מצד אחד תוחלת החיים עולה, ובמקביל ישנו גידול בחולים בדמנציה ובאלצהיימר - אלו שני נתונים שמצטלבים וצריכים להדאיג את כולנו. תרופה עדיין לא נמצאה, אבל המלצות למניעה ומחקרים יש בלי סוף. בסדרה החדשה, שתשודר החל מהשבוע ב-HOT8, ינסה הפרופסור יורם יובל לפצח את סודות המוח וימליץ על הדרכים היעילות ביותר למניעת דמנציה ואלצהיימר בגיל מבוגר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

בורקה בר-קוני היה יכול לצאת לפנסיה לפני שני עשורים, ובכל זאת בגיל 92 הוא ממשיך לעבוד כמאמן כושר גופני. "הגיל זה רק מספר, תשמרו על החיוך", אמר בורקה. "חשוב לי לשמור על כושר גופני כי זה נותן לי אורח חיים בריא ונכון". והוא לגמרי צודק – ספורט לא רק עוזר לשמור על שרירי הגוף הוא גם מפעיל ומחזק את המוח. לדמנציה עוד לא נמצאה תרופה, אבל כבר עכשיו ברור שמניעה של הירידה ביכולת הקוגנטיבית והפגיעה בזיכרון הכרחית.

ד"ר אמיר גליק, נוירוכירורג בבית החולים בילינסון, הסביר: "אלצהיימר כיום היא מגיפה, אנחנו רואים הרבה יותר חולים מאשר ראינו בעבר. המוח בגיל השלישי מאבד מהיכולות הקוגניטיביות שלו. כלומר, אם יכולנו לעשות דברים שעשינו די בקלות, בגיל השלישי יהיה לנו קשה לעשות זאת".

פרופסור יורם יובל יצא למסע במסגרת סדרה חדשה שעולה בימים אלו ב"הוט 8" ובה הוא בוחן את המוח האנושי מגיל לידה ועד למוות. הוא מנסה לפצח את מה שנחשב לסוד של אחד האיברים המסתוריים ביותר בגוף האדם – "הקופסא השחורה שלנו והבלאי שלה".

אילוסטרציה: מוח אנושי (צילום: Orla)
איך ננצח את "הבלאי" של המוח?|צילום: Orla

"תשתמשו בזה או שתאבדו את זה", הסביר פרופסור יובל. "תוחלת החיים שלנו כבר עברה את גיל 80 והיא עוד תעלה, זאת אומרת רוב האנשים שחיים היום לא ימותו בגיל 80 הם ימותו בגיל 90-100. והבעיה היא שאם לא ניזהר המוח שלנו ימות לפנינו – מעל 40 אחוז מהאנשים שהם מעל גיל 80 כבר יש להם דמנציה".

במחקר שנערך בספרד כבר לפני 30 שנה, נבדקו עשרות נזירות שחצו את גיל 100. הן נבדקו מדי שנה והמוח שלהן תואר במצב של "חדות מרבית" - כך על פי עורכי המחקר. הסיבה לכך היא שהן הקפידו להיות פעילות - הן עבדו, הן טיפלו בילדים צעירים, ולא פחות חשוב, כולן סיפרו על כך שהן מרגישות שהקהילה זקוקה להן, גם בגיל 100.

4 כללים למוח בריא

אז דמנציה ואחיותיה הן לא גזרת גורל – אפשר להימנע או לכל הפחות לדחות את הופעתן. אבל בשביל זה צריך לעבוד, וכמה שיותר מוקדם. פרופ' יובל הסביר: "ארבעה כללים פשוטים - כלל ראשון אל תפסיקו לעבוד, 40 שעות בשבוע של פעילות מוחית מאומצת, כמו שעשיתם בעבודה". עוד הוא הוסיף: "זה לא חייב להיות בעבודה אבל זה חייב להיות משהו שאתם עושים אותו ומתאבדים עליו".

"דבר שני, פעילות גופנית מאומצת שעתיים בשבוע", המשיך. "80% מדופק מטרה כמו אירובי. זה אומר לנשום ולהתנשף. דבר שלישי צריך לאכול נכון. לא מטוגן לא על האש, דיאטה ים תיכונית או צמחונית זה שומר לנו על המוח. והדבר הרביעי לחיות טוב ולהילחם בדיכאון, לבלות עם הנכדים, לצאת כל הזמן מהבית לפגוש אנשים חדשים. לא רק לפתור סודקו. אלה שיעשו את הדבר הזה כמעט מובטח להם שהם לא יפגשו את ד"ר אלצמייר, וזה כדאי".

אז גם "פרופסור מוח" מקפיד כל יום ללמוד משהו חדש. והוא בטוח שזה ישתלם לו: "אני למדתי שאסור להפסיק לעבוד אני מתכונן לעבוד כמו מטורף עד יומי האחרון ואני מקווה שיצליח לי".