מאז השפל הגדול לפני 90 שנה לא חווה העולם שפל כלכלי חמור כל כך. תחזיות קרן המטבע הבינלאומית הופכות לקודרות יותר ויותר ואיתן תחזיות בנק ישראל. אבל, בניגוד למשברים כלכליים קודמים יש נקודת אור גדולה במשבר הנוכחי – יש לו תאריך תפוגה. בעוד שבמשבר רגיל אף פעם לא יודעים מראש כמה זמן הוא יימשך, כנראה עוד כשנה יהיה חיסון ונוכל לפתוח את כל ענפי המשק. ההבדל הדרמטי הזה בין משברים קודמים למשבר הקורונה משליך גם על המדיניות הכלכלית הנדרשת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בשעת משבר קשה מתערבים באגרסיביות. מיישמים תוכניות סיוע, רובן ממוקדות אבל חלקן לכלל האוכלוסייה, ולא מתעכבים על בירוקרטיה ארוכה ומכשילה. לכל המבקרים - הכסף הזה, שיגיע לכולם, יזרום מהר מאוד לכלכלה ויסייע להחזיר מקומות עבודה ולאושש את העסקים שנפגעו.
המענק הנוכחי, כמו תוכניות הסיוע הקודמות, הכרחי על מנת לשמר כמה שיותר עסקים ופעילות כלכלית כדי שכשתעלם המגפה יהיו כמה שיותר עסקים שיחזרו לפעול וכמה שיותר עובדים שיוכלו לחזור לעבוד במקומות שנסגרו או שצמצמו את פעילותם. אם ניתן לעסקים לגווע הרי שהם יתקשו לחזור ולעמוד על רגליהם גם כאשר הנסיבות ישתפרו, ויידרש הרבה יותר זמן למשק להתאושש. למשק שהפעילות הכלכלית שבו נעצרת או נפגעת מאוד, לוקח הרבה יותר זמן, וסבל של כולם, כדי לחזור למצב שהוא היה בו לפני משבר.
זו הסיבה שכל המדינות המפותחות הכריזו על תכניות להוצאות עתק לסיוע לעובדים, לשכירים ולעידוד הצריכה. קשה למדוד כמה בדיוק הוציאה כל מדינה מפני שבדיוק כמונו הן מכריזות כל כמה שבועות על תכניות חדשות לסיוע אבל נראה כאילו אנחנו נמצאים היכן שהוא בממוצע.
אילולא היה למגפה תאריך תפוגה, התחייבות של המדינה להוצאות גדולות, כבר בשלבים הראשונים של המשבר, הייתה מעוררת חשש שבהמשך ייגמרו המשאבים והיא תיוותר ללא יכולת לסייע. במקרה כזה שווקי ההון היו קופאים, מפסיקים להלוות לנו והמשבר היה מחריף. כמובן שזה לא קרה. נהפוך הוא, השווקים מאמינים בכלכלה הישראלית ובמי שמנווט אותה, ראש הממשלה ושר האוצר, והדבר בא לידי ביטוי בריבית נמוכה מאי פעם שבה מדינת ישראל מגייסת חוב.
המענק שעליו הודיעו ראש הממשלה ושר האוצר אמש הוא בדיוק מהלך מסוג זה. אנחנו מזריקים שמן לגלגלי המשק, במהירות וביעילות, גם אם לא רק למי שהכי צריך אותו, על מנת שהכסף הזה יתגלגל לצריכה, יגיע לעסקים, שבתורם יעסיקו יותר עובדים, יקטינו את האבטלה, ויובילו לצמיחה.
במהלכים מסוג זה, תמיד יהיה מתח בין מהלך כירורגי, מדויק, שמגיע בדיוק למי שצריך אותו, אבל לוקח זמן, יוצר בירוקרטיה, עיכובים ותסכול, לבין מהלך מפוזר יותר, אבל מהיר מאוד. בדילמה שבין דיוק למהירות, אנחנו בחרנו באופציה השנייה. העדפנו שהכסף יגיע לחשבונות הבנק של אזרחי ישראל במהירות האפשרית, בדיוק כמו שמציעים כלכלני קרן המטבע הבינלאומית.