השנים האחרונות בתחום הביטחון היו שנים של שינויים בלתי פוסקים: בסיני, בעזה, בלבנון וכמובן בסוריה. בשום גזרה אין עיצוב סופי של המציאות, ומי שצריך להתאים את הפעילות כל העת הוא אדם אחד: הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ. גם לאור השקט היחסי בצפון, אומר גנץ בצורה ברורה: "אימונים למבצע בלבנון זה דבר ריאלי והכרחי".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כאן בגולן המראה מעיד איך העולם משתנה. המרחב בדרום הגולן מכיל התיישבות יהודית היסטורית, אחריו היה פה הצבא הסורי וכעת אנחנו מתרגלים פעולה בלבנון. הדבר היחיד שקבוע פה זה הפרחים והצמחים", אומר הרמטכ"ל. ערפל המציאות מחייב אימונים של כל המערכים, והאימונים הללו מחייבים תקציבים שהם בגדר ויכוח שלא נגמר.
"האינטרס של פיתוח הצבא והאנשים הוא לא ללא התייעלות. אנחנו דורשים תהליך של התייעלות מהאנשים, זה לא אינטרס של הרמטכ"ל, זה אינטרס של כל המדינה, לא רק בשבילי. השינויים לא נעשים לצורך השקעה אישית, האנשים מעבר לאתגר המקצועי הם אנשים שפועלים בשליחות, הם מאמינים במה שהם עושים", מדגיש גנץ.
"לא סומכים על השקט בסיני"
לגבי סוריה הגישה שלו מאוד ריאלית: צריך להיערך לכל מציאות, כל הזמן - כמו בעזה. "בעזה יש חמאס, ג'יהאד ושאר ארגונים שחרטו על דגלם מלחמה במדינת ישראל. זה מה שיש שם. צפויים לנו, אני מניח, עוד עימותים ברצועת עזה", הוא מציין. לדברי גנץ, האיומים מעזה ומצפון הם לא מסע הפחדה אלא מציאות אופרטיבית בשטח. "אנחנו מכינים את המעבר משגרה לחירום ומאמינים שיש לנו תשובה לאיומים הללו".
מדרום לעזה, בסיני, המציאות משתנה גם כן. "אנחנו מאוד שמחים על השקט לאחרונה בגזרת סיני אבל לא סומכים עליו. יש לנו קשרים טובים עם המצרים, צריך להיות ערוכים לכל אפשרות. ככל ששיתוף הפעולה שלנו עם המצרים יהיה טוב יותר יהיה פחות צורך לעבוד ליד הגבול, אבל הצבא מוכן לפעול", אומר גנץ על השכנה מדרום.
פרשת הרפז, שטלטלה את המטכ"ל בתקופתו של הרמטכ"ל הקודם, משפיעה עדיין על הלך הרוח בצבא. "אני ער לדיונים מסביב אבל אני עדיין רואה את גדי (אייזנקוט). הוא קצין מסור, חרוץ, עם חשיבה טובה מאוד, גם אחרים הם בסדר גמור. אני לא רואה כאן בעיה, אנחנו ממשיכים לעבוד בצורה טובה. אני יכול להגיד שהאיש איכותי", מציין גנץ ומסרב להתייחס לעצם הפרשה.
"לא ראיתי הפגנות על פיטורי אנשי קבע"
הויכוח התקציבי גורם לכעס אצל גנץ כשמעלים את סוגיית אנשי הקבע. "לא ראיתי הפגנות על פיטורים של 5,000 אנשי קבע. צריך להגיד את האמת: מה קורה שיש אירוע ברמת הגולן? בעזה?. יש כאן אנשים נפלאים שעושים את העבודה שלהם. מה שלא יהיה - זאת המשימה שלנו ואנחנו עושים אותה באהבה רבה", הוא מסביר.
לדבריו, האווירה מחוץ לצבא חודרת פנימה. "אנחנו לא מחפשים צל"שים. עם כותרות או בלי כותרות, לא תשמע על הדברים האלה אצלנו. האווירה בחוץ משפיעה עלינו. הם בעיקר נעלבים. החיילים יודעים מה הם מקריבים בשביל הצבא, גם בפן המשפחתי, וזה לא זוכה כמעט להוקרה, עזוב תגמול".
"הבעיות הן לא פרטיות, אלא בעיות של עם ישראל. אני מציע לא לרדוף אחרי כותרות שפורסמו", מנסה גנץ לסכם את הנושא. המציאות שיכולה להשתנות מדי יום, מול אירן או מול הפלסטינים, מציבה בפני גנץ את החובה להשתנות בעת הצורך. "אנחנו חיים בסביבה שאין הנחות, נהיה חלשים זה לא יחזיק. החוסן מורכב משני דברים: חוסן צבאי וחוסן אזרחי. שניהם חשובים ביותר, ואי אפשר להפריד ביניהם", אומר הרמטכ"ל.