בשבועות האחרונים הממשל בסין נוקט בכמה פעולות רגולטוריות שרבים הגדירו אותן כמלחמה בחברות הטכנולוגיה ובמגזר הפרטי. המדינה פרסמה שורה של מגבלות חדשות על חברות הטכנולוגיה הגדולות – מה שהוביל לנפילות בשווקים בשיעור של כ-30 אחוז.
בלומברד אודייר, הבנק השוויצרי המתמחה בנושאי קיימות, העברת הון, ודיגיטציה של שירותים בנקאיים מאמינים כי סין עדיין יכולה לעמוד במטרה שהציבה להכפיל את הכלכלה עד 2035, ואף מסבירים שהפעילות של הממשל בסין היא חיובית וכי למעשה מדובר בהגבלות על שוק שהיה פרוץ הרבה יותר מבכל מקום אחר בעולם. "הממשל פשוט לחץ על הברקס", אמר ד"ר סאמי שער הכלכלן הראשי של לומברד אודייר בריאיון ל-Business. "זה אולי ישפיע בטווח הקצר אבל אני לא רואה את זה כסיכון ברמת המאקרו. היום הצמיחה של סין היא סביב 9 אחוז – זה לא טבעי. היא צריכה לצמוח באולי 5 אחוז".
"המשטר בסין הוא מאוד ריכוזי ויש לו מטרות מאוד ברורות", מסביר שער את הסיבות להחלטות של הממשל הסיני. "הם רוצים להפוך למדינה בעלת הכנסה בינונית (middle-income country), הם רוצים שמעמד הביניים יצמח ושהביקוש המקומי יצמח – וזו הסיבה למהלכים של הממשל. נקודת הפתיחה הייתה מאוד נמוכה – המגזר הפרטי יכול היה לעשות מה שהוא רצה ואפשר לומר שהיה אובדן שליטה".
הגזרות של סין - "קריאת השכמה למגזר הפרטי"
לטענתו של שער, מטרת הממשל הייתה להיטיב עם הצרכנים והאופן שבו פועלות חברות הטכנולוגיה הגדולות כמו עליבאבא למשל פשוט לא תואמות את המטרה. "זו קריאת השכמה למגזר הפרטי", מציין שער. "הממשל אומר לחברות: אתם יכולים לצמוח, אתם יכולים לעשות כסף אבל אתם צריכים להיות טובים לכולם. אם אתם מבצעים פעולות שמייצרות רק לכם רווח ועל חשבון הצרכן – אנחנו לא ניתן יד לדבר".
שער רואה את הנפילה בשווקים הסינים כהזדמנות להשקעה. לדבריו, הנפילות הן לא קריסה, והכלכלה הסינית לא תפגע בטווח הארוך. "אני אהיה ישיר מאוד: המגזר הפרטי יעשה את ההתאמות. אני חושב שהם הולכים ליישר את המטרות שלהם עם אלה של הממשל. ואם לוקחים בחשבון את כל מה שאמרתי – העובדה שהשוק הסיני ירד ב-20-30 אחוז זו הזדמנות להשקעה. זו לא תאונה כלכלית, ולכן זו הזדמנות – לא הייתי הולך את כל הדרך מיד – אלא בצעדים קטנים".
בדוח שפרסם הבנק בשבוע שעבר מצוין שהמהלכים הרגולטורים שנוקטת סין מקרבים את המדינה לסטנדרטים הבינלאומיים מבחינת הגנה על דאטה והתחרות ההוגנת. להערכת הבנק השווקים הגיבו בירידות חדות, אך בהמשך החברות יישרו קו עם הממשל.
המאבק של סין וארה"ב: שתיהן רוצות להיות המעצמה הגדולה בעולם
שער גם התייחס ליריבות הגוברת של סין עם ארה"ב, וגם כאן הוא לא חושב שבהכרח מדובר בדבר רע לאזרחים. "יש שאלה, 'האם מה שקורה בין המעצמות זו מלחמה קרה'. אפשר לקרוא לזה תחרות אסטרטגית", אומר שער. "אני חושב שזה הולך להישאר איתנו לפחות בעשר השנים הקרובות. שתי מעצמות שרוצות להפוך או להישאר המעצמה הגדולה בעולם. הזירה שבה מתרחשת המלחמה הזו היא מעניינת. במלחמה הקרה של ארה"ב עם ברית המועצות – הפלטפורמה הייתה צבאית, האוכלוסייה לא הרוויחה מזה כלום. העובדה שפה שתי המעצמות מתחרות בעולם הטכנולוגי, יכול לייצר יציבות".
"אף אחד לא רוצה להפוך את היריבות למלחמה", מצהיר שער. "הם רוצים להשאיר את היריבות ביניהן קרה. הסינים לא יעשו שום דבר מטופש – הם לא רוצים מלחמה חמה עם ארה"ב. אבל במרוץ הטכנולוגי יהיו הרבה פגיעות: סגירת גישה לשווקים מסוימים, סנקציות – זה יהיה משחק בין מעצמות. שתיהן רוצות להיות השולטות בכל מה שקשור לטכנולוגיה. ואני חושב שלאוכלוסייה זה לא בהכרח רע, זה מעניין לראות את המעצמות משקיעות הרבה כסף בטכנולוגיה כדי להוביל את התחום".
האם היריבות היא ניסיון לנצל את משבר הקורונה לשינוי מאזן הכוחות בין סין לארה"ב?
"קשה לי להאמין", עונה שער. "לשתי המעצמות יש אתגרים רבים עם התפשטות נגיף הקורונה. אנחנו בסביבה שיש בה הרבה אתגרים לטווח הרחוק: אי שיווין למשל. אם סין רוצה להפוך למדינת הכנסה בינונית, היא חייבת לעשות דברים כמו בישראל או דרום קוריאה. היא צריכה לתת רשת ביטחון לתושבים: ביטוח בריאות, דמי אבטלה ותוכניות פרישה. כל זה עולה כסף".
שער מסביר כי רשת ביטחון לאזרחים היא יקרה מאוד ולכן הממשל רוצה שחברות הטכנולוגיה ישרתו גם את המטרה שלו. "הם לא יתנו לחברות הגדולות לחיות חיים משל עצמן", מסביר שער. "הם רוצים לשלוט. האם זה אומר שהם יהרגו את הרווחיות ואת הסקטור עצמו? לא. אני חושב שבדיוק ההפך, הם רק רוצים להחזיר לעצמם את השליטה".
שער גם התייחס להתאוששות של השוק הסיני ממשבר הקורונה. "הם היו הראשונים להיכנס למשבר, והראשונים לצאת מממנו", מסביר. "זה מעניין להסתכל על סין כי היא מהווה אינדיקציה גם לשאר העולם. מבחינת המשבר, אמנם הגרוע מאחורינו אבל אני גם יכול להגיד שהטוב כבר מאחורינו. עכשיו מתחילה תקופה קשה מבחינת סין שדורשת המון ניהול מיקרו. הם צריכים להגיע לצמיחה של משהו כמו 5 אחוז. אני לא צופה "תאונות" כלכליות בסין. עכשיו זה שלב של יציבות מסוימת. בזמן משבר יש נפילה גדולה, ואז אתה מתאושש ויוצר מהבור. ועכשיו, אתה על הקרקע. אין יותר טיפוס, זה פחות כיף אבל אני חושב שזה טוב שהם התאוששו".
למה כן צריך לשים לב כשמשקיעים בסין?
שער ממליץ להשקיע בשווקים הסינים, אך מציין שיש מספר דברים שצריך לשים אליהם לב. "הם לחצו על הברקס ועכשיו הם הרימו את הרגל, אבל הם עוד לא לחצו על הגז", הוא טוען. "וזה מה שצריך לנסות להבין. צריך לשים לב מתי הם לוחצים שוב על הברקס. הדבר השני שצריך לשים אליו לב, זה המצב מבחינת התפשטות הקורונה. לתפיסתי, לסין יש אסטרטגיית התמודדות לא יציבה. היא מתייחסת לסיטואציה כמו בשלב הראשון של ההתפשטות – זה לא יכול לעבוד. זו מגפה, היא הולכת ללוות אותנו הרבה זמן".
שער בעניין זה מחמיא לאופן שבו ישראל מתמודדת עם הקורונה. "אני חושב שבעניין הזה ישראל פועלת נכון, היא מקבלת את הקורונה כמצב נתון", הוא אומר. "מערכת הבריאות עומדת בעומסים ומחייבים אנשים להתחסן כמה שאפשר. אם רמת הנוגדנים יורדת נותנים בוסט. חייבים ללמוד לחיות עם הוירוס. תראה את ניו זילנד הם שוב צריכים לסגור הכול, גם אוסטרליה. שיעור המתחסנים שם נמוך מ-30 אחוז. אני מאמין שלאט לאט גם הסינים יאמצו את הגישה ש שנוקטים בארה"ב, ישראל ואירופה ויעלו את שיעור המתחסנים ויתנו בוסטרים".