הרמטכ"ל כוכבי אמנם הזהיר היום (חמישי) מפני "הידרדרות במצב הביטחוני" ואמר כי "המציאות שברירית", אבל מהערכות מצב שמתקיימות אפשר להסיק שהמציאות קודרת יותר מזו שמתוארת ברטוריקה העדינה. כוכבי אמנם מנסה לבסס את התכנית הרב שנתית של צה"ל על מנת שתצא לפועל בתחילת 2020, ואולם - בהיעדר ממשלה ובהיעדר דיונים אי אפשר לאשר או לבסס אותה. על מנת לפתור זאת הוא מנסה להסיט תקציבים ממקום למקום בתוך התקציב הצבאי אך מדובר באתגר שכן התכנית שהגה מורכבת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גם באוצר נשמעים קולות שלא מתיישבים בקלות רבה עם התוכניות השאפתניות של צה"ל. שם אומרים לצבא לקצץ בעצמו ובעודפים לממן את צרכיו. בצבא טוענים שחסרים כ-4 מיליארד שקלים בשנה לאורך עשור אך באוצר רוצים בראש ובראשונה לראות התייעלות פנימית. 

במשרד העלו כמה רעיונות שבהם הצבא יכול לקצץ: ביטול מענק הרמטכ"ל לפורשים לפנסיה; ביטול גילום המס על רכב הליסינג של אנשי הקבע וקיזוז הפנסיה לאנשי הקבע שעוברים למגזר הציבורי. בסה"כ מדובר על קצת יותר ממיליארד שקלים וחצי שהצבא יכול לחסוך. במקביל עשויה לצאת לפועל גם הרפורמה שעניינה הוא קיצור השירות הסדיר שעשוי לקצץ בהוצאות גם כן. 

כאמור, הערב פרסם צה"ל את התוכנית הרב שנתית הבאה, שתיושם בחמש השנים הקרובות. בצבא הגיעו למסקנה ש"אין ברירה אלא להתקדם" עם התוכנית, נוכח השינוי באיומים בתקופה האחרונה. הרמטכ"ל אביב כוכבי הזהיר כי המצב - גם בצפון וגם בדרום - עלול להסלים.

"ישראל מתמודדת כיום עם מספר רב של זירות ואויבים בו זמנית", הסביר הרמטכ"ל אביב כוכבי בעת חשיפת התוכנית. "בגזרה הצפונית והדרומית המצב מתוח ושברירי ועלול להידרדר לעימות, חרף העובדה שאויבינו אינם מעוניינים במלחמה. לאור זאת, מקיים צה"ל בחודשים האחרונים תהליך התכוננות מואץ".

ההחלטה לקדם את התוכנית התקבלה בעקבות "ריבוי האיומים וריבוי גזרות הפעילות" - כך הסבירו בצה"ל. הרמטכ"ל העריך כי אויבי ישראל לא מעוניינים במלחמה, אך השינויים הביטחוניים הובילו לצורך להיערכות ארוכת טווח.

במרכז התר"ש החדש יתרכזו מפקדי צה"ל בשיפור כושר ההתקפה ויכולות ההגנה, על רקע השינוי המשמעותי שהתרחש בתקופה האחרונה באופי האיומים באזור. תהליך גיבוש התכנית החדשה, המכונה "תנופה", כלל תחקור מעמיק של חולשות וחוזקות הצבא, הקמת צוותים יעודיים וצוותי משנה בהובלת אלופים ותתי-אלופים וקיום סדנאות לעיצוב התוכנית בהשתתפות פורום מטכ"ל.

הרמטכ
"צה"ל מקיים בחודשים האחרונים תהליך התכוננות מואץ". כוכבי, ארכיון|צילום: דובר צה''ל

אמצעי לחימה מיוחדים כבר נרכשו - במאות מיליוני שקלים

בסוף התהליך גובשה תפיסת הפעלה חדשה שנועדה לענות על האיומים המסוכנים ביותר כיום, בראשם אויב מבוזר במרחב אורבני המצויד בנשק תלול מסלול רב. לפי צה"ל, תפיסה זו תדרוש "השתנות עמוקה שתיארך מספר שנים".

בצבא חילקו את תפיסת הלחימה החדשה, כצפוי, לשלושה חלקים: הראשון הוא תמרון רב-מימדי, הכולל יכולות מודיעיניות, אוויריות, תת-קרקעיות, סייבר ולוחמה אלקטרונית. זאת בניגוד לתמרון היבשתי המוכר כיום. החלק השני כולל הנחתת רצף מהלומות מדויקות ונרחבות על האויב, לעומת מהלומת פתיחה בלבד. הסעיף השלישי עוסק בהגנה, גם היא רב-מימדית, שמכיל מכשולים מחוזקים, הגנה אווירית, אמצעי סייבר וארגון המרחב כך תתאפשר לחימה אפקטיבית בשטח.

חיילי צה
חיילי צה"ל בכוננות בגבול הצפון, ארכיון|צילום: חדשות 12

למרות שהתוכנית מיועדת להיכנס לתוקף רק בתחילת שנת 2020, בצה"ל כבר החלו בהכנות לקראת יישומה. בין היתר, הוגדל מספר האימונים בשטחים אורבנים, נרכשו אמצעי לחימה ייעודים בהיקף של מאות מיליוני שקלים והושקעו משאבים בהקמת "אינטרנט מבצעי" וברכישת כטב"מים וחימושים מדויקים. בנוסף, החלה הקמת יחידה רב מימדית, הוחלט על ביצוע פיילוט של מקטע גבול חכם ברצועת עזה, שינוי בפריסת מערך כיפת ברזל והקמת סוללה שמינית סדירה של המערך. בצה"ל מתכננים לקדם שיטות אימון ושימוש בסימולטרים שידמו מציאות של לחימה, ולהקים מרחב דיגיטלי צה"לי משותף, שישפר את האפקטיביות של מערכות האמל"ח על ידי שיתוף מידע ויכולות.

לפי כוכבי, "האתגר האסטרטגי המרכזי של מדינת ישראל טמון בזירה הצפונית: בהתבססות כוחות אירנים ואחרים בסוריה ובפרויקט הטילים המדויקים. בשני המקרים, מדובר במאמץ בהובלה אירנית, תוך שימוש בשטחן של מדינות בעלות משילות מוגבלת ביותר. מזה שנים רבות, חיזבאללה 'לקח בשבי' את מדינת לבנון – הקים בה צבא משלו, והוא זה שקובע הלכה למעשה את 'מדיניות הביטחון' שלה".