קשה לבחור מאיפה להתחיל כשמדברים על כל הדברים הטובים ששופעים לאחרונה ממטא (META), תאגיד הטכנולוגיה העצום של מארק צוקרברג הכולל בין השאר את פעילות פייסבוק, אינסטגרם ואפליקציית ווטסאפ. האם להתחיל בדוחות המצוינים שהחברה פרסמה בשבוע שעבר והראו עלייה חדה ברווחיות, שנבעה גם מלחיצה חכמה על הבלמים בתחום המטאוורס (מציאות וירטואלית רבודה) כנראה הקדים קצת את זמנו? האם זו דווקא הכניסה המרהיבה של מטא-פייסבוק לתחום הלוהט כל כך של ה-AI (בינה מלאכותית)? או שאולי עדיף להסתכל על כך שהחברה הודיעה, לראשונה ב-20 שנות קיומה, על כוונתה לחלק דיבידנדים למשקיעים? או שהתשובה מסתתרת בכוונה האגרסיבית של החברה לבצע רכישות עצמיות של מניותיה?

כך או אחרת, מניית מטא הגיבה בזינוק של 20% ביום המסחר שבא אחרי פרסום הדו"ח הכספי לרבעון הרביעי ב-2023, מה שהוסיף לא פחות מ-200 מיליארד דולר לשווי החברה - הזינוק היומי הגדול ביותר בשווי חברה בוול סטריט אי פעם.

צוקרברג, אם תהיתם, התעשר באותו יום עבודה ב-28 מיליארד דולר, כך שהונו האישי נסק לשיא של כ-165 מיליארד דולר - אחרי ג'ף בזוס מייסד אמזון (192 מיליארד דולר), אילון מאסק מייסד טסלה ו-SpaceX (כ-195 מיליארד דולר) והמיליארדר הצרפתי ברנאר ארנו (210 מיליארד ד'). צוקרברג, עם זאת, מקדים כעת ברשימת המיליארדרים המתעדכנת של "פורבס", עשירים מופלגים אחרים כמו לארי אליסון, ביל גייטס ו-וורן באפט. 

"בדיוק מה שכל משקיע רוצה לראות" 

מה עומד אם כך מאחורי הזינוק במניית מטא? לפי עופר בן שימול, מנכ"ל חטיבת ניהול העושר של בית ההשקעות אם אס רוק, המשקיעים זיהו צפי להמשך חיובי מאוד בפעילות העסקית של מטא. "חשוב לשים לב", הוא אומר, "כי העלייה הרבעונית של 15.7% בהכנסות והזינוק של פי שלושה ברווח הנקי נבעו בעיקר מפעילות הליבה, פרסום על גב הפלטפורמות השונות, בניגוד לשאר מניות הביג-טק שהקפיצה בהן הגיעה בעיקר בהקשר של ה-AI".

מה עם צד ההוצאות?

"החברה צמצמה כ-22% מכוח העבודה שלה ב-2023. כך שיש כאן גידול בהכנסות וירידה בהוצאות - בדיוק מה שכל משקיע רוצה לראות. נכון שמטא עדיין לא רואה פירות מהשקעותיה במטאוורס, לטכנולוגיות שם לוקח כנראה זמן להבשיל, אבל מוקדם מאוד לדעתי להכריז עליהן כהשקעות שגויות. ימים יגידו".

איתי ליפקוביץ', מנכ"ל הורייזן שוקי הון, סבור כי "ההודעה על חלוקת דיבידנד לא מהותית בסיבות לזינוק של פייסבוק, כי מדובר על 50 סנט למניה. הגורם המרכזי לעליות הוא הודעת מטא על רכישת עצמית נוספת של מניות בשווי של כ-50 מיליארד דולר, כ-4%-5% מכמות המניות כיום. המשקיעים קלטו שהרווחיות הגבוהה תימשך, בזכות המיקוד בעסקי הפרסום  וצמצום ההשקעות במטאוורס. גם תזרים המזומנים החופשי של החברה צפוי לצמוח. החוב של החברה לזמן ארוך הוא 18 מיליארד דולר, כשבקופה יש לה 65 מיליארד דולר והיא מייצרת תזרים חופשי של 43 מיליארד דולר ב-2023".

עופר בן שימול, מנהל חטיבת העושר של בית ההשקעות אם אס רוק (צילום: יח
עופר בן שימול, מנהל חטיבת העושר של בית ההשקעות אם אס רוק|צילום: יח"צ

מה נקודת החוזקה הגדולה ביותר של מטא כיום? 

"פייסבוק (META) שולטת בתחום הרשתות החברתיות ללא עוררין, מלבד בטיקטוק. בתחום הפרסום הדיגיטלי, פייסבוק וגוגל שולטות לבדן בשוק האמריקאי, כי טיקטוק חלשה שם. חברות ששולטות לחלוטין בתחום שלהן יודעות כמעט תמיד להפוך את זה לכסף. גם אנבידיה, גוגל ומיקרוסופט מצליחות להציג ביצועי יתר".

מניית הערך החדשה?

אחת השאלות המרכזיות שעלו בעקבות דוחות מטא היא האם המנייה הופכת לנגד עינינו ממניית צמיחה, שמוכרת בעיקר חלומות טכנולוגיים וצמיחה מהירה, למניית ערך שנסחרת על סמך נתונים פיננסיים חזקים ויציבים בהווה.

"חברות הטכנולוגיה גילו בשנה האחרונה שהמשקיעים מסתכלים הרבה יותר על רווחים ופחות על תחזיות לצמיחה עתידית", אומר ליפקוביץ'. "לכן, חברות רבות צפויות ללכת בכיוון של מטא ולהתמקד בדברים שייצרו להן ערך בטווח המיידי, ולא רק צמיחה עתידית. במטא עצמה, אפשר לזהות אלמנט של שינוי חשיבה. היא מתמקדת בנכסים הקיימים וביצירת רווח בהווה. וזו כבר הגדרה קלאסית של מניית ערך". 

לפי בן שימול, "עדיין לא  לא ברור האם מטא עוברת שלב באבולוציה שלה להיות מניית ערך. פייסבוק, כיום מטא, חוגגת בימים אלה 20 שנה לקיומה. היא כבר לא פלטפורמה או אפליקציה נחמדה שהפגישה בין חברים. השפעותיה על אורח החיים, התקשורת הבינאישית, הצריכה והתרבות אדירות - והיא כאן כדי להישאר. לא חושב שאפשר להסיק שהחלטתה של החברה לחלק דיבידנדים הופכת אותה למניית ערך. כפי שאמרתי, ייתכן שיש כאן אבולוציה בעולם הטכנולוגי ופייסבוק היא חלוצה גם בתחום זה". 

איתי ליפקוביץ', מנכ
איתי ליפקוביץ', מנכ"ל ומייסד בית ההשקעות הורייזן|צילום: יח"צ

נא להכיר: גורם הסיכון החדש

ומה עם צוקרברג? האם דווקא הוא עצמו האיום הנסתר על שווי המניה המדהים של META? מייסד פייסבוק ידוע בחיבתו לאומנויות לחימה מסוגים שונים, כמו גם לכמה וכמה סוגים של ספורט אקסטרים ותעופה עצמית. עד כדי כך שהנהלת פייסבוק נאלצה להוציא לאחרונה דוח לרשות ניירות האמריקאית (SEC) שבו הזהירה, לא פחות, כי "צוקרברג וחברי הנהלה אחרים משתתפים בפעילויות בסיכון גבוה עם סיכון לפציעה חמורה ומוות". 

מייסד פייסבוק, שכבר קבע להיפגש בזירה עם אילון מאסק לקרב MMA המשלב אמנויות לחימה, חי להנאתו על הקצה - ויכול כמובן להרשות לעצמו כל הוצאה כספית ביזארית. אלא שמטא, המנייה והחברה, צפויה להגיב בפאניקה לכל פגיעה בו, כולל אגרוף לפנים ממייסד אמזון, שלא לדבר על מוות בטרם עת. צוקרברג, מודל 2024, הוא לא רק מייסד פייסבוק והבעלים של מטא -  הוא גם גורם סיכון, יש שיאמרו מהותי.