משטח עבודה צריך לעמוד בקריטריונים שאינם רק עיצוביים, אלא גם פרקטיים ועמידים לאורך זמן. מדובר באזור הפעיל ביותר במטבח, עליו שוקדים בהכנות לארוחות תכופות ואותו מנקים על בסיס יום יומי. לכן הבחירה במשטח הנכון ביותר לצרכים הינה מכרעת להמשך הפעילות וההתנהלות במטבח. רגע לפני שיוצאים לחפש את "האחד", הנה מושגים נבחרים שיעזרו להבין את העולם המורכב של משטחי העבודה במטבח.
סוגי משטחים
ראשית, נבדיל בין סוגי המשטחים:
משטחי קוורץ למטבח:
משטחי קוורץ הם חזקים ועמידים במיוחד, כי הם עשויים ממינרל הקוורץ שהוא אחד מחומרי הגלם הקשים ביותר בטבע. משטחי הקוורץ הם Full Body. הכוונה למשטח שמיוצר כולו מאותו חומר והטקסטורה שלו נראית בעובי המשטח כולו. כלומר, אם היינו חותכים את המשטח לעומקו, העורק ייראה לכל עומק הלוח ובכל הרבדים שלו, נוצר גוף משטח אחיד. לקוורץ עמידות גבוהה לשברים ולשריטות והוא אינו סופג, ולכן משטחי קוורץ פרקטיים מאוד וקלים לניקיון ולתחזוקה. הקוורץ הוא גם חומר המאפשר שלל סוגי עיבוד, כמו כיפופים ופינות מעוגלות, כך שאין כמעט גבולות לדמיון וליישום.
משטחי פורצלן למטבח:
פורצלן הוא שילוב של חומרים ומינרלים מהטבע, שמותכים יחד בטמפרטורה גבוהה של כ-1,100 מעלות ובכך הופכים למשטח חזק העמיד לתנאים קיצוניים. משטחי הפורצלן מיוצרים בטכנולוגיה שבה העיצוב קיים רק על פני שטח המשטח (טופ) ולא לעומקו (לא Full Body), כלומר כשחותכים את המשטח לאורכו, הטקסטורה לא תופיע על הקנט. החדשנות הטכנולוגית והעיצובית של משטחי הפורצלן מאפשרת עמידות לטמפרטורה גבוהה, ולכן אפשר להניח עליהם סירים ומחבתות חמים. המשטח מתאים לשימוש פנים וגם לחוץ, הוא עמיד לשריטות, שחיקה וחומרי ניקיון וקל מאוד לניקוי ולתחזוקה.
סוגי גימורים:
כעת נצלול לסוגי הגימורים הקיימים למשטחי העבודה במטבח. המשטחים מגיעים במספר גדלים ובגימורים מגוונים, כך שתמיד ניתן למצוא את העיצוב המתאים ביותר בהתאם לסגנון המועדף ולצרכים.
גימור מבריק:
גימור חלק ובוהק במיוחד, המדגיש את הפרטים העדינים של העיצוב והטקסטורה על גבי המשטח. הגימור המבריק קולט את האור ומחזיר אותו באלגנטיות, כך שהחלל מסביב מואר בזוהר טבעי ועדין, שמוסיף לו נופך מרווח ויוקרתי.
גימור מט:
גימור מט מתאפיין בברק דמוי סאטן עם טקסטורה עדינה. זהו גימור רך למגע ונעים לעין, היוצר תחושה חמימה ומלטפת. הגימור מחזיר בעדינות את האור באופן שמדגיש את עומק הצבעים והטקסטורה, בייחוד כשמדובר בגוונים כהים. גימור מט זמין עבור משטחי קוורץ ופורצלן.
גימור מט במרקם גולמי:
גימור עשיר וגולמי שפותח בזכות טכנולוגיה מתקדמת שנועדה ליצור מרקם ייחודי למגע. הגימור מגלם בתוכו את החוויה הבלתי מהוקצעת של חומרים תעשייתיים ויוצר משטח עם טקסטורה גסה ומסקרנת מצד אחד, אך קלה לניקוי מצד שני.
גודל הלוחות:
כל משטחי העבודה של אבן קיסר מגיעים בגדלים 305X144 ס"מ בקוורץ ו-320X160 ס"מ בפורצלן.
חלק ממשטחי הקוורץ מגיעים גם בגרסה מוגדלת של 160X334 ס"מ. בזכות הגודל הענקי ניתן לקבל עיצוב שלם ומרשים במיוחד ובמיעוט חיבורים, מה שחוסך עלויות שכן משתמשים במספר מצומצם יותר של לוחות. המשטחים מותאמים לגודל הרצוי במטבח.
עובי המשטחים:
משטחי קוורץ של אבן קיסר בגודל סטנדרטי מגיעים בשלושה עוביים: 13/20/30 מ"מ. משטחי קוורץ בגודל מוגדל מגיעים בשני עוביים: 30/20 מ"מ. משטחי פורצלן של אבן קיסר מגיעים בעובי 12 מ"מ והם בעלי רשת אחורית אשר מגנה על המשטח לפני ולאחר ההתקנה. הרשת משפרת את יכולת הלוח לעמוד במכות, חבטות ופגיעה של חפצים נופלים.
בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מתחברים לעיצוב הדק של המשטחים, שמתכתב עם סגנון העיצוב המודרני, אך במקרה זה עובי המשטח לא מעיד על חוזקהו.
סוגי קנטים – פרטי קצה למשטחים:
מעבדי שיש מורשים יכולים לעצב באופן ייחודי את קצהו (הקנט) של כל משטח בהתאם להעדפות האישיות ולקונספט העיצובי המועדף. חשוב לציין כי אין קשר בין עובי המשטח לעובי הקנט, וניתן להכין קנט בכל עובי שנבחר, החל מ-20 מ"מ ועד למעלה מ-40 מ"מ. חשוב לבחור את הקנט הנכון עבור סגנון העיצוב ואת המאפיינים האסתטיים הייחודיים הרצויים, כדי ליצור את הגימור האידיאלי לחלל.
מעבד השיש מעבד את הקנט בהתאם לגימור פני המשטח. כך, במידה ונבחר משטח בגימור מבריק, על מעבד השיש ללטש את הקנט בהתאם כדי לקבל מראה זהה לפני המשטח - כל זאת במידה שבחרתם בעובי הלוח המקורי (בקנטים שהינם עבים יותר מעובי הלוח אין צורך בליטוש, משום שהקנט מיוצר מהמשטח עצמו - ראו קנט 4 או קנט מעובה למטה). עובי הקנט אינו קשור לחוזק המשטח או לחוזק הקנט. מדובר בבחירה עיצובית בלבד.
חיבור משטחים:
ההמלצה הרווחת בנושא חיבורים בין חלק אחד של משטח עבודה ובין חלק שני שלו, היא לבצע חיבורים ארוכים ולא חיבורים קצרים. חיבורים קצרים נעשים בסמוך לכיריים ולכיורים והם אינם מומלצים. חיבורים ארוכים, הנעשים לרוחבו של כל המשטח, עמידים יותר ושומרים על המשטח משקיעות ומסדקים.
דלפק:
ניתן ליצור משטחי עבודה במראה מרחף שגולש מעבר למסגרת ארונות המטבח או האי. בשימוש בלוחות אבן קיסר, מומלץ לעבוד על פי הנחיות החברה ולבצע תמיכות לשמירה על שלמות המשטח ולקבלת משטח מרחף, חזק, יציב ועמיד.
רגל יורדת / WATERFALL / דופן:
הדופן או הדפנות שעוטפות את ארונות המטבח או האי וממשיכות את הזרימה של המשטח העליון, המעניקות יוקרה ומראה שלם יותר. רגל יורדת כפולה הינה בנייה של רגל ממשטחי העבודה ליצירת מראה אחיד ואסתטי.
BACK SPLASH / חיפוי קיר אחורי:
זהו חיפוי שיש בגדלים שונים שמותקן על הקיר שבין משטח העבודה לארונות העליונים במטבח או עד לתקרה. מטרתו ליצור מראה אחיד שלם ונקי, כמו גם להגן על הקיר מפני נזקים וליצור משטח קל לניקוי וכמובן נעים לעין. בין אם הוא מותקן עד הארונות ובין אם עד התקרה, זהו אחד הטרנדים החביבים על מי שמעצב היום מטבח.