שוק הקריפטו לא נרגע. אחרי נפילת "המטבע היציב" טרה-לונה לפני כחודש וחצי, אותו מטבע שהבטיח הצמדה לדולר וקרס ברעש גדול, נראה שענקית הלוואות הקריפטו  צלזיוס הצליחה לגרום למגה-זעזוע נוסף, עקב הקפאת זמנית של כל המשיכות מצד לקוחותיה. שני המקרים הגבירו את חוסר האמון בשוק הקריפטו, שדווקא נמצא בעיצומו של אימוץ ומסע אל לב הקונצנזוס, בהובלת גופים מוסדיים בכל העולם.

אז מה הלאה? תלוי את מי שואלים. "הנפילה של צלזיוס, חברה שניהלה מיליארדים, מקורה בחוסר אחריות של החברה, שלקחה יותר מדי סיכונים באמצעות מינופים גדולים מדי", אומר בן סמוחה, שותף-מייסד ב-cryptoJungle ומייסד קהילת "מדברים קריפטו". סמוחה חושש בעיקר ממה שהוא מכנה "אפקט ההדבקה".

לדבריו, "הנפילה של צלזיוס מתחילה למעשה בקריסה של לונה לפני כחודש וחצי, ולמעשה אנחנו רואים כאן מעין אפקט הדבקה. מתחיל כבר להתפרסם מידע שלפיו צלזיוס נפגעה באופן משמעותי מהקריסה בלונה. המצב של צלזיוס הוחמר לאחר שהתחיל נגדה קמפיין רשתי, בהובלת משפיעני רשת, שקרא לציבור למשוך את הכסף משם כי החברה מסוכנת. הפריעה לי מאוד ההתנהלות התקשורתית של צלזיוס, בעיקר של המנכ"ל שכל הזמן גיחך על הקמפיין הזה ואיים כמובן בתביעות. יום או יומיים לפני הקפאת המשיכות הוא אפילו רשם בטוויטר: 'תראו לי בן אדם אחד שלא הצליח למשוך את הכסף שלו'. ואז כמובן כבר היו הרבה עדויות על אנשים שניסו למשוך ולא הצליחו". 

בן סמוכה (צילום: ירדן שמואלי)
בן סמוכה|צילום: ירדן שמואלי

צלזיוס סיימה את דרכה? 

"לא בהכרח. צריך להבין: צלזיוס היא חברה עם הרבה מאוד נכסים, יש לה יותר מ-100 אלף ביטקוין. היא עצרה את המשיכות כדי לנסות והיא איך היא יכולה לעמוד בהתחייבויות שלה. במובן מסוים, זה כמו ריצה אל הבנק, אבל זה לא אומר בהכרח שזה סוף החברה". 

השאלה היא אם זה סוף שרשרת ההדבקה. "למעשה, ברגעים אלו ממש יש קרן גידור ענקית בתחום שנקראת Three Arrows Capital שגם היא נמצאת בסכנת פשיטת רגל עקב מינופים גבוהים מדי. הקרן, שמנהלת כ-5 מיליארד דולר, הודיעה בינתיים שהיא בוחנת את המצב, אבל הקולות מסביבה מדברים על כך שהם כבר הנזילו נכסים רבים. אנשים שמושקעים בקרן מספרים שהם ביקשו למשוך לדוגמא מיליון דולר, לא נתנו להם וגם הפסיקו לענות להם. זו עוד חולייה בשרשרת ההדבקה, אבל זה לא הסיכון הגדול ביותר כרגע".  

מהו הסיכון הגדול ביותר?  

"הסיכון המשמעותי ביותר כרגע בא מכיוונו של USDT או תתר, המטבע הדיגיטלי השלישי בגודלו אחרי הביטקוין והאית'ריום שמתיימר להיות צמוד לדולר האמריקאי. אם אפקט ההדבקה יתפשט גם לתתר, זה אירוע עם פוטנציאל הרס הרבה יותר גבוה ממה שראינו עד כה. 

"למען הסר ספק, אני לא מעריך שהתרחיש הזה יקרה בסבירות גבוהה. אמנם כן רואים זה כל מיני סימנים ודברים מהסוג הזה, אבל זה עוד לא שם כי לתתר יש הרבה מאוד נכסים, והיא חברה יותר מנוסה בניהול סיכונים. לדעתי, בנקודת הזמן הנוכחית אנחנו כבר קרובים למיצוי הירידות בשוק הקריפטו, אבל אם אפקט ההדבקה יתפשט לתתר - זה כבר סיפור אחר. אם תתר תקרוס, הביטקוין יכול לצנוח גם ל-10,000 דולר".

למה בעצם? 

"USDT הוא במובנים רבים בסיס הכסף בתעשיית הקריפטו. יש הרבה בורסות ששווקי המסחר שלהן בדולר קטנים, אבל שווקי המסחר שלהן בתתר מאוד גדולים. בורסות כמו קוקוקוין ואפילו בייננס יהיו חשופות לקריסה בתתר. אם זה יקרה, אני מעריך שגם הבורסות הללו יקפיאו משיכות. מתרחיש כזה, ייקח לשוק לפחות חצי שנה להתאושש.

"עם זאת, מבחינת התשתית עצמה והתפקיד והערך של המטבעות הדיגיטליים - זה תהליך שרואים ומרגישים מדי יום, בעיקר במדינות  מתפתחות. לכן, אני לא נמצא במחנה הדואג, אלא רואה בירידות יותר מן מבצע מכירות, מעין בלאק פריידיי.  חצינו כבר את נקודת האל-חזור של אימוץ המטבעות הדיגיטליים. כיום, למרות הירידות, רוב האנשים שמדברים איתי ועם בכירים אחרים בתעשייה רואים את המצב הנוכחי יותר כהזדמנות ולא כסיבה לפאניקה".  

"זה עדיין שוק של קונים"

"כל מי שנכנס לביטקוין צריך לזכור שזו השקעה לטווח ארוך", אומר יובל רואש, מנכ"ל ביטס אוף גולד. "מה שקרה בצלזיוס אכן מדאיג ולא צריך להתעלם ממנו. לא כל כך ברור למה הם עצרו את המשיכות ולמה זה לוקח כל כך הרבה זמן, אבל הירידות בקריפטו זה לא משהו שאפשר להפיל על חברה אחת וחייבים לקשר את זה גם לירידות בשווקים הפיננסיים וכל מה שקורה עם הריבית".

יובל רואש (צילום: רונן גולדמן)
יובל רואש|צילום: רונן גולדמן

שרשרת ההדבקה של גופי קריפטו שלא עומדים בהתחייבויות שלהם מדאיגה אותך? 

"כן, על אף שלונה וצלזיוס הם סיפורים שונים, שאמנם יכול להיות שגם קשורים זה בזה. לא ממש יודעים בשלב זה כרגע אם צלזיוס נפלו בגלל לונה, אבל התוצאה היא אחת: חוסר אמון ופאניקה. ירידות בשווקים הפיננסיים וסיפורים שליליים בשוק הקריפטו בדרך כלל באים ביחד. בתרחיש של ירידות, סיפורים כאלה הם חלק מהסיפור הכללי, אבל אני יכול להבטיח לך שאם השוק היה בעליות, המחירים היו מתקנים מהר מאוד גם אחרי סיפורים כמו לונה וצלזיוס. 

עד כמה אנחנו קרובים לתחתית בביטקוין? 

 "אסור לי לתת הערכות מחיר, אבל אני כן יכול לשלוח להיסטוריה. אחרי שיאי מחירים תמיד באה הצטננות וירידות מחירים. אם לשפוט לפי התקדימים האלה, אבל כנראה שב-2023 יתחיל מהלך של עלייה בקריפטו. מה יקרה בין לבין? קשה מאוד לדעת. 

"בצד האופטימי, כל הזמן קורים דברים חיוביים בתחום הקריפטו. בשנתיים האחרונות אנחנו רואים כניסה חזקה של גופים מוסדיים לתחום, אבל כן, עדיין יש גליצ'ים ותמיד יהיו גם חברות שייקחו יותר מדי סיכונים. בקרב הלקוחות שלנו, הרוב המשמעותי עדיין רוצים לקנות ביטקוין ולא למכור. זה עדיין שוק של קונים".