”אזרחי ישראל, כמעט חצי שנה אחרי שהאנושות כולה החלה להתמודד עם מגפת הקורונה, מדינת ישראל צועדת על קרקע בטוחה. הסגר שעליו הכרזנו בתחילת הדרך הוכיח את עצמו. לא הכנענו את הנגיף כי זה בלתי אפשרי אבל הרווחנו זמן, הקמנו מערכים רפואיים ואפידמיולוגיים יעילים ועכשיו אנחנו מסוגלים לחיות איתו. להיזהר, אך לא לפחד. כמו בכביש. כולנו יכולים להתגאות בכך שגם עכשיו, כמעט שלושה חודשים אחרי שהסרנו את ההגבלות, התמותה בישראל מן הנגיף הקטלני היא מהנמוכות בעולם". 

"רק אחוז אחד ועשירית מהחולים לא מצליחים הרופאים הנפלאים שלנו להציל. זה נתון שמדינות רבות בעולם המערבי מתקנאות בו. יתכן שזה ישתנה, אבל הגעתי למסקנה שעלינו להפסיק להתנהל לפי מודלים שמנבאים מוות. כי חפצי חיים אנחנו. יש מומחים לאפידמיולוגיה, לווירולוגיה ורופאים שחושבים אחרת. שוחחתי איתם והשתכנעתי. אחוזי התמותה הנמוכים מאפשרים לנו לקחת סיכון מחושב ולהמשיך בחיים רגילים גם נוכח המספר ההולך וגדל של מי שנמצאים חיוביים בבדיקות האיתור לנגיף, שאת מספרן יותר משילשנו מאז שינה שר הבריאות החדש את הקריטריונים לביצוען. אמש שוחחתי בטלפון עם ראש ממשלת שוודיה…“.   

את הנאום הזה בנימין נתניהו לא נשא אתמול. בישיבת הממשלה הוא הכריז שאנחנו צעד אחד לפני סגר כללי. שוב! בעמוד הפייסבוק שלו שיתף פוסט שפירט שורה של נתונים אפידמיולוגיים ורפואיים שמעידים על כך שמצבה של מדינת ישראל טוב משל מרבית מדינות העולם תחת הכותרת "מה שהתשקורת לא מספרת לכם“. “אלו הנתונים, אלו העובדות, אלו המספרים – וקצת פרופורציה לא תזיק לאיש, במיוחד לאנשי התשקורת”, נכתב בפוסט שנתניהו כל כך אהב. אבל בישיבת הממשלה, כמה שעות קודם לכן, אומר נתניהו ”המגפה מתפשטת, זה ברור כשמש. היא עולה בעלייה תלולה מידי יום, היא סוחבת איתה, בניגוד למה שנאמר לנו, שובל של חולים קשים… אם לא נפעל עכשיו אנחנו נקבל מאות ואולי למעלה מאלף חולים קשים בשבועות הקרובים“.

הצהרת ראש הממשלה נתניהו (צילום: AP)
הנאום שנתניהו לא נשא|צילום: AP

את זה אמר ראש הממשלה. לא התקשורת (או ”התשקורת“, בפוסט ששיתף). שורה של מדענים, רופאים וחוקרים חושבים אחרת. חלקם באים לידי ביטוי מדי פעם בכלי התקשורת. אבל כדי לפעול ברוח הזו צריך אומץ. צריך לקחת סיכונים. כמו שעשו בשוודיה, שאת המדיניות השונה שבה נקטה אוהבים רבים כל כך להשמיץ. או להקים תשתית יעילה לאיתור חולים וקטיעת שרשראות הדבקה שתאפשר בידוד מהיר ויעיל של חולים. ראש ממשלת ישראל גם לא מוכן לקחת סיכונים וגם לא הקים תשתית ראויה. נתניהו הסיט את מבטו ואטם את אוזניו נוכח האזהרות שהודהדו גם ב“תשקורת“. למומחים ולבעלי התפקידים אפשר להתקוטט ביניהם בסגנון ”ישחקו הנערים“. 

פרט לראש הממשלה נתניהו, האחראים לכישלון המהדהד של התנהלות מדינת ישראל במשבר הזה מתגנבים אט אט אל מחוץ לתשומת הלב הציבורית. השר ליצמן ביקש להחליף תפקיד - ומשיקולים פוליטיים אכן קיבל. המנכ“ל משה בר סימן טוב מיהר לפרוש והיום איחל ראש הממשלה לאחראית על בריאות הציבור, פרופ‘ סיגל סדצקי, הצלחה בהמשך דרכה.

פרופסור סיגל סדצקי (צילום: n12)
העברתה מתפקידה לא תפתור את הבעיה. פרופ' סדצקי|צילום: n12

פרופ‘ סדצקי היא הסמכות המקצועית שהובילה את מדינת ישראל בימי המשבר חסר התקדים הזה. נתוני הפתיחה היו קשים. מסע בארץ לא נודעת. פרופ‘ סדצקי לא התייעצה. לא הקשיבה לדעות שונות משלה. ביססה החלטות לאומיות הרות גורל על תחושות בטן. לא על נתונים ולא על קריאה במאמרים מדעיים. במידע שהצטבר שיתפה רק מקורבים. את ההצעות שגובשו להקמת מערך אפידמיולוגי חסר שיאפשר לישראל להתנהל אחרי הסגר באופן מושכל בצל הקורונה, מסמסה. לפני יותר משבועיים דיווחתי שהדלת לפרישתה נפתחה, אבל עזיבתה של סדצקי לבד לא תפתור את הבעיה היסודית. שכן אם נשווה בין הפוסט ששיתף ראש הממשלה לדבריו בישיבת הממשלה - אין לנו אלא לשאול - אם הכל כל כך טוב אז למה כל כך רע?        

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות