חוזה לואיס רודריגז ספאטרו, ראש ממשלת ספרדבחמש השנים האחרונות, עומד לצאת מאנונימיות יחסית אל קדמת הבמה האירופית. רגע לפני שזה קורה הוא עורך ביקור משמעותי בישראל. אומנם מדובר בגיחה קצרה למשך 36 שעות, אבל לספאטרו לו"ז עמוס, שיכלול פגישות עבודה עם המנהיגים הישראלים והפלסטינים.
יחסי ספרד וישראל מתוחים. גם היום. יוזמת השלום שהציעו הספרדים ב-2006 הרתיחה את ההנהגה הישראלית. במאי האחרון זכו השגריר הישראלי בספרד ובת זוגו למטר קללות אנטישמיות ברחוב, גם במופע האחרון של אחינועם ניני בברצלונה, קיבלו את פניה המון מפגינים שקרא להחרים את ישראל. בסקר שערך לאחרונה מכון המחקר הספרדי "פיו", 46% מהספרדים אמרו שייחסם ליהודים הוא שלילי, זאת לעומת 21% שהשיבו באופן דומה ב-2005. ספאטרו עלה לשלטון ב-2004.
לראש הממשלה הספרדי המכהן יש כנראה חלק לא מבוטל בהידרדרות דעת הקהל הספרדית ביחסה לישראל ולעם היהודי. לאחר שבמשך שנות שלטונו הוא סירב להגיע לישראל הוא אף הגדיר את הסכסוך הישראלי-פלסטיני "סרטן ששולח גרורות לכל הסכסוכים האחרים באזור". חברים במפלגתו השתתפו בהפגנה בה נקראו קריאות בסגנון "יהודים החוצה" ובאירוע מתוקשר אחד, עליו אפילו הוא עצמו הצטער, הרחיק לכת והצטלם כשעל צווארו כאפייה.
סימנים של שינוי
התפנית החלה לאחר מבצע עופרת יצוקה. למרות שגם במהלך הלחימה בעזה, ספאטרו דאג להבהיר לעם הספרדי ש"המתקפה של ישראל היא חסרת פרופורציה, והאבדות במתקפה הם ללא צורך וללא ערך", מיד עם סיומה הפגין סימנים של שינוי כיוון.
בינואר השנה הוא הגיע למפגש בזק בישראל יחד עם סרקוזי, מרקל וברלוסקוני, כדי לחזק את ידי ישראל, לאחר שזו שהחליטה לנצור את האש בעזה. ספאטרו אומנם לא החמיא לאולמרט כפי שעשה המנהיג האיטלקי, אך השתדל להיות ממלכתי ככל האפשר: "ספרד והאיחוד האירופי יהיו בונים חזקים של תהליך שלום צודק, שיבטיח את בטחונה של ישראל ויאפשר את לידתה של מדינה פלסטינית". הוא הבטיח.
ייתכן שהמנהיג הסוציאליסט, חסר הפשרות, מתרכך נוכח כניסתה של ספרד לתפקיד נשיאת האיחוד האירופי, אך אולי גם קל לו יותר למצוא שפה משותפת עם הממשלה החדשה בישראל, עמה אין לו משקעים, דומים לאלה שהיו לו עם ממשלתו של אולמרט. הרי לא כל שר חוץ תיאר את ליברמן כ"פרגמטי, שאפשר לדבר איתו" כפי שעשה זאת מיגל מורטינוס, שר החוץ הספרדי.
הברירות של ספאטרו
הקשר בין ישראל לאירופה הוא של יחסי אהבה שנאה. הסכמי מסחר, תיירות ותרבות ענפים, בצל מחלוקות מדיניות קשות וארוכות שנים. מי ששמה לעצמה את נושא זכויות האדם והחוק הבינלאומי בראש סדר העדיפויות, מתקשה להתמודד עם התנהלותה של ישראל בסכסוך המזרח תיכוני.
לפני כחודשיים פרסם עיתון שבדי כי צה"ל סוחר באברי הפלסטינים שהוא הורג. מנהיגי המדינה הסקנדינבית, הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, סירבו לגנות את הכתבה בשם חופש העיתונות. ממשלתו של ספאטרו התנהגה באופן שונה כאשר לאחר שפורסם בעיתון הספרדי "אל מונדו", ראיון עם מכחיש השואה המורשע דיוויד אירווינג, בחר שר החוץ מורטינוס לגנות את הראיון בהפגנתיות, והביע צער על "שהוקדש מקום בעיתון להיסטוריון שמכחיש את אחת הטרגדיות הגדולות בהיסטוריה".
ספאטרו עושה את צעדיו הראשונים כמנהיג התורן של אירופה. את הסיבוב הנוכחי הוא התחיל בוושינגטון עם חתן פרס הנובל הטרי, נשיא ארה"ב ברק אובמה, ומשם הוא ממשיך לדמשק, ירושלים, רמאללה וביירות. מהעמדה בה הוא יימצא את עצמו בתחילת 2010, יעמדו בפניו שתי ברירות ביחס לקשר האירופי-מזרח תיכוני.
הוא יוכל להמשיך בניגוח הבלתי פוסק של המדיניות הישראלית, ובתור מי שעומד בראש האיחוד האירופי, קרוב לודאי שגם יצליח לעשות זאת ביתר עוצמה. אך הוא יוכל גם להיות קשוב יותר לצרכיה וקשייה של ישראל, בהתנהלותה בסכסוך הערבי-ישראלי. יתכן שהביקור הנוכחי בארץ, מסמן את הבחירה באפשרות הזו.