מי שרוצה לקחת היום משכנתה ישלם עליה הרבה יותר, הודות למשבר הכלכלי. אם לפני חודש וחצי הריבית הממוצעת על משכנתה במסלול צמוד מדד קבוע עמדה על 4.5%, כיום הריבית באותו המסלול עומדת על כ-5.5%. במילים אחרות, לווה שלוקח היום משכנתה של 500 אלף שקל ל-25 שנה ישלם מדי חודש 291 שקלים נוספים על סכום ההחזר החודשי, ובסך הכל עוד 88 אלף שקלים.
כיום מציעים הבנקים שלושה מסלולי משכנתה עיקריים: המסלול הנפוץ ביותר הוא צמוד מדד קבוע, שבו הריבית עומדת על 4.5% - 6%, תלוי בבנק ובאורך תקופת ההלוואה. במסלול הזה הריבית לא משתנה לאורך כל תקופת המשכנתה. היתרון בוודאות, החיסרון: אם תפרעו את המשכנתה לפני הזמן תשלמו קנס יציאה גבוה מאוד.
המסלול השני הוא צמוד מדד משתנה, שבו הריבית מתעדכנת בכל כמה שנים. היתרון - אפשר לפרוע את המשכנתה לפני הזמן בנקודות יציאה מסוימות, ובלי לשלם קנס יציאה.
המסלול השלישי הוא צמוד פריים, שלא צמוד למדד. במסלול הזה הריבית הממוצעת בבנקים עומדת על כ-4.65%. היתרון הוא בגמישות גדולה מאוד - ניתן לפרוע את ההלוואה בכל שלב, בהתראה של 10 ימים בלבד.
אז באיזה מסלול לבחור? מומלץ מאוד ליצור תמהיל של שלושת המסלולים, ולא לבחור מסלול אחד בלבד. אם לפני שלושה חודשים ההמלצה הייתה שהרכיב העיקרי בתמהיל יהיה משכנתה עם ריבית קבועה, היום, זה הפוך - ההמלצה היא לקחת את רוב ההלוואה בריבית משתנה עם נקודת יציאה לעוד שנה או שנתיים. אולי בנקודת היציאה הריבית במשק תהיה נמוכה יותר, ואז יהיה לכם כדאי להפוך את ההלוואה למשכנתא בריבית קבועה.
כך למשל, זוג צעיר עם הכנסה נטו משותפת ממוצעת של 12 אלף שקלים בחודש שרוצה לקחת משכנתה של חצי מיליון שקל, כדאי שמחצית מהסכום יהיה במסלול בריבית פריים ל-25 שנה, והמחצית השנייה בריבית משתנה.
ובכל מקרה - התייעצו עם מומחה למשכנתאות שימליץ על מסלול שיתאים לרמת ההכנסה בבית, המקורות שלה, והצרכים שלכם.