אנחנו לקראת שבוע גורלי. האם נתחיל לראות ירידה במספר הנדבקים (תוצאות ההסגר החלקי שנכנסו אליו לפני עשרה ימים) או שנצפה בקפיצה במספר החולים והמונשמים בבתי החולים ובעקבות כך עליה במספר המתים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בישראל נמשך הוויכוח ואין הכרעה ברורה אם להעביר את אחריות הניהול של המשבר לידי מערכת הביטחון. חבל כי בינתיים אזרחי ישראל משלמים מחיר ועוד ישלמו מחיר גבוה על ההתמהמהות הזו. ממבט על הנעשה במדינות אירופה ואסיה אפשר ללמוד על לקחיהן בטיפול במגפה.

כולן בלי יוצא מן הכלל נעזרות בצבא שלהן כדי להתמודד עם המשבר: מניהול מלא ועד סיוע חלקי אך רב. בלוגיסטיקה – שינוע מזון ותרופות, הטסה של חולים והבאת אזרחים ממדינות אחרות בהן נתקעו, דרך ציוד חיטוי לערים, הקמת בתי חולים צבאיים (להורדת העומס מאלה האזרחיים), אכיפת הסדר הציבורי וסיוע למשטרות המקומיות ועד פיתוח אמצעים טכנולוגיים לשליטה וניתור בכוחות הפועלים וניתור אזרחים חולים (בישראל אפליקציית "המגן", שפותחה בידי אנשי המוסד וחברת מטריקס).

בנט וכוכבי (צילום: דובר צה
צילום: דובר צה"ל

תראו מה עושה משרד הביטחון בנושא רכש ציוד מיגון וערכות בדיקה (המוסד) ומכונות הנשמה. כולם מנסים להציל את ההחלטות השגויות ואת חוסר המעשה של משרד הבריאות.

ב-10 בינואר האחרון הוציא ארגון הבריאות העולמי אזהרה לכלל המדינות בעולם. באזהרה נכתב שיש מחלה חשוכת מרפא שמתפרצת בסין (דלקת ריאות חריפה) ויש להיערך בהתאם. מה עשו במשרד הבריאות שלנו אתם שואלים? כלום. פשוט כלום. לא נערכו לא קנו ציוד מיגון לא מנשמים לא ערכות בדיקה. ותודה למנכ"ל משרד הבריאות ולשר הממונה שחלמו בהקיץ.

המעבדה לזיהוי נגיף הקורונה של צה
המעבדה לזיהוי נגיף הקורונה של צה"ל|צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

רק בצה"ל התייחסו לקריאה ברצינות ומאז החלו לאסוף מידע על המחלה, החלו לארגן ציוד, לרענן פקודות והנחיות מתוך הבנה שהמגפה הזו יכולה להגיע לפתחנו. כך עובד גוף רציני ואחראי. גוף מסודר עם מטה ותורות הפעלה סדורות.

"בראש אוגדת שיריון עומד איש צוות טנק ולא אפסנאי"

פרופסור אברהם כספי, הוא רופא קרדיולוג ורופא פנימי, יליד הארץ בן 77.  פרופסור כספי מילא שורת תפקידים במערך הרפואה הארצי.  בין היתר הקים את המחלקה הקרדיולוגית בבית החולים קפלן, ניהל את המחלקה הקרדיולוגית בבית החולים "ביקור  חולים".  ועד לא מזמן, היה קרדיולוג ראשי של קופת חולים "מכבי". הוא שותף לשורה של מיזמים רפואיים ארציים רבים ומוערכים.

במכתב חריף שכתב והגיע לידינו הוא קובע ש"ניהול המשבר חייב לעבור למשרד הביטחון. צה"ל יודע היטב כיצד להתמודד עם מצבים כאלו, יש לו שדרת פיקוד ונוהלים סדורים, ביחד עם כוחות רפואה מעולים ומאומנים. עלי לציין כי בראש משרד הבריאות עומדים שר ומנכ"ל שאינם רופאים. דבר שלא יעלה על הדעת בשום מצב ובוודאי לא במצב חרום רפואי. בראש אוגדת שריון עומד איש צוות טנק ולא אפסנאי!!"

המעבדה לזיהוי נגיף הקורונה של צה
המעבדה לזיהוי נגיף הקורונה של צה"ל|צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

יש  להיערך לתפישת אשפוז שונה. תשתית תפיסה המחייבת הפרדה אשפוזית וטיפולית בין חולי קורונה ואלה שאינם חולי קורונה. יש להבין שחולי היום-יום (כלומר אלה שחולים בכל מחלה אחרת מקורונה) לא יבריאו מאליהם. מערכת הרפואה חייבת לטפל בחולי היום-יום החייבים טיפולי-לב, אונקולוגיה, זיהומים. כמובן שיש לדחות כל אשפוז ופעולה, אם דחייה זו אינה מסכנת את החולה. במקביל יש להיערך לחולי הקורונה. הקצאת צוותים ומחלקות בבתי החולים אינה פתרון  נכון.

חייבים להפריד לחלוטין בין החולים הרגילים לחולי הקורונה, ובתי החולים הקבועים יקצו אך ורק אזור הנשמה לחולים מאד קשים במידת הצורך. כך עשתה קופת חולים כללית כשהפכה את בית החולים "השרון" לבית חולים ייעודי לחולי קורונה. ניתן לעשות מהלך דומה על בסיס אזורי לדוגמה: אסותא, אשדוד ואשקלון - אחד מהם לחולי קורונה והשני לחולים רגילים. כך גם אסף הרופא, קפלן כפר סבא, חדרה ואחרים.

צה
צה"ל מסייע בפתרונות טכנולוגיים להתמודדות עם נגיף הקורונה|צילום: דובר צה"ל

יש לתפוס מיד את אסותא רמת-החיל ומרכז רפואי הרצליה, ולבצע שם ניתוחים הכרחיים נקיי קורונה. מעבר לכך צה"ל יפרוס אחד או שניים מבתי חולים השדה שלו לצורך זיהוי וטיפול בחולי קורונה. בתי חולים צבאיים אלה ישמשו כחדרי מיון, אליהם יופנו חולים החשודים בקורונה, ומשם יופנו המקרים הקלים למלונות קורונה, והקשים יישארו בבתי החולים הצבאיים.

סיבה מרכזית להפרדה בין המערכות היא שימור הצוות הרפואי הקבוע מפני המגיפה. רק צה"ל ומשרד הביטחון יוכלו לנהל את התוכנית לעיל תוך שימוש ביכולות ובמשאבים הייחודיים שלהם.

לתובנות האלה שותפים רבים בתוך מערכת הבריאות שקולם מושתק. ההכרעה מונחת לפתחו של ראש הממשלה שמגמגם מאוד ולא פוסק. יש כאן גם שיקולי אגו וגם שיקולים פוליטיים, חבל שזה בא על חשבוננו.