עד לפני 65 ימים, החלום של ישראלים רבים לחיוך מושלם או לשיער שופע, עבר לרוב דרך טורקיה. הפרסומים המפתים לצד עלויות טיפולים זולות משמעותית מהארץ, הפכו את המדינה לאחד היעדים הפופולריים ביותר לטיפולים וניתוחים אסתטיים, כשבראשם – השתלות שיער וטיפולי שיניים.
אלא שבעקבות 7 באוקטובר, טורקיה נצבעה באדום, עם אזהרת מסע בדרגה החמורה ביותר לישראלים, וברקע - הנשיא ארדואן ממשיך במסרים עוינים. כך קרה שבבת אחת מצאו עצמם עשרות ישראלים שהיו אמורים להתחיל או להמשיך טיפול, מבולבלים ומופתעים, בודקים איך ניתן להשיב את הכספים שכבר שולמו, או איך להמשיך בהליכים שכבר החלו.
"אני לא אחזור לשם יותר", מצהירה לימור מימון, ששהתה בטורקיה בדיוק בו התרחשה מתקפת הטרור ברצועת עזה. במשך חודשים היא תכננה את טיפולי השתלת השיניים, אבל אז, בשיא הקרבות, היא מצאה את עצמה לאחר הניתוח בלב מדינה מוסלמית. "כשהגעתי לשם לא הצהרתי שאני ישראלית ולא הרגשתי לא בטוחה. אחותי עשתה את אותו תהליך לפני שנה והייתה מאוד מרוצה, והתחלנו לדבר על זה שגם אני אעשה, ולקח לנו כמה חודשים טובים לתכנן את הנסיעה".
אולם - תכנונים לחוד, ומציאות לחוד."ב-7 באוקטובר הבנו שיש אזעקות בארץ", מימון משחזרת. "נכנסתי לאינטרנט וראיתי מה שקורה ושיש עשרות חטופים. כשזה עוד לא היה מובן למה אנחנו נכנסים וכמה גדול האירוע, ישר קפצו לי לראש אירועי 11 בספטמבר. נשארנו בחדר ופחדנו לצאת. אני זוכרת ששמענו שלאנשים בארץ פורצים לבתים, והמרפסת שלנו במלון לא ננעלה. נכנסתי ללחץ וניסיתי להרגיע את עצמי. הטיסות שלי חזרה לארץ התבטלו, ועד לרגע שעליתי על המטוס התפללתי שגם הטיסה לא תתבטל".
מימון אמנם שבה לארץ, אך המשך ההתנהלות מול המרפאה בטורקיה היה רצוף בקשיים, ובעיקר בסימני שאלה. "את הטיפולים עצמם לא סיימתי, עשיתי רק את החלק הראשון", היא מסבירה. "בעוד חודשיים אני אני אמורה לעשות את הטיפול השני, ואני תקועה. אני לא אחזור לשם יותר. אני מחפשת או בארץ או בגיאורגיה. בדיעבד אני אומרת לעצמי שחבל שהסכמתי לשני טיפולים".
"הפסדנו כסף ולא קיבלנו מהם תשובות, ביקשנו החזר ואיבדנו תקווה", היא מוסיפה. "אני לא חושבת שכבר נקבל בשלב הזה. שילמתי 25 אלף ואני אמורה לשלם עוד בחלק השני, אבל בארץ זה היה עולה פי ארבע. אני במסע חיפושים למקום טוב ובטוח לטוס אליו".
"השיניים הזמניות מציקות"
ד' (השם המלא שמור במערכת), עבר את הטיפול הראשון של השתלות השיניים בטורקיה בחודש יולי האחרון. הוא אמור לנסוע בקרוב להחליף את השיניים הזמניות, ועדיין מקווה להשלים שם את הטיפול. "אפשר לטוס דרך קפריסין, אבל אני לא אעשה את זה", הוא מסביר. "המרפאה בקשר איתי, ואמרו לנו שמי שיכול, שיחכה עוד קצת. השיניים הזמניות מציקות וזה לא נוח. האפשרות השניה זה לשלם ולעבור את הטיפול בארץ, אבל זה עולה פי 5 בערך. אני בינתיים יושב על הגדר, מחכה להתפתחויות. אם לא תהיה ברירה, אני אמשיך את הטיפול בארץ".
"מלכתחילה ללכת לעשות את הטיפול בטורקיה זה לא כי כיף שם, 80% מהשיקולים להחלטה הם המחיר", הוא מוסיף. "אם מדברים עם סוכן אפשר תוך שבועיים להיות שם. בשבוע שהייתי שם, הייתי כמו מלך. לוקחים אותך מהמלון, מחזירים אותך למרפאה, שואלים מה אתה צריך כל הזמן... לא נראה לי שזה יחזור להיות מה שהיה. אנשים יפסיקו לנסוע כדי לטייל שם. ומי שיצטרך טיפול, יילך מהמלון לקליניקה וזהו".
ביטולים רבים נרשמו גם בקרב אלו שהזמינו את הטיפול הפופולרי של השתלת שיער בטורקיה. לפי הילה פולאט-משה, הבעלים של "מיי הייר ישראל" שמתווכת בין מטופלים ישראלים למרפאות טורקיות, מדובר במאות תורים שבוטלו או נדחו למועד לא ידוע.
"בארץ לוקחים על זה המון. במרפאה בטורקיה אתה VIP. הם כבר מכירים אותך ויודעים איפה צריך, יש אחריות ל-20 שנה בערך, וזה חינם"
"אנשים היו בחוסר וודאות והיה קשה מאוד לנהל את האירוע הזה. עשינו מה שהיינו צריכים לעשות ובנינו פתרונות אלטרנטיביים", מספרת פולאט-משה. "יש לי גם עובדים בצווי 8 וזה היה מאוד לא פשוט לכולם. נתנו פתרונות לכל המטופלים, או לנסוע לגיאורגיה, או לעשות בארץ, או שיש כאלה עם צווי 8 שביקשו להמתין והקפאנו להם את החבילה, והם יסיימו".
נשארים קירחים
מעבר לגל הביטולים שכרוך לעיתים בהפסדים כספיים, גם אלו שכבר הספיקו לעבור בטורקיה את טיפול השתלת השיער, עלולים להפסיד זכויות שמגיעות להם מהמרפאות בטורקיה ונוגעות לטיפולי המשך: למשל, טיפול ה-PRP שמעודד צמיחת שיער, נחשב למומלץ לאחר השתלת שיער. בארץ, מחירו של טיפול בודד יכול להגיע ל-1,800 שקלים, אולם בטורקיה הוא ניתן פעמים רבות בחינם וללא הגבלה לאחר ביצוע השתלת השיער המלאה במרפאה.
גיל כוחלני, נסע לטורקיה כבר ארבע פעמים. אחרי השתלת שיער מוצלחת שעבר בעצמו בטורקיה בשנה שעברה, הוא נסע שוב באוקטובר האחרון ללוות את גיסו ושני חברים נוספים לטיפולים בטורקיה. "גיסי עשה השתלת שיער והחברים טיפול שיניים. כולנו חזרנו ב-6.10, ממש לפני שהכל התחיל", מספר כוחלני.
"בהשתלות שיער, אם כבר נסעת לטורקיה שוב לטיול, אז מומלץ להיכנס למרפאה ולעבור PRP. אני עשיתי את זה בכל פעם שנסעתי לטורקיה, כבר שלוש פעמים", מסביר כוחלני. "בארץ לוקחים על זה המון. במרפאה בטורקיה אתה VIP. הם כבר מכירים אותך ויודעים איפה צריך, יש אחריות ל-20 שנה בערך, וזה חינם".
טורקיה וישראל: כמו זוג מופרע
לפי העיתון הטורקי "דוניא", ההכנסות באוקטובר מתיירות מרפא בטורקיה נחתכו ב-35%, בהשוואה לאוקטובר בשנה שעברה. לפי פולאט-משה, הביטולים במגמת עלייה. "תורים של מאות מטופלים זזו, אבל בכלל לא הופתעתי. אנחנו די מורגלים למשברים עם טורקיה, בכל מיני צורות. זה כמו זוג מופרע, טורקיה וישראל. היה מאוד קשה לנהל את האירוע הזה, אבל אני מרגישה שזה לא שונה ממשברים קודמים. רוב האנשים שאני עובדת איתם בטורקיה מאוד ליברליים, לא אנשים שמפגינים פרו פלסטין, וגם להם היה להם פיגוע כלכלי קשה. פתחתנו חמ"ל לתרומות בשבועות האחרונים, והם תרמו כמעט 40 אלף דולר כדי להביע הזדהות".
"יש לי קומיקאי למשל שלא מופיע עכשיו והוא יעשה השתלה בשבוע הבא. יש גם זמרים שעושים כי עכשיו זה הזמן, כי אף אחד לא יראה עכשיו"
לדברי פולאט-משה, פלח גדול מהשוק הוסט מטורקיה למדינות כמו גיאורגיה, וישראלים רבים בוחרים לבסוף לבצע את הטיפול בארץ: "המלחמה זירזה את זה. בערך 80% היו מיועדים לטורקיה, ועכשיו כולם נשארים כאן. גם אני מתפלאת מזה, אבל יש מטופלים שעוד מתעקשים להמתין לסוף המלחמה ולעשות בטורקיה. שכר עבודה של רופא ישראלי הוא לא כמו של טורקי, אלה לא אותן עלויות. חייל משוחרר למשל או קהל היעד המאוד ספציפי של צעירים שרוצים לעשות השתלה, לא יכולים לשלם יותר מ-20 אלף שקל.
עוד מוסיפה פולאט-משה, שישנם ישראלים רבים בוחרים לעבור השתלת שיער – דווקא בזמן המלחמה. "יש לי גם הרבה ידוענים שהסיטו את הטיפולים לישראל. הם זיהו את זה כהזדמנות. יש לי קומיקאי למשל שלא מופיע עכשיו והוא יעשה השתלה בשבוע הבא. יש גם זמרים שעושים כי עכשיו זה הזמן, כי אף אחד לא יראה עכשיו".
"היו הפסדים עצומים בדרך, אבל אני מאמינה שהכל זה הזדמנות", היא אומרת. המוצר המרכזי שלנו היה טורקיה וישראל היה רק למי שיכול, ופתאום לחלק מהאנשים הכסף לא מעניין בכלל. זה מרגש אותי כישראלית וכבעלת עסק".