שהיא בסכנה. אבל אלו לא רוב המקרים. ברוב המקרים האלימות הייתה שם קודם, היא הלכה ונבנתה.

בחודש אפריל נרצחה מאסטוואל אלזה. בעלה דקר אותה למוות בסכין מטבח. חודש לפני הוא שוחרר מהכלא. על אף שהייתה המלצה ברורה של אנשי מקצוע שאסור לשחרר אותו מבלי שיעבור הליך טיפול אינטנסיבי אחרת יחזור לפגוע באישתו, הוא שוחרר.

שירה איסקוב (עיבוד: באדיבות המשפחה)
שירה איסקוב|עיבוד: באדיבות המשפחה

איך זה הגיוני? פשוט. החוק היום במדינת ישראל לא מחייב גברים אלימים שנעצרו, לעבור טיפול לפני השחרור שלהם הביתה. זה תלוי רק באורך תקופת המאסר שלהם, ורובם המוחלט, משתחררים לפני הזמן בגלל העומס בבתי הכלא והענישה הקלה.

גם טטיאנה חייקין נרצחה השנה אחרי שבעלה נעצר על אלימות, אך שוחרר ללא טיפול. גם שירה איסקוב, ששוכבת בבית החולים ומנסה להחלים מפצעיה, התלוננה במשטרה על אלימות קודמת מצד בעלה, התיק נסגר, והוא חזר לחייה ללא שום הליך טיפולי.

ואלו דוגמאות בודדות, המספרים מבהילים הרבה יותר: לפי מחקר של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, רק 8% מהאסירים על אלימות במשפחה מרצים את מלוא תקופת מאסרם. השאר משתחררים בשחרור מנהלי, כלומר שחרור מוקדם מבלי להתחשב בכלל ברמת המסוכנות שלהם. יותר מזה, ב-90% מוועדות השחרור הוועדה המליצה לא לשחרר את הגבר בגלל רמת המסוכנות שלו, אבל רובם שוחררו בכל זאת מטעמים טכניים, וחזרו היישר הביתה! ללא המשך מעקב או תנאים מגבילים ומבלי שנדרשו להליך טיפולי כלשהו.

מאסטוול אלאזה‎ (צילום: אור בן זריהן)
מאסטוול אלזה ז"ל|צילום: אור בן זריהן



תוסיפו לזה את הנתון המטורף של משרד הרווחה לפיו 60% מהגברים שכן עברו טיפול, לא חזרו לפגוע בנשים שלהם, ותבינו איך אפשר להציל אותן. יש כל כך הרבה דברים שצריך לקדם, תוכניות ייעודיות במערכת החינוך לחינוך מיני בטוח, לזוגיות בטוחה ונכונה. מרכזי הדרכה וליווי לזוגות, הקמת בתי דין ייעודים לאלימות במשפחה, והרשימה עוד ארוכה.

אבל יש גם מה שניתן לעשות עכשיו, אתמול ליתר דיוק, וזה לחייב גברים אלימים לעבור טיפול. בשבוע שעבר ישבתי בפגישה עם שר הרווחה איציק שמולי, עוד לפני שנוספו 3 נשים לרשימה הנוראית של הנרצחות בשנת 2020, והצגתי לו את הנתונים שאספתי ואת הסיפורים הבלתי נתפסים שפגשתי לאורך הדרך.

איך ד' שבעלה איים לרצוח אותה ולהפוך את הילדים שלה ליתומים קיבלה את בעלה חזרה הביתה כששוחרר מהכלא פשוט כי לא הייתה לא שום ברירה אחרת - כי היא מתה מפחד. והמדינה? היא שולחת את הבעל האלים הביתה, בלי טיפול, בלי מעקב, היישר לרצח הבא.

אז פעם הבאה שתשאלו את עצמכם אבל מה אפשר לעשות? הנה תשובה ראשונה - לא לשחרר גברים אלימים חזרה הביתה בלי שעברו הליך טיפולי משקם. נשמע ברור מאליו? מסתבר שממש ממש לא.