כמה מילים על סוקוטרה: זהו הגדול באיי הארכיפלג המרוחק 370 ק"מ מחופי תימן, שלה הוא שייך באופן חוקי, ו-240 ק"מ מחוף סומליה. 130 ק"מ אורכו, ורוחבו 50 ק"מ, אך חיים בו רק כ-70 אלף בני אדם. הם מדברים בשפה מיוחדת משלהם, שהדקדוק שלה פוצח לפני שנים רבות בידי פרופסור ויטלי נאומקין, יהודי-רוסי, שהיום הוא אחד מיועציו של פוטין לענייני ערבים. מאות שנים פעלו שם פיראטים, ובעבר היה שם בסיס ימי סובייטי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הצצה במפה תסביר, שסוקוטרה חולש על נתיבי השיט אל הים האדום וממנו ויש לו חשיבות אסטרטגית עצומה. האי צחיח למדי, מעין מדבר טרופי, מוכה חום כבד שכמעט אינו יורד מ-30 מעלות - גם בחורף. 90% מן הזוחלים שם ויותר משליש מן הצמחייה אינם קיימים בשום מקום אחר בעולם. בעיקר התפרסמו שם עצי דם הדרקון שמן השרף האדום שלהם מכינים תכשירים קוסמטיים. וכמובן, שפע של ריפי אלמוגים, לובסטרים בכל הצבעים ועשרות מיני ציפורים.
לפני כ-3 שבועות השתלטו כמה מאות לוחמי התנועה הבדלנית של דרום תימן על השלטון באי, גירשו בסירות את המושל התימני ופקידיו יחד עם אנשי חיל מצב שישב שם. בבירה הקטנה, חדיבו, הוכרז על כינון "ממשל עצמי". מאחורי מהלך הבזק הזה עומדת איחוד האמירויות, שמאמנת את כוחות הבדלנים וכעת בונה מאחזים צבאיים באי ומזרימה כספים כדי לרכוש את תמיכת התושבים. דוברי האמירויות מנמקים את מה שנראה ככיבוש - למעשה בכך, שהנשיא הטורקי ארדואן זומם לתפוס את סוקוטרה בעזרת המיליציות השבטיות של "האחים המוסלמים" בתימן. נזכיר: האמירויות וטורקיה שרויות זה מכבר בעימות חזיתי אלים בלוב ובסומליה, והאמירויות מנהלות יחד עם הסעודים מצור על קטר שמממנת את הפעילות הטורקית.
בהתמודדות הזו מעדיף שליט האמירויות מוחמד בן זאייד להיעזר במיליציות שהוא מגייס בהתייעצות עם הגנרל האוסטרלי שלצידו. הוא כמעט אינו שולח עוד כוחות משלו להילחם, ומבחינתו מנהיגי התנועה החותרת לעצמאות דרום תימן, כולל סוקוטרה, הם שותפים ראויים אף שבעבר הסתופפו המפקד עידרוס זובידי והמושל החדש שמינה בסוקוטרה בחצרותיו של נסראללה והיו מקורבים לאירן.
מבחינתו, סוקוטרה היא עוד חוליה בשרשרת הבסיסים שהוא מכונן בים האדום: בנמלי מוכאלה במחוז 'חצרמוות' שבתימן, ברברה ב'סומלילנד' ובעסב שבאריתריאה. גם באי פרים שבמיצר באב אל-מנדב החלו אנשיו להקים בסיס אווירי, אבל בינתיים עצרו את העבודות בגלל התנאים הקשים. ישראל לבטח מרוצה מהמאמץ הזה למנוע הגמוניה אירנית בנתיב הספנות לאילת.
החיזבאללה מאוכזב מאד שההשקעה ארוכת השנים שלו בזוביידי התפוגגה והאיש מתיר למקורביו לקרוץ לישראל שהיה שמח לקבל את עזרתה. לישראל, כמובן, הייתה בעבר הרחוק נכונות לסייע בציוד צבאי לאחד הצדדים במלחמות האין-סופיות בתימן. כך, למשל, נהג חיל האוויר להצניח בשנות ה-60 אספקה לאותם לוחמי שבטים שבניהם ונכדיהם מהווים היום את עמוד השדרה של החות'ים, בני בריתה הקרובים של אירן וחבריו הטובים של נסראללה. העיקר הוא, שאין אנו רוצים שסוקוטרה תיפול לידיים עוינות.