הצטרפתי למשלחת הישראלית, משלחת המונה מעל 140 נציגים רשמיים, ובפעם הראשונה גם ראש ממשלת ישראל, נפתלי בנט אשר מוביל את המשלחת ביחד עם השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג. עיני העולם כולו מופנות כעת לפוליטיקאים ופקידי הממשל, אנשי העסקים והמשקיעים, ארגוני החברה האזרחית והמפגינים שנמצאים כעת בגלזגו, בועידת האקלים של האו״ם.
ערב ועידת האקלים פרסם מבקר המדינה דו״ח דרמטי: "ישראל בדרך להתמוטטות אקלימית המובילה אותנו לעלייה קשה באירועי מזג אוויר קיצוני, סכנות ביטחוניות קשות, בעיות כלכליות, תזונתיות ובריאותיות שטרם נראו." רעשי האזעקה הדהדו בירושלים ונראה שבחודשים האחרונים חל שינוי כיוון בנכונות ההיערכות של ממשלת ישראל למשבר האקלים. השרה להגנת הסביבה הכריזה על סדרת פעולות להתמודדות עם משבר האקלים: הפחתת השימוש בדלקים מזהמים ומעבר לאנרגיה מתחדשת, תכנית יישום לתחבורה נקייה, אסטרטגיה חדשה לטיפול בפסולת, חינוך למשבר האקלים ותמיכה בחדשנות אקלימית.
בחודש שעבר פרסמו רשות החדשנות וקהילת Planetech דו״ח מקיף על מצב טכנולוגיית האקלים בישראל, שמצא כי האתגר המשמעותי ביותר לחדשנות אקלימית נמצא במימון. הדו״ח קבע כי ״ישנם מעט מאוד גופי השקעה המתמחים בהשקעות בחברות אקלים, על אף ההון העצום שזורם לתעשיית ההייטק הישראלית״. מחברי הדו״ח המליצו על מספר צעדים ברורים כדי לקדם את החדשנות האקלימית: שימוש בתשתיות לאומיות כאתר ניסיונות טכנולוגי לחברות סטארט אפ בתחום האקלים, הנגשת שיתופי פעולה ותוכניות מימון, הקלות על תקנות לחברות אקלים לצד תקנות מחמירות נגד חברות מזהמות.
בעולם האזינו בקשב לרב לדבריו של לארי פינק השבוע, מנכ"ל בלקרוק - קרן ההשקעות הגדולה בעולם. פינק אמר כי 1,000 חדי הקרן הבאים בטכנולוגיה יהיו בתחום האקלים. החדשנות הישראלית היא מנוע הצמיחה המרכזי של המשק וברור לכל כי על רקע האמירה הזו והקריאה שיוצאת מגלזגו שהעולם משווע לפתרונות טכנולוגיים בתחום המאבק באקלים, מדובר בהזדמנות לצד קריאת השכמה להייטק הישראלי להצמיח לצד חברות סייבר מפוארות גם אקו-סיסטם גדול בתחום המאבק במשבר האקלים. בגלזגו ראיתי מקרוב כיצד משקיעים, מנהלי קרנות, בנקאים ופקידי ממשל בכירים מכל העולם מחפשים בנרות הזדמנויות להרחיב את תמיכתם בחדשנות אקלימית. עוצמת הדחיפות במאבק במשבר האקלים לצד היקפי ההשקעה הנדרשים הפכו את אירופה בשנים האחרונות למובילה עולמית בהשקעות אקלים, וחברות הסטארטאפ האירופאיות גייסו לבדן מעל ל-32 מיליארד דולר מתחילת שנת 2021.
ועידת האקלים ההיסטורית בגלזגו מראה לנו כיצד שיתוף פעולה הדוק בין הממשלות, המשקיעים והיזמים - לצד מהלכים חסרי תקדים בהשקעה, במחקר ובפיתוח של חדשנות אקלימית - יכולים להפוך את ישראל למובילה עולמית. כבר היום מובילים מאות יזמים מבריקים, מיזמים בתחום הכלכלה והתחבורה השיתופית, מפתחים כלים לחקלאות בת קיימא, מקימים חברות אנרגיות מתחדשות - ומניעים שינוי בקנה מידה בינלאומי.
ועידת האקלים השנה עומדת בסימן עידוד השקעות ירוקות. לצד האתגרים האדירים שלפנינו, עומדים לפתחנו הזדמנויות כלכליות אדירות. זה הזמן של ממשלת ישראל ושל המשקיעים המוסדיים והפרטיים להציב את ישראל בראש המדינות המובילות חדשנות אקלים.
יש לנו את כל מה שנדרש להפוך את אומת הסטארט-אפ לאומת האקלים. הגיע הזמן שגם המשקיעים והפוליטיקאים בישראל יבינו את המסר הברור שיוצא כאן מגלזגו: אין לנו כדור הארץ נוסף, ואי אפשר להמתין עוד רגע אחד.