הדיונים על החזרה הלימודים והריבים הקולניים בכנסת על חוקי הרוטציה הסתירו את הדרמה האמיתית שהתחוללה היום (חמישי). היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט העביר לבג"ץ חוות דעת מנומקת ומפורטת, שמתפרסת על פני יותר ממאה עמודים, ומסבירה מדוע נתניהו יכול בעת הזו לכהן כראש ממשלה למרות כתבי האישום נגדו ומדוע יש לאשר את ההסכם בין כחול לבן והליכוד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

העמדה הזו של מנדלבליט תקשה על בג"ץ לקבל החלטה אחרת, וודאי בסוגיית הכהונה של נתניהו. החלטה לפסול ראש ממשלה שקיבל תמיכה ציבורית רחבה היא ממילא צעד מרחיק לכת, ובלי תמיכת היועץ המשפטי לממשלה בג"ץ יתקשה עוד יותר לזכות בלגיטימציה ציבורית לפסילה שכזו.

מצד שני, היועץ המשפטי משאיר פתח לפסילה עתידית של נתניהו בנסיבות מסוימות אם יגיע למסקנה שהוא אינו יכול לכהן תחת כתב אישום. הדוגמה שניתנת היא הקושי לתאם את החקירות מול אולמרט אך המשל ברור - אם נתניהו יפעל לשבש את הדין, בנסיבות קיצוניות, מנדלבליט משאיר לעצמו פתח להתערבות והכרזה על נבצרותו בהמשך.

עמדת היועמ"ש תקשה על בג"ץ לקבל החלטה אחרת. מנדלבליט ונתניהו|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

גם על פרטי ההסכם הקואליציוני מנדלבליט מותח ביקורת קשה, אך קורא לבג"ץ שלא להתערב בשלב זה. הוא משאיר פתח להתערבות עתידית באומרו: "ההסדרים הפרטניים יחייבו בתורם בחינה קפדנית, בין במעלה הליך החקיקה, בין ברמה מנהלית, כדי לוודא שהקשיים המשמעותיים הניכרים כבר על פני השטח, ואשר הוצגו לעיל, ואלה שעוד יתגלו במעלה הדרך, יקבלו מענה כנדרש. מכל מקום כאמור לעיל, ההכרעה הסופית בדבר חוקיותם וחוקתיותם של ההסדרים הפרטניים, צריכה להיבחן רק לאחר שהליכי החקיקה יושלמו, ועל רקע הפעלתן המעשית של הוראות ההסכם".

המשמעות - מנדלבליט נותן אור ירוק לכהונת נתניהו וההסכם הקואליציוני. אם עמדתו תתקבל על ידי השופטים, תוקם סוף סוף רשמית ממשלה בישראל. מנגד, נתניהו יצטרך לקחת את הסיכון שבג"ץ יתערב בעתיד בחלק מההסדרים, ואז כבר יהיה מאוחר מדי לסגת.