שיפוץ או החלפה של המטבח הוא משאת נפשם של בעלי בתים רבים, שחולמים על חזית חדשה, משטח עבודה יותר גדול או נוחות עבודה מקסימלית. הם יודעים בדיוק מה יתאים להם, משום שחווים את המטבח בהתנהלות יום יומית, אבל עד שהתוכנית תצא אל הפועל יצוצו עשרות תירוצים מדוע אי אפשר, למה לא כדאי עכשיו ואיך נתמודד עם כל הבלגן הכרוך בשיפוץ כשגרים בבית.

"כשמדובר בשיפוץ מטבח, אין צורך לפרק את כל הבית, אלא אם כן רוצים לשנות את מיקום המטבח. אם המטבח מועתק לאזור אחר, כגון כחלק מהסלון, כמובן שאין ברירה ויש להרים מרצפות לצורכי התקנת צנרת ולחצוב עבור צנרת החשמל למטבח החדש, אבל אם הוא נשאר במקומו וגם מיקום הכיור לא משתנה, יש כמה דרכים לשדרג אותו", אומרת מעצבת הפנים אביב קופלר מחברת "72 גג" המתמחה בעיצוב ושיפוץ בזמן שיא של עד 21 ימי עבודה.

 

תכנון תשתיות

כך תעשה: "כשהמטבח ישן מאוד עם דלתות מיושנות ומדפים שאינם נשלפים, אין מנוס מפירוק המטבח כולו ומהזמנה של מטבח חדש", אומרת קופלר, "אבל תחילה מתכננים את המטבח החדש על פי הצרכים ומזמינים אותו מהחברה או מהנגר - כל זאת כחודש לפני פירוק המטבח הקיים. רק כשהמטבח מוכן להתקנה, מפרקים את הקיים וחוצבים בקירות לצורך הזזת נקודות חשמל או תוספת של נקודות, מטייחים וצובעים".

לדבריה, כבר למחרת ניתן להתקין את המטבח ובסוף אותו יום מגיע איש השיש למטבחים לקחת מידות, . כעבור יומיים נוספים מתקינים את משטח העבודה הנבחר, את הכיור ואת הברז. דואגים לחיפוי הקירות בקרמיקה, זכוכית או על ידי עלייה של השיש לכיוון הקיר, וכך תהליך העבודה אורך לא יותר מארבעה ימי עבודה. "כמעצבת אני משתדלת לעבוד עם תוצרת כחול-לבן, ובמקרה הזה עם אבן קיסר, מותג בינלאומי שהוא גם גאווה ישראלית, כשהאופציות הן משטח קוורץ ופורצלן. בנוגע למשטח הקוורץ, "אבן קיסר נחשבת לחלוצת משטחי הקוורץ, שהוא אחד מהמינרלים הקשיחים בטבע, ולכן, המשטחים ממנו חזקים ועמידים". הפורצלן, שנכנס לשוק בשנים האחרונות, מיוצר בטמפ' גבוהות, ולכן הוא עמיד לתנאים קיצוניים של חום וקרינת שמש, בנוסף, גם קל לתחזוקה וניקיון. לאחרונה החברה השיקה שישה גוונים חדשים של פורצלן.

אל תעשה: מצב לא רצוי כשמשדרגים מטבח, הוא פירוק הקיים לפני שיודעים מה הוא מטבח החלומות ולפני שמקבלים לגביו שלל החלטות. "מצב כזה של פירוק לפני הזמן, עלול לגרום לכך שלא יהיה מטבח מתפקד במשך 60 ימי עבודה לפחות", אומרת קופלר.

 

פירוק חלקי

כך תעשה: "כשהמטבח לא לגמרי מיושן, כשהוא בנוי ממגירות ומדפים נשלפים אך חזיתות הפורמייקה מתקלפות או שהן בגוון שלא אוהבים - מפרקים את החזיתות בלבד, שולחים או מייצרים חזיתות חדשות. מחליפים את הצירים הפנימיים, מפרקים את משטח העבודה הקיים ומחליפים למשטח חדש, כיור, ברז וחיפוי קיר". לדבריה, פעולות אלה מוזילות מאוד את העלויות וניתן אף להוסיף אי או יחידת מטבח אחרת בגוון שמשתלב עם הבחירות החדשות. במקרה כזה מדובר בעוד יומיים עבודה.

אל תעשה: "חשוב לציין שההיערכות מראש צריכה לכלול את כל האלמנטים: גוון וסוג החזיתות, סוג המשטח ורכישה מבעוד מועד של הכיור והברז. לא יהיה נכון לפרק את החזיתות ואז לחשוב איזה משטח עבודה רוצים להניח על יחידות המטבח".

 

אביבי קופלר (צילום: גלית דויטש)
צילום: גלית דויטש

אבזור פנימי

כך עשה: גם האבזור הפנימי של המטבח חשוב מאוד עם מדפים נשלפים, מגירות בטריקה שקטה, תריס המונח על משטח העבודה עבור מוצרי חשמל קטנים ועוד.

אל תעשה: "עיצוב הוא לא השיקול היחיד שיש להביא בחשבון. הוא מאוד משמעותי, אבל כדאי שיתאים לדינמיקה המשפחתית, שיהיה פרקטי, נגיש ובטוח".

 

תאורה במטבח

כך תעשה: נקודה חשובה ביותר שיש להתייחס אליה בתכנון מטבח היא התאורה שמאירה את החלל. קופלר: "לא משנה אם מחליפים למטבח חדש או משדרגים את הקיים, תכנון תאורה נכונה וטובה הוא חובה למען תפקוד נוח".

אל תעשה: "ימי הפלורסנטים הסתיימו ואנו בעידן הלדים, לכן יש להחליף נורות ישנות ולהתחדש בגופי תאורה מעוצבים ומוארים".