2.09 מיליון בני אדם החיים ב-360 קילומטר רבוע, בחלק מן המקומות אין מים זורמים, תנאי ההיגיינה גרועים, מערכת הבריאות קורסת גם בימים כתיקונם, ישנו מחסור חמור במכשירי הנשמה (בכל עזה יש 65 בלבד), ביחידות טיפול נמרץ (ישנן 70 מיטות בלבד), בתרופות ובציוד מגן. כשמשכללים את כל הנתונים האלה יחד אפשר להבין מדוע רצועת עזה כל כך חששה ממגפת הקורונה, שעלולה להתברר כסיוט אולטימטיבי במקום שבו היא יכולה להשתולל כמעט באין מפריע ולחולל צונאמי אמיתי. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כבר עשרה ימים שהמעברים מהעולם החיצון לעזה כמעט סגורים לחלוטין. מעט הנכנסים בשערי הרצועה, דרך מחסום ארז (מישראל) או ממעבר רפיח (מצרים) נכנסו ישירות לבידוד. ללא נמל ימי או אווירי ועם שני מעברים יבשתיים בלבד, עזה נהנתה מתנאי פתיחה טובים יחסית במאבק למניעת התפשטות הנגיף. ואכן, השליטה בתנועת הנכנסים לרצועה הצליחה למנוע את התפשטות המחלה בשבועות הראשונים. אלא שלפני שבוע בדיוק הקורונה התדפקה על שערי הרצועה – שני פלסטינים שבו מפקיסטן, הוכנסו לבידוד ונתגלו כנשאי קורונה (הגרסה הרשמית היא שהשניים למדו לימודי דת בפקיסטן, אולם אופי היעד ובעיקר העובדה שהם באו במגע לאחר שובם עם בכירים בחמאס כמו ראש מנגנון הביטחון של התנועה – תאופיק אבו נעים וסגנו, גורמת לחשד שמדובר באנשים המקורבים לתנועת השלטון).

רימל עזה (צילום: google maps)
שכונת א-רימאל במערב עזה |צילום: google maps

הבשורה הקשה מבחינת עזה הגיעה הלילה. עוד שבעה מקרים נתגלו, כולם של אנשי ביטחון של חמאס שבאו במגע עם החולים, ולכאורה הוכנסו מיד לבידוד באחד מ-21 מרכזי הבידוד וההסגר שקמו בימים האחרונים. מי שחושב שניתן באמת לשלוט בהתפשטות הנגיף ובהשארתו מחוץ לגבולות הרצועה – כנראה שוגה באשליות. אולם עוד לפני הטיפול - אחת הבעיות הקשות מבחינת עזה מתמקדת בשלב גילוי המחלה. נכון ללפני יומיים משרד הבריאות העזתי ביצע 144 בדיקות לזיהוי קורונה בלבד. ישראל אמנם העבירה השבוע 600 ערכות בדיקה ואמש דאג המתפ"ש להעביר עוד 3000 ערכות כאלה שנתרמו על ידי ארגון הבריאות העולמי, אבל ברור לכולם שמדובר בטיפה בים. ואם זו אכן התמונה והנגיף חדר את גבולות מתחמי הבידוד ונכנס לרצועה – נשאלת כעת השאלה כיצד עזה ערוכה להתמודד עם המחלה אזרחית ובריאותית.

מעבר ארז (צילום: n12)
מעבר ארז|צילום: n12

לישראל יש אינטרס אמיתי שהקורונה לא תתפשט ברצועת עזה

ברמה האזרחית, זה זמנם של כוחות הביטחון של חמאס ובמיוחד הזרוע הצבאית של התנועה, גדודי אלקסאם, להיכנס לתמונה ולאכוף סגר מלא על תושבי עזה, וההנחה שאני שומע שזה עניין של זמן קצר עד שסגר מן הסוג הזה יבוצע. הזרוע הצבאית של חמאס היא הגוף היחיד בעזה שיכול לאכוף צעד מן הסוג הזה, אולם צריך לזכור את הקושי המבני בעזה – בין היתר נמצאים ברצועה 8 מחנות פליטים צפופים מאוד שכוללים מאות אלפי בני אדם, משפחות גדולות שחיות בבתים קטנים וכיוצא בזה.

הבעיה השנייה היא בריאותית וכאן ישראל נכנסת לתמונה. אומר את המובן מאליו - לישראל אינטרס אמיתי שהקורונה לא תתפשט ברצועת עזה ועליה לעשות הכול, על מנת לסייע לעזתים למנוע את התרחיש הזה. מעבר להיבט ההומאני, אסון הומניטרי בקנה מידה גדול שם יתדפק על דלתה של ישראל, גם אם החוק הבינלאומי לא מחייב את ישראל לפתוח את שעריה ולטפל בחולים העזתים.

שערו בנפשכם תמונות שמזכירות את אלו שמגיעות מאירן - של רבבות חולים ואלפי מתים, של מערכת בריאות קורסת שמשוועת לעזרה ועומדת חסרת אונים מול המגפה הזאת. משרד הבריאות הפלסטיני נשלט על ידי חמאס ועל כן לא מתקיים שיתוף פעולה ישיר בין ישראל לבינו, אלא בעיקר דרך ארגונים בינלאומיים שפועלים ברצועה ומעבירים לישראל את הבקשות והצרכים של עזה. ובשורה התחתונה - על ישראל להיות קשובה לנעשה בעזה ולנסות לסייע עד כמה שניתן בשעת משבר גדולה שכזאת, המכה ללא רחם ובלי שליטה.