חטיפת הנערים ורציחתם היא אינה הפגיעו הראשון שיוצא מחמאס חברון - ארגון טרור פעיל, קטן וממודר. פרסום הקלטות השיחות למוקד העלתה שאלות רבות, הן לגבי תפקוד המשטרה והן לגבי תפקוד הצבא וזמן התגובה שלו. תא"ל תמיר ידעי, מפקד אוגדת יהודה ושומרון, טוען לעומת זאת כי התחקיר הראשוני של צה"ל מעלה ש"לא הייתה התרשלות או השתאות חריגה, נהפוך הוא - הפעולות שבוצעו על ידי החמ"לים היו טובות ויסודיות ועם התייחסות רצינית".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אין לי ולו טענה אחת לסמב"ציות, לקצינות החמ"ל וכלי מי שלקח חלק", הוסיף ידעי. לדבריו, הדיווחים על הקלטות השיחות השונות - של החטוף גיל-עד שער למוקד 100 ושל אביו למוקד המועצה האזורית - "הם חלקיים ואינם מביאים לכדי ידיעה על הפעולה שבוצעה ברשתות הקשר ובשטח". גם במהלך השבוע התקבלו דיווחים דומים על חשד לחטיפה, וידעי מסביר כי לא מדובר באירוע חריג, וכל חשד לפעילות דומה מקבל התייחסות רצינית.

ידדי הדגיש כי צה"ל פעל בכל הדרכים האפשריות באותו לילה, ואף העיר את תשומת לבה של המשטרה לחטיפה בשעה 03:20: "אני לא יודע מה עוד אפשר לעשות מלבד הסיורים והסריקות שבוצעו והתצפיות וההכוונות". כמו כן הדגיש מפקד האוגדה כי החמ"ל של צה"ל שיתף חטיבות וחמ"לים נוספים, ובהם כוחות אזוריים ומשטרתיים. "כשמסתכלים על סך הפעולות, הפעולות הם סבירות יותר מכך. בתחקיר הראשוני אין שום בסיס לטענות כלפי הסמב"ציות או קצינות החמ"ל", הוסיף.

תא
תא"ל תמיר ידעי|צילום: חדשות 2

"אנשים שביצעו מולנו פיגועים מצאו את מותם"

מפקד חטיבת יהודה, אל"מ יריב בן עזרא, הסביר כי בבוקר שלאחר החטיפה הופעל בגזרה נוהל "מבחן אמת", שמקפיץ כוחות רבים. "הפעלנו את הנוהל עם מידע מאוד מצומצם, ובכלל לא היה ברור שאנחנו הולכים לאירוע כזה. אם לא היינו מגיעים לתוצאה הזו, היינו שואלים למה הפעלנו כל כך הרבה סד"כ על מידע כל כך מצומצם, אבל טוב שהקפצנו כוחות רבים".

גם את הטענות על תפקודי המח"ט בן עזרא דחה ידעי: "לוקח רבע שעה להגיע לנקודת האירוע, לחקור את המעורבים, ועוד חמש דקות כדי לעדכן את כל המעורבים והגורמים הביטחוניים - משטרה, שב"כ, אוגדה וחטיבות שכנות, וגם הפעולות של המח"ט עצמו בוצעו ברמה טובה מאוד". במהלך השבוע עלו טענות מצד גורמים אזרחיים שונים, לפיהן צה"ל סירב לשתף תושבים בחיפושים, אך ידעי מציג כהוכחה אזרחים שהשתתפו בפעילות מהיום הראשון, שמודים בפה מלא שהם "עבדו יחד בהנחיית הצבא".

חברון בשבועות הללו שלאחר החטיפה נעה בין מעצרים במהלך הרמדאן לבין קריאות גזעניות. לא רחוק משם מוקם אתר הנצחה לחטופים ליד הטרמפיאדה של אלון שבות, צעיר שפגשנו במהלך הצילומים אמר לנו: "מוות לערבים, אנשים נשים וטף - צריך שצה"ל יהרוג אותם, כי כשהם יגדלו הם ירצחו אותנו גם, מה נעשה". 

על פי ידעי, הסתיים רק השלב הראשון בטיפול בחטיפה: הבאת החטופים לקבורה. המערכה מול חמאס חברון נמשכת, וכך גם החיפושים אחר החוטפים: "אנשים שביצעו מולנו פיגועים מצאו את מקומם בכלא או את מותם, ולכן על אף הקושי הקיים בתשתיות חמאס, בסך הכל אנחנו מתמודדים איתם בצורה טובה", הוסיף.

אל
אל"מ בן עזרא|צילום: חדשות 2

"מערכה מתמשכת בכל יום"

אל"מ בן עזרא רודף אחרי חמאס מ-1993, כלוחם בדובדבן, ומפקד דובדבן. לדבריו, "השבטיות והמקצועיות של חמאס חברון, המידור שלהם, החיבור שלהם לקרקע ולדת, הוא שונה מכל גזרה אחרת, באופן דרמטי. כשאתה מנתח את הפיגוע שבו נהרג ברוך מזרחי, אתה מבין שכל התקשורת על הפיגוע הייתה בין אב ובנו וזהו - אף אחד מסביב לא ידע. להגיע לרמת אינטימיות כזו של מה שאב אומר לבנו היא משימה מאתגרת".

ידעי מדגיש כי המערכה מול חמאס חברון "לא מתחילה ביום שלפני הפיגוע ולא נגמרת ביום שאחריו. זו מערכה מתמשכת שפוגשת אותנו כל יום ולילה בכל הגזרה, מג'נין ועד הר חברון". לדבריו, הפעולה הנרחבת בחברון נעשתה תוך הפרדה בין האוכלוסיה לטרור: "בסך הכל ישנם ארבעה הרוגים שכולם בדין, אז יש לנו על מה להיות גאים".