קשה מאוד לדבר על כלכלה כשהאזעקות הראשונות נשמעות, אולם ככל שחולף הזמן, נראה שהסוגיות הללו הולכות וצפות. בעיצומו של השבוע השני למלחמה, עדיין לפני כניסה קרקעית אפשרית לרצועת עזה והאפשרות לפתיחת חזית מלאה מול חיזבאללה בצפון, מידת ההשפעה על הכלכלה ושוק ההון בישראל עדיין לא ברורה. כרגע, שעה שהמתים עדיין נספרים, נראה שזו שאלה משנית נוכח הסיכון המיידי לחיילים ואזרחים. בטווח היותר ארוך, זה שרואה גם את הימים שאחרי המלחמה, לנעשה בזירה צפויה להיות משמעות עצומה.

הכלכלה הישראלית, נזכיר, החלה לגלות בקיעים וסימנים שאלה מדאיגים עוד קודם לאירוע המלחמתי הנוכחי, בגלל מהומת המהפכה החוקתית שליוותה אותנו מתחילת 2023. הניסיון לנבא מה יקרה בהמשך תלוי בשלל משתנים ותרחישים שעשויים להתממש. למשימה "גייסנו" הפעם את ארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח ופיננסים, ואת יוטב קוסטיקה, מנכ״ל משותף במור קרנות נאמנות. הצבנו בפניהם ארבעה תרחישי מלחמה אפשריים – שניים אופטימיים ושניים פחות – וביקשנו מהם להעריך איך יגיבו שוק ההון, שוק המט"ח (שקל-דולר) והכלכלה ודירוג החוב של מדינת ישראל. להלן התשובות.

1. ניצחון מהיר ועתיר הישגים

בתרחיש אופטימי הזה, קוסטיקה מעריך כי נראה עלייה חדה מאוד בשווקי המניות על רקע ודאות ביטחונית גבוהה יותר, תמחור נוח ופוטנציאל לממשלת אחדות. הוא גם רואה את השקל מתחזק, כלומר: ירידה בשער השקל-דולר לרמה של 3.6-3.8, לעומת כמעט 3.98 הבוקר (שני). ברמת המאקרו, המנכ"ל המשותף במור קרנות נאמנות צופה אמנם האטה כלכלית משמעותית באוקטובר, אבל גם השפעות חיוביות מיד אחר כך בשל הצורך בשיקום עוטף עזה ואזורים אחרים, השקעות ממשלה וחזרה מהירה לשגרה. בתרחיש זה, מעריך קוסטיקה, תהיה למלחמה השפעה נמוכה יחסית על הכלכלה הישראלית.

גם מגדלי ממגדל ביטוח ופיננסים מעריך כי בתסריט זה (ובו בלבד)  נראה התאוששות מהירה בכלכלה ובצמיחה, על אחת כמה וכמה אם זו תלווה בתוכנית כלכלית יעילה תוך מיקוד בשיקום הדרום ושינוי סדר עדיפות לאומי. התאוששות זו, הוא מעריך, תלווה בעליות שערים בבורסה לצד ייסוף השקל ויציבות בדירוג החוב.

ארז מגדלי, ס' מנהל חטיבת השקעות במגדל ביטוח (צילום: מגדל ביטוח, יח
ארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח ופיננסים|צילום: מגדל ביטוח, יח"צ

2. התקדמות איטית והישגים נקודתיים

בהתקדמות מהתסריט האופטימי ביותר דרומה, תרחיש 2 עדיין שומר על אופטימיות מסוימת אבל בקצב איטי הרבה יותר ועם מידה רבה יותר של אי ודאות. מגדלי מעריך כי נראה התייצבות בשווקים לצד תנודתיות גבוהה וסכנה לירידת דירוג התלויה במשך הלחימה ובצעדי הממשלה בכלכלה. בתרחיש זה, הוא מעריך, פיחות השקל יימשך בקצב מתון.

לעומתו, קוסטיקה צופה כבר בתרחיש זה ירידה מתמשכת בשוקי המניות. להערכתו, "סקטורים הקשורים לצריכה מקומית ייחלשו והמשקיעים הזרים יימנעו מהשקעה עד לוודאות גבוהה יותר. הדולר ינוע סביב ה-4 שקלים, כל עוד אין הידרדרות בגזרה הצפונית. וזה עדיין לא סוף החדשות הרעות, בתרחיש זה: "הכלכלה תאט משמעותית ברבעון הרביעי, עם אפשרות לפגיעה בדירוג החוב בשל הגירעון שיגדל. עם זאת, כל עוד הגזרה תהיה דרומית בלבד, הנזק יהיה נסבל".

3. התבוססות בעזה, חזית נוספת בצפון

במצב השלישי, העניינים מתחילים להסתבך מבחינת ישראל. זה לא אומר כמובן שלא יושג ניצחון ואפילו ניצחון מרשים במערכה הצבאית, אבל זה כן אומר כנראה כמה אמיתות לא פשוטות על כלכלת ישראל.

 לפי קוסטיקה, בתרחיש 3 קיים "פוטנציאל לירידות דו ספרתית בשוק המניות המקומי, חולשה בשוק הקונצרני, בריחת משקיעים זרים ויציאת כספי ציבור לאפיקים סולידיים מאוד". בגזרת השקל-דולר, הוא מעריך שנראה עליות מעל לקו ה-4 שקלים, כאשר בנק ישראל צפוי להתערב במסחר כדי למנוע נפילה חדה מדי בשקל. ומה צפוי ברמת המאקרו? "ישראל עלולה  להידרדר למיתון, כולל גירעון גבוה בתקציב והורדת ריבית של בנק ישראל כדי לתמוך בכלכלה".

גם מגדלי צופה בתרחיש זה פגיעה מתמשכת בכלכלה בשל הלחימה, בעיקר בענפי הצריכה והתיירות. הוא גם מעריך שתהיה פגיעה בתפקוד המשק לאור גיוס המילואים ונזקי הלחימה, כמו גם הגדלה של תקציב הבטחון שתפגע במגזרים אחרים במשק. כל זה יוביל להמשך פיחות השקל, לצד צפי לירידת דירוג עתידית. בשוק ההון, מגדלי צופה ירידות שערים בשוק המניות לאור העלייה בסיכון, בדגש על חברות החשופות לכלכלה המקומית.

4. גלישה למלחמה ישירה מול איראן

תרחיש לא פשוט ולא רצוי מבחינה צבאית, לאומית ובאופן לא מפתיע – גם כלכלית. מגדלי מעריך שבתרחיש 4 נראה ירידות חדות בבורסה ובנכסים מקומיים, לצד פיחות חד למרות התערבות בנק ישראל במסחר במט"ח. כמו כן, צפויה לדעתו עלייה משמעותית בעלויות גיוס החוב של ממשלת ישראל, לנוכח ירידת דירוג עתידית. "לאירוע כזה", מעריך מנהל חטיבת ההשקעות במגדל,  "תהיה השפעה גלובלית לאור מעורבות צפויה של המעצמות ועלייה חדה במחירי הנפט, שתגרור מיתון עולמי".

קוסטיקה שותף מלא לפסימיות בתרחיש הרביעי. "אם זה יקרה, נראה פגיעה קשה בשוק המניות והאג"ח הישראלי", הוא מעריך. "זרים יחסלו את השקעתם והסקטורים היחידים שיתפקדו יהיו חברות ביטחוניות או חברות יצואניות שאינן מושפעות מהכלכלה הישראלית. השקל יתרסק מול הדולר וישראל תגלוש למיתון כבד, כולל הורדות דירוג של חברות הדירוג הבינלאומיות על רקע התממשות הסיכון הגיאופוליטי".

יוטב קוסטיקה, מנכ״ל משותף במור קרנות נאמנות
יוטב קוסטיקה, מנכ״ל משותף במור קרנות נאמנות

השורה התחתונה

בכל התרחישים, התקופה הקרובה צפויה להיות סוערת למדי מבחינה כלכלית. לצד הגדלת תקציב הביטחון והצורך לבצע התאמות תקציביות, צפויות הורדות ריבית בחודשים הקרובים בניסיון לתמוך בפעילות המשקית לאור צפי לירידה בביקושים.

האם זה יעזור? הכל תלוי במידה רבה בהתפתחויות בשדה הקרב. מגדלי מעריך כי בנק ישראל צפוי להמשיך להתערב בשוק המט"ח, בייחוד אם יירשמו בו תנודות חדות. עם זאת,  גם התערבות כזו ככל הנראה לא תמנע את המשך פיחות השקל בשני התרחישים השליליים.