את הסיוט הזה שום זוג בדרך לחתונה לא רוצה לדמיין: כבר בחרתם את השמלה, ההזמנות בדואר והתאריך סגור, אלא שאז שבועות ספורים לפני האירוע – האולם שבחרתם פשוט נסגר.
ש', שגילה שהאולם שבחר בסכנת סגירה, מספר: "החלטנו ללכת על זה וחתמנו איתם חוזה. ככל שהתקרבה החתונה הבנתי שאין להם רישיון עסק ויותר גרוע מזה - שכמה שבועות לפני החתונה עומדים להרוס את האולם. זו הרגשה נוראית, בפרט כשחשבתי שאני במקום עם רישיון והכל ואין לי ממה לחשוש. זה הדבר האחרון שאני צריך פה בין ההכנות לחתונה".
מבדיקת תכנית חיסכון עולה כי המקרה הזה ממש לא נדיר. יותר משמונים גני אירועים פועלים בארץ ללא רישיונות ואישורים, ועלולים להיסגר בכל רגע נתון. אלא שזה לא מונע מהם להמשיך לקיים אירועים מדי ערב, לחתום על חוזים עם זוגות ואפילו לדרוש מקדמה על התשלום.
כדי להבין איך זה נראה בשטח, הגענו במצלמות נסתרות אל גנים הפועלים ללא אישור מתאים. אף אחד לא הזהיר אותנו, ורק כשדרשנו לראות את רישיון המקום - הקליפה התחילה להתקלף. מנהלת השיווק מתפתלת בכיסא, ומסבירה שקשה להשיג את האישורים המתאימים. בסוף היא מתוודה שגם לזוג חברים שלה סגרו את המקום רגע לפני החתונה, ומבטיחה להשיג לזוג מקום חלופי אם יקרה משהו.
"בהיעדר היתר בניה - בסופו של יום יכולים גם להגיע, בהנחיה של בית משפט, להרוס את המקום שנבנה בניגוד לחוק", מסביר שוקי אמרני, המשנה למנכ"ל משרד הפנים.
איך אפשר להיזהר? שימו לב. לפני שתחתמו על החוזה דרשו לראות היתר בניה, רישיון עסק ורישיונות מלאים להפעלת המתחם. אם מבטיחים לכם מקום חלופי במקרה שהמקום ייסגר, פשוט לא כדאי לקחת את הסיכון. הרשימה המלאה של גני אירועים ללא רישיון מתפרסמת כעת באתר משרד הפנים, ומתעדכנת מדי מספר חודשים.