בצפון קליפורניה, אחות בבית חולים מקומי טיפלה באחד מחולי הקורונה וחלתה בעצמה. היא התנדבה לטפל במקרה הקורונה לאחר שנאמר לה שהציוד המגן תקני, שהיא לא בקבוצת סיכון ומתוך ההנחה שאם היא תחלה אז יטפלו בה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אחרי זמן לא רב היא החלה להרגיש לא טוב ולפתח תסמינים - ומיד הבינה שחלתה. היא נכנסה לבידוד, ומה שהיא מתארת שקרה מאותו הרגע במכתב שפרסמה רחוק מאוד ממה שדמיינה לעצמה שיקרה כשהסכימה למשימה, ומראה בדיוק מה הבעיה במה שקורה עכשיו בארצות הברית סביב הקורונה.

"כאחות אני מודאגת שלא נעשה די כדי לעצור את התפשטות וירוס הקורונה"

אחות אמריקנית בבית חולים מקומי

 

היא פותחת במילים "כאחות אני מודאגת שלא נעשה די כדי לעצור את התפשטות וירוס הקורונה" ומסבירה תרחיש שנראה לא הגיוני בארצות הברית. למרות שהרופא האישי שלה והרופא המחוזי ביקשו עבורה בדיקה, היא עדיין לא עברה אחת. בהתחלה אמרו לה שבגלל שהיא לבשה ציוד מגן היא לא יכולה להידבק אז אין סיבה, אחר כך אמרו לה שבעצם הם פשוט מעדיפים לעשות קודם כול בדיקות לחולים הקשים יותר - ואז היא הבינה שפשוט אין מספיק בדיקות, ואין לה דרך לדעת האם כשתסיים את הבידוד ואולי גם תרגיש טוב יותר, היא יכולה לחזור ולטפל בחולים. "זה לא כרטיס לתור במעדניה" היא כותבת, "מדובר במקרה חירום בבריאות הציבור!".

המידע המוטעה לגבי הקורונה בארה"ב – מגיע גם מטראמפ

המערכת האמריקנית ידועה בדרך כלל בתהליכים ארוכים אבל מסודרים, אבל פה היא מתארת ביורוקרטיה מסכנת חיים. וזה לא רק זה - החשש של הציבור הוא לא מסיכויי ההחלמה או מההידבקות, אלא מהבלגן והמחסור במידע, והדיסאינפורמציה הזו שמגיעה ישירות מהנשיא, דונלד טראמפ.

בהתחלה הוא טען שבעוד כמה ימים יש כבר חיסון למחלה, מה שהתברר כלא נכון ואף מביך בהמשך הוא טען שמספר הנדבקים ירד (מאז הוא כמובן רק עולה) ושבקרוב מאוד יהיו אפס חולים בארצות הברית. כל זה קורה בזמן שאנשי המקצוע מזהירים שאנחנו רק בתחילת ההתפשטות ועוד לא ברור מה יהיה ההיקף, אבל שצריך להיערך להתפרצות גם בארצות הברית.

כבר באמצע ינואר אותר החולה הראשון במדינת וושינגטון שחזר מסין ובסוף החודש מקרה נוסף של הדבקה כבר על שטח ארצות הברית, ועדיין היה נראה שבממשל מנסים הפוליטיקאים לגמד את האירוע. טראמפ, דווח כאן, אמר לגורמים סביבו לא לדבר על הנושא יותר מדי כדי לא לייצר היסטריה ופאניקה. הוא מסתכל על השווקים וירידות השערים והפגיעה בכלכלה וזה הדבר האחרון שהוא רוצה בשנת בחירות, אבל גם התפרצות של וירוס באירוע שמנוהל לא טוב, אם בכלל, לא בדיוק סוחף מצביעים.

טראמפ נואם את נאום מצב האומה (צילום: sky news, skynews)
הנשיא טראמפ. בהתחלה טען שבעוד כמה ימים יהיה חיסון למחלה|צילום: sky news, skynews

וגם כאן הקורונה הופך לעניין של ימין ושמאל. סגן הנשיא פנס מונה לעמוד בראש המערך ונשלחו מסרי הרגעה, אבל ככל שהזמן עבר לא מצליחים להעלות באופן משמעותי את שיעור הבדיקות. בניגוד למדינות אחרות לא מתפרסם נתון רשמי של כמה בדיקות נעשות מדי יום. לשם השוואה -בתחילת ההתפרצות העולמית כשבדרום קוריאה ערכו 140,000 אלף בדיקות, בארצות הברית המספר עמד על 445.

הסערה האחרונה הייתה האמירה של טראמפ שזה לא באמת יותר מסוכן משפעת, ש"יש לו תחושה" ששיעור התמותה לא באמת עומד על 3.4% אלא על פחות מאחוז, ושיש אנשים שהלכו עם זה לעבודה והחלימו. צריך להגיד ביושר שכאשר לא בודקים ולא יודעים כמה אנשים באמת חלו אז קשה להגיד עד כמה הנתון הזה מדויק, ויש נתונים שהצביעו על שיעורים אחרים, אבל כשהנשיא מבסס את זה על תחושה ומזלזל כל כך באנשי המקצוע של הממשל שלו - זה ממש לא גורם תחושה של ביטחון לא לאזרחים ולא לשווקים. למחרת בבוקר קליפורניה הכריזה על מצב חירום והבורסות נצבעו באדום, אז טראמפ צייץ שוב כדי להרגיע - שהכול תחת שליטה. האם זה באמת תחת שליטה?

קורונה ארה
קורונה - ניו יורק|צילום: Bebeto Matthews, AP

מושל מדינת ניו יורק לדוגמה, שבה נכון לרגע כתיבת השורות האלה יש 22 חולים, עורך מדי יום תדרוך עיתונאים עם ההנחיות המעודכנות. תושבים בסיאטל, מוקד ההתפרצות בארצות הברית, מספרים על אווירה מפחידה של ממש ברחוב ושכל אחד חשוד בהדבקה, ובמקומות אחרים פשוט חסר מידע והנחיות מעבר לשטיפת ידיים ושמירה על היגיינה.

מערכת הבריאות האמריקנית – הנקודה החלשה של ארה"ב

ויש עוד דבר שהוא חשוב, ארצות הברית יודעת להתמודד עם אסונות טבע, עם השבתת מקומות עבודה בגלל סופת שלגים או פינוי המוני בגלל שריפות, אבל מערכת הבריאות זו הנקודה החלשה. אין מערכת בריאות ציבורית ומי שאין לו ביטוח ימצא את עצמו משלם הרבה כסף על דברים שלנו נראים בסיסיים.

אנשים חולים לא הולכים כאן לרופא כשיש חום כי זה עולה כסף, ברשת אנשים החלו לפרסם את הסכומים ששילמו על בדיקת קורונה פרטית - אלפי דולרים. הממשל התערב גם בזה אבל זה כבר היה מאוחר מדי, ונשען על תרבות אחרת שבה האחריות של המדינה על בריאות הציבור היא לא משהו מובן מאליו.

ושלא נדבר על שוק העבודה: אין חופשת מחלה בתשלום כמו בארץ. זה קיים בחלק מהמדינות ובחלק מהחברות אבל לרבים אם יש חופשת מחלה זה לא בתשלום, וכאלה שפשוט אין להם.

האם מדובר באירוע שיצא משליטה? אין באמת דרך לדעת בשלב הזה, כשתוך כדי הכתיבה מספר המאובחנים מזנק בעשרות במדינה של למעלה מ-300 מיליון אנשים, עם מספר מטרופולינים גדולים ומרוכזים וטיפול ממשלתי בדיליי, זה יכול להיות מתכון לאסון. לא סתם במשרד הבריאות בארץ עוקבים בחשש אחרי מה שקורה כאן בארצות הברית. אבל אמריקה היא מדינה חזקה וגדולה עם יכולות שכבר הוכיחו את עצמן בעבר, ואולי, זו בדיוק הבעיה.