עוד ועוד מקרי התעללות מחרידים נחשפו בחודשים האחרונים והפכו את ההתרגשות של לפני פתיחת השנה בגנים - לחרדה. מצד אחד ההורים שחוששים להפקיר את היקר להם מכול לשעות ארוכות בידי הצד השני, הגננות שמרגישות שלא סומכים עליהן ושבוחנים אותן באלף עיניים ומצלמות. במפגש הזה ביקשנו מהם לשים את האיבה והצעקות בצד ולשאול את השאלות שתמיד רצו לשאול ולא העזו.

מצד אחד שלומית אריכאה היא גננת שהדריכה את הצוות שלה כיצד לגעת בילדים כדי שלא ייראה כאלימות ומצד שני אביעד פרחי, חושש לשלוח את ילדיו לגנים. חילקנו אותם לשתי קבוצות וביקשנו מהם לחשוב על שאלות שכל קבוצה תשאל את השנייה – ולבסוף הושבנו אותם לשיחה פתוחה.

מי ישים סוף לעושק הצהרונים? (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
"מה קורה אחרי שהדלת נסגרת?"|צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

הראשונה לשאול הייתה דניאל ביכלר, אם לילד שנאבקת כדי שיהיה פיקוח בגנים: "איך אני כאמא יכולה להיות בטוחה כשהדלת נסגרת שהבן שלי מקבל את הכי טוב והוא בטוח?". שרה בכר, גננת כבר 32 שנים בגן עירייה בפתח תקווה: "יש פה איזה מין תחושת עליהום על כל הגננות, משהו בציבור נהיה פה מאוד מאוד לא נעים. אני הולכת לכל מיני מקומות אני כבר רגע נזהרת להגיד שאני גננת".

מיה דהאן שסגרה את הגן הפרטי שהיה בבעלותה סיפרה: "לי היה גן עד השנה האחרונה שכבר לא יכולתי. הרגשתי שאני מרצה יותר מידי, הרגשתי שההורים דורשים יותר מידי. 'איך אני עושה שכל היום אף אחד לא יכעס עליי ושום דבר לא יקרה לאף ילד', האחריות מאוד גדולה והגננות קורסות".

"איך אני כאמא יכולה לסמוך עליכן?"

הגננות סיפרו שבניגוד לטענת ההורים, כשהן מעבירות להורה מידע על הילד שלו, שהוא קצת יותר מאתגר או בעייתי - להורה קשה מאוד לקבל את זה. "קשה להם לקבל שהילד החמוד והמתוק שמצטלם כל כך יפה, מעיף כסאות הוא לא מוכן לקבל את זה ושאתה בא ועוצר אותו זה עלול להיראות זוועה", אמרה אחת הגננות. "היה ילד שחיבקתי אותו חזק שאם הייתה מצלמה היו אומרים שאני חונקת אותו. אבל אם לא הייתי מחבקת אותו הוא היה שובר לעצמו את הראש ולעוד שלושים ילדים".

"למה אתן מפחדות ממצלמות במעגל סגור?", שאלה אחת האמהות. הגננת שלומית ארכיאה השיבה: "אצלי יש מצלמות בגן. כשאני אומרת 'דברים שרואים מכאן לא רואים משם' אני מתייחסת אפילו ברמה של איך את מזיזה ילד. אם אתן כאמהות תשבו ותצפו בזה, זה יכול להיראות לא טוב".

הסלפי הקבוצתי של ההורים והגננות
הסלפי הקבוצתי של ההורים והגננות

"מה יגרום לכם כהורים לסמוך עלינו?" שאלו הגננות. דניאל ביכלר אם לילד בגן השיבה: "כשתהיה שקיפות מלאה. כשהבן שלי יחזור עם סימן כחול ליד העין ידעו להגיד בוודאות מה קרה לו ולא כי אני רואה את זה אלא כי יתקשרו לספר לי מה קרה". למרות השאלות הקשות והביקורת שלפעמים קשה לשמוע - המפגש הסתיים בחיבוק ובסלפי קבוצתי.

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום