האם ידעתם שרק בשנת 2009, אחרי חמש שנות פעילות ועם מיליונים של משתמשים פעילים מסביב לעולם, סיימה גוגל באופן רשמי את גרסת הבטא של Gmail, שירות הדואר האלקטרוני שלה שלה?
כלומר, למרות שהמוצר שלה היה פעיל ושירת מיליונים של אנשים מסביב לעולם, וכביכול נראה היה כמושלם לחלוטין - היתה מוכנה גוגל לעמוד מאחוריו לשחרר אותו באופן מלא ולהנגיש אותו שוב למשתמשים ללא סימון Beta, רק אחרי תקופה כל כך ארוכה במעין מצב ביניים שנקרא ״גרסת בטא״.
על מצב בטא, גרסאות תוכנה, התקדמות והתחדשות מתמדת
בעולם התוכנה גרסת בטא מתארת שלב בו הפיתוח לא סופי, כלומר: יכולים להיות עוד באגים, מתוכננים עוד פיצ'רים משמעותיים, ובאופן כללי שיש עוד הרבה מאד מאמץ ועבודת פיתוח שצריכה להיעשות. ולכן, ההחלטה של גוגל לצאת ממצב בטא אחרי כ״כ הרבה זמן, נתפס באופן טבעי כדבר די חריג.
בספר המומלץ מאד The Start-up of You מציגים ריד הופמן (מייסד לינקדאין) ובן קסנוצ'ה תפיסה חשובה שאפשר לקחת מעולם התוכנה והפיתוח בהקשרים של שלב הבטא כמו שחברת גוגל יישמה עם Gmail. הם מציעים לנו להגדיר את הקריירה שלנו בפרט והחיים שלנו בכלל, במצב תמידי של גרסת בטא.
מצב בטא - אסור לקפוא על השמרים
מצב בטא בהקשרים של קריירה או אורח חיים לא נותן לנו לנוח. עומדים מולנו עוד הרבה באגים (הכשלונות והנפילות שבדרך, תחומי הידע הקריטיים שאיננו מבינים בהם), פיצ'רים ושיפורים משמעותיים עתידיים (רעיונות ופרויקטים שרצינו להוביל, ניסיון שחסר לנו, התפתחות לתחומים חדשים), ובסה״כ - גם אם נרצה בכך או לא, יש לפנינו עוד הרבה מאוד עבודה.
אם ניקח את הרעיון הזה צעד נוסף קדימה, נוכל להבין בקלות שאם לא ניזום שום מאמץ נוסף מצידנו (לפתור באגים, לתכנן פיצרים חדשים וכו׳), אז ממילא אנחנו פשוט נלך אחורה. המתחרים שלנו ימשיכו לפתור את הבאגים שלהם, לשכלל את המוצרים שלהם ולחשוב על פיצ'רים חדשים ומלהיבים שיגיעו, ואנחנו פשוט נשאר אי שם מאחור.
באופן דומה, מעניין לציין שכבר מהיום הראשון של אמזון (שנקראה בשנה הראשונה לפעילותה Cadabra) חתם המייסד שלה, ג'ף בזוס, את הדיווחים ששלח למשקיעים הראשונים שלו במשפט "It is Always Day 1". כשנשאל למה הוא חתם ככה, הוא הסביר שבראייה כזו, אתה מפנים ומזכיר לעצמך שאתה תמיד במצב של הימים הראשונים של החברה - אתה חלש, אתה מאויים, ולכן אתה תמיד צריך להישאר דרוך, רעב ובמצב לימוד וגדילה מתמשך.
מה אפשר לקחת מזה אלינו?
בנאום הבוגרים שלו באוניברסיטת סטנפורד אמר סטיב ג׳ובס את המשפט המפורסם ״הישארו רעבים. הישארו פזיזים״. אנחנו צריכים להזכיר לעצמנו שאנחנו תמיד במצב בטא. אין לנו באמת פריווילגיה לעצור או לנוח.
אנחנו צריכים להמשיך ולנוע קדימה כל יום: לשבור דברים, ללמוד, ליצור, להתנסות, לקרוא, להיכשל ולהמשיך לעבוד קשה, ולזכור שזה תמיד היום הראשון.
מורד שטרן הוא Head of Engineering Branding ב-Wix, מחבר הספר "שובר שוויון: על כוחם של רשתות הקשרים, הקהילות והמיתוג האישי", ומקים פורום הטכנולוגיה והחדשנות בטלגרם.