כל חובב בישול ובעיקר מי שזמן הוא עסק יקר עבורו, יסכים, שהמקפיא הוא אחת ההמצאות הגאוניות ביותר שיש. אפשר לאחסן בתוכו כמעט הכל: החל מירקות קפואים ועד למאפים מוכנים, בשרים ודגים. לקראת שבועות, ארגנו עבורכם מדריך מיוחד שמתייחס להקפאת מוצרי ומאכלי חלב, כדי שתוכלו להכין לפחות חלק ממה שתכננתם, ולא תצטרכו להילחץ ברגע האחרון.

לפני שנפרט את ההנחיות המומלצות לגבי כל מוצר, וודאי תשמעו לדעת שבאופן כללי, רוב המאכלים החלביים ניתנים להקפאה עד כחצי שנה. אגב, אם אתם במקרה מצוידים במקפיא איכותי, כמו למשל המקפיא של Samsung, שמצוייד במערכת קירור משולשת (Triple Cooling System) ובטכנולוגיה המספקת גמישות בטמפרטורה ששומרת על המזון טרי יותר, תוכלו לשמור אותם אפילו עד לשבועות בשנה הבאה.

מקרר של סמסונג
טכנולוגיה המספקת גמישות בטמפרטורה ששומרת על המזון טרי יותר

עכשיו, לתכלס:

חמאה: באופן כללי, תמיד טוב להחזיק במקפיא כמה אריזות סגורות של חמאה בעטיפתן המקורית. ניתן להשתמש בהן עד שנה, ולשלוף אותן בכל פעם שאתם מתכננים להכין עוגות ודברי מאפה. ואם בניתם על טוסט עם קצת חמאה, עדיף שתקנו אחת טרייה. זאת מאחר שהטעם שלה עלול להשתנות מעט במהלך ההקפאה.

גבינה צהובה: פרמז'ן או גבינה צהובה יכולות להישמר במשך חודשים רבים במקפיא, הודות לאחוז הנוזלים המזערי שהן מכילות. אבל שימו לב - כדאי לבחור בגבינות שנמכרות ביחידה אחת ולא בפרוסות - זה יעזור לשמור על המרקם שלהן בעת ההקפאה. לגבי גבינות קממבר או ברי, מומלץ להמתין להבשלתן ורק אז להקפיאן. הסיבה היא שהמקפיא ימנע את המשך תהליך ההבשלה. אגב, את רוב הגבינות האלה ניתן לשמור זמן רב יחסית במקרר, כך שלא בטוח שיש לכם באמת סיבה להקפיא אותן. איך תדעו שהגבינות כבר בשלות? צבעה של גבינת הברי יהפוך מצהוב קש לצבע שנהב ואילו גבינת הקממבר תהפוך לרכה יותר.

יוגורט: בניגוד לגבינות "קשות", יוגורט או קוטג', פחות מומלץ להקפיא. הסיבה היא שמוצרי חלב נוזליים עלולים לאבד מטעמם עקב השינוי המתרחש במרקם בעת ההקפאה.

שמנת: באופן כללי, גם שמנת מתוקה או שמנת לבישול לא כדאי להקפיא. הסיבה היא שהשומן שבהן עלול להתפרק במהלך ההקפאה, מה שיגרום לשמנת להיות נוזלית כמו מים. סמכו עלינו, לא להיט קולינרי.

פשטידות ומאפים: בניגוד למוצרי בשר או לתבשילים שונים שמומלץ להקפיא מיד לאחר הכנתם ובמצב רותח, פשטידות, פסטות מוכנות ומאפי גבינה למיניהם, מומלץ לצנן במקרר בטרם ההקפאה. מזון רותח המכיל מוצרי חלב, עלול להפריש נוזלים בעת הקפאה מיידית וכך לאבד ממרקמו ובעיקר מטעמו. אחרי שתעשו את זה, תוכלו להקפיא את המאפים המוכנים למשך 3 חודשים לפחות.

רוצים לזכות במקרר 4 הדלתות החדש של Samsung?
גבינה צהובה (צילום: shutterstock By Africa Studio)
פרמז'ן או גבינה צהובה יכולות להישמר במשך חודשים רבים במקפיא|צילום: shutterstock By Africa Studio

עוגת גבינה: כן, גם עוגות ישמחו לחלוק תא במקפיא ביחד עם הגבינות והמאפים. את אלה מומלץ להקפיא בתבניות קרטון מכוסות היטב או בקופסאות ייחודיות הניתנות להקפאה. מומלץ להפשיר ערב לפני במקרר.

גבינה לבנה: כדאי להביא בחשבון שהקפאה של גבינה לבנה עלולה לפגוע בטעם ובמרקם המוצר. אם כבר הקפאתם, לא כדאי להחזיק במקפיא מעבר לשלושה חודשים.

בצק: בצקים שנועדו לאפיית קיש או פאי למשל, יכולים להחזיק במקפיא במצב אטום עד חצי שנה. והנה טריק: מכינים את הבצק, מקפיאים בתוך תבנית קרטון מכוסה ואטומה (אפשר לגלגל בניילון נצמד), ושולפים מהמקפיא הישר למקרר ערב לפני הכנת המאפה. תאמינו לנו, תמיד טוב שיש במקפיא אחד כזה. הוא יחסוך לכם את רוב העבודה בשעת הצורך. כל מה שישאר לכם זה לדאוג למילוי ולהכניס לתנור.

חלב: מאחר שחלב קפוא יצבור בתוכו גבישי קרח ויאבד מטעמו וממרקמו, בגדול לא מומלץ להקפיא אותו. אם אתם רוצים להתכונן למלחמה לא עלינו, ולצייד את המקפיא שלכם לימי מצור (או סתם אם לא בא לכם להתקע בלי חלב לקפה), זה בהחלט אפשרי. מה שכן, כדאי שתבחרו דווקא בשקית חלב ולא באחד שמגיע במיכל פלסטיק. הסיבה היא שהנוזל עלול להתקשות ולשבור את האריזה.

באילו כלים ואיך להפשיר?

אז אחרי שהבנו אילו מאכלים מתאימים להקפאה ואילו פחות, הגיע הזמן להבין מהו סדר הפעולות הנכון. הטיפים הבאים שווים זהב.

אל תקפיאו מוצרים בקופסה המקורית שלהם:
אז כמו שציינו כבר לגבי הקפאת חלב, גם גבינות שמגיעות בקופסאות פלסטיק כדאי להעביר למכלים המותאמים להקפאה, לפני שאתם שולחים אותם לביקור במקפיא. 

גבינה (צילום: shutterstock By Ahanov Michael)
לא מומלץ להפשיר מוצרי מזון מחוץ למקרר|צילום: shutterstock By Ahanov Michael

אל תפשירו מוצרים על השיש:
הכלל הזה תקף בעיקר בימי הקיץ החמים, אבל לא רק. באופן כללי, לא מומלץ להפשיר מוצרי מזון מחוץ למקרר, מאחר שחיידקים מתרבים בקצב מהיר כאשר הטמפרטורות מטפסות, וככל שהמוצר שוהה זמן רב יותר מחוץ לקירור.

אטמו היטב: בין שבחרתם בקופסה או בשקית עם זיפר, חשוב לצמצם את שטח האוויר בתוך האריזה בטרם הקפאת המוצר, וכן לסגור אותו היטב. הפעולה תבטיח הגנה טובה יותר על המוצר מפני קלקול.

הקפיאו במנות קטנות: ממש חבל להפשיר פשטידה שלמה אם היא מיועדת לסועד אחד. הפתרון פשוט: חותכים מראש את הפשטידה ומניחים אותה בכלי אטום. אמנם הכלל הזה פחות רלוונטי לגבי אירוח בחג, אבל הוא בהחלט עשוי לשמש אתכם ביומיום.

שימו לב לתוקף המוצר:
כאמור, מוצר חלבי שהתוקף שלו פג בתוך שבוע יוכל להישמר בהקפאה כחצי שנה. אבל, איך תדעו שחלפה לה חצי שנה ולא שנתיים? נכון. התאריך שמצוין על גבי האריזה יפתור לכם את הדילמה הזאת. אם לא מצוין תאריך, ציינו בעצמכם מתי הקפאתם את המוצר. הי, הזמן חולף מהר יותר ממה שאתם חושבים.

בחרו במקפיא איכותי:
כאמור, הקפאת מזון חלבי במקפיא איכותי מאפשרת לשמור אותו עד שנה. רן כדורי, מנהל מוצר ב-"Samsung" מציין שהמקפיא במקרר החדש שלהם מצויד גם במערכות קירור הנפרדות מאלה שבתוך המקרר, מה שמונע מעבר של ריחות ונוזלים.

המקרר החדש של Samsung מעוצב בצורה מושלמת להשתלבות הרמונית במטבח שלכם, הן לעומק והן לגובה. בנוסף, הוא מספק פתיחה מרווחת המאפשרת אחסון מזון בקלות. מערכת קירור משולשת (Triple Cooling System) וטכנולוגיה המספקת גמישות בטמפרטורה שומרת על המזון טרי יותר. מערכת הקירור הנפרדת מסייעת גם בחסכון באנרגיה- כל מדחס פועל בנפרד וכאשר פותחים את המקרר, הטמפ' של המקפיא לא נפגעת.



ייעוץ מקצועי לכתבה: ד"ר מרינה תמיר, טוקסיקולוגית ויועצת לחברות מזון.