אמנם הגשמים והרוחות בחג האחרון לא ממש מרמזים על כך, אבל האביב כבר כאן והקיץ – המוכר גם כעונה החמה ביותר בשנה - ממש מעבר לפינה, מה שאומר שבקרוב כולנו נוכל לצאת לגינה בערב, לארח את כולם וליהנות מרגעים יפים של ביחד.

כדי שכל זה יקרה, כדאי להיערך מראש, לטפח את החצר שלכם ולהכין אותה כך שלא תגיעו לרגע האחרון עם גינה לא מתוחזקת שלא כיף להשתמש בה ולא נעים להסתכל עליה. שוחחנו עם ניסים מעוז, מנכ"ל חברת "מעוז פתרונות לבית ולגן" יבואנית כלי הגינון GreenWorks שנתן לנו כמה טיפים לטיפול בגינה הביתית שיעזרו לכם לטפח גינה ירוקה שתעשה לכם חשק לצאת החוצה ולתחזק אותה נכון, גם אם אתם חובבים עם גינה פרטית משלכם וגם אם אתם גננים מקצועיים.

 1. אל תשכחו לעקור מהשורש

עונת החורף והרוחות העזות המזוהות איתה מביאים לגינה שלכם לא מעט פרחים וזרעים של עשבים שוטים שאינם רצויים בגינון המתוכנן שלכם. בחורף עצמו קצת קשה להבחין בכך, אך באביב ובקיץ בהם מתחילה תקופת הלבלוב – פתאום תוכלו לשים לב שמתחילה לגדול צמחיה לא רצויה של עשבים שוטים. לפני שאתם מתחילים לתכנן את הגינה ולהכין את השטח לקראת הקיץ – דאגו לעקור את אותה צמחיה מהשורש (ולא להסתפק רק בחיתוך מלמעלה). כמו כן, כשאתם רוכשים אדמה לזריעה, בדקו שהיא אדמת עומק המובאת מעומק הקרקע ולא אדמה נגועה שייתכן שטומנת בתוכה זרעים שיגדלו בסופו של דבר לעשבים שוטים.

GreenWorks (צילום: GreenWorks)
עשבים שוטים שאינם רצויים בגינון המתוכנן|צילום: GreenWorks

 2. בדקו שהכל זורם טוב

בדרך כלל, בעונת החורף (ובטח אחרי החורף הגשום האחרון), הגינה נהנית מהשקיה טבעית על ידי גשמים ומשקעים, זאת בניגוד לעונת הקיץ החמה – בה יש צורך לדאוג למערכת השקיה מסודרת על ידי צינורות וטפטפות. בימינו ניתן למצוא מערכות אוטומטיות שמופעלות באופן קבוע בשעות קבועות ודואגות להשקיה. אין ספק שמצד אחד מדובר ביתרון שחוסך מאמץ וכאב ראש אבל מצד שני גורם לכם לא לעקוב אחר תקינותה של המערכת. רגע לפני שהקיץ מגיע הפעילו את מערכת ההשקיה באופן ידני, ודאו כי כל הצנרת מגיעה ליעדים שלה ושכל הצמחייה מקבלת השקיה בצורה שוטפת וגלו סתימות או דליפות שדורשות תיקון, לפני שהנזקים יבואו לידי ביטוי בשטח. דרך אגב, גם במהלך עונת הקיץ כדאי לחזור על התהליך כמה פעמים.

 3. אל תוותרו על תכנון

כמו אצל בני האדם, גם בקרב הצמחים יש "טיפוסים של חורף" ו-"טיפוסים של קיץ". כדאי שתבדקו מראש אילו צמחים מומלצים לתנאי הקיץ ועמידים בשמש ותאורה מרובה ולימדו מהי הדרך הנכונה לטיפול בצמחים בגינה. מעוז ממליץ על ערוגות תבלינים מותאמות שבדרך כלל מומלצות למזג אוויר חם יותר ולשמש. ואם כבר מדברים אל תכנון – חשוב לטפל בגינה כבר באביב: היערכו מראש ובצעו את השתילה עוד לפני הקיץ. כך הצמחים מצליחים להיקלט בצורה קלה יותר ומגיעים לעונה החמה באמת כשהם כבר יציבים יותר, מושרשים יותר ונטועים באדמה. 

GreenWorks (צילום: GreenWorks)
אל תוותרו על תכנון|צילום: GreenWorks

 4. הדשא של השכן יבש יותר 

במידה והגינה שלכם כוללת דשא ירוק וטרי, הקפידו לא להשקות אותו לפני הכיסוח. כאשר הדשא יבש, הסכינים של המכסחה חותכים את העלים בצורה חדה יותר והדשא צומח בצורה אחידה יותר. כאשר הדשא רטוב, הסכינים מחליקות, הדשא לא נחתך כמו שצריך ואיכות הצמיחה של העלים נפגעת. וזה עוד בלי להתחיל לדבר על הנזקים שנוצרים במכסחת הדשא עצמה.

 5. תעשו לעצמכם חיים קלים עם כלים ירוקים

ואם כבר אנחנו מדברים על כלי גינון, חשוב גם להכין אותם לקראת הטיפול בגינה בקיץ – להוציא אותם מהמחסנים, לבדוק תקינות, לוודא שיש שמן, בנזין ושהכל פועל נקי וכמו שצריך, שכבל ההנעה תקין ועוד. אם אתם לא אוהבים את כל ההתעסקות הזאת ורוצים לעשות לעצמכם חיים קלים – היום אפשר למצוא כלי גינון נטענים שמאפשרים לעבוד בגינה בזמינות מיידית, ללא זיהום אוויר, עם 30 אחוז פחות רעש והרבה פחות משקל לסחוב. מעוז מספר שבמותג GreenWorks מציעים מגוון כלים נטענים המהווים את הדור הבא של כלי הגינון ומאפשר לכל אחד, חובבן מתחיל או מקצוען, לטפח את הגינה בצורה הטובה ביותר, בקלות וללא זיהום נשימתי. מגוון הכלים כולל מסור שרשרת, גוזם גדר חיה, חרמש, מסור גבהים, מפוח אוויר, מכסחת דשא ועוד. כל מה שתצטרכו לעשות זה להטעין בנקודת חשמל קרובה, ללחוץ על כפתור ולהתחיל בעבודה. דרך אגב, זה תקף גם אם אתם חדשים בתחום ורוצים לסדר את הדשא במרפסת שלכם או אם אתם מקצוענים שמחפשים להעיף עלים במשק החקלאי שבו אתם עובדים.

GreenWorks (צילום: GreenWorks)
כלי גינון נטענים שמאפשרים לעבוד בגינה בזמינות מיידית, ללא זיהום אוויר|צילום: GreenWorks

 6. פנקו את הגינה באקססוריז תואמים

נאמר זאת כך, הרבה מים עברו בירדן מאז הקיץ האחרון בו שהיתם בגינה באופן קבוע והזמן נותן את אותותיו גם באביזרים וגם בחפצים שנמצאים בגינה כמו תאורה, ריהוט ועוד. לפני שהקיץ מגיע, כדאי לגלות גופי תאורה שהתעטפו בענפים או דשא, הן מבחינת בטיחות והן כדי שלא ייווצר מצב של חימום יתר של גוף התאורה ופיזור עוצמת האור לא יהיה מקסימלי. כמו כן, אל תשכחו לבדוק עמידות ותקינות של הריהוט ובמידה ויש לכם מנגל פחמים או חשמלי – בדקו שהוא תקין, נקו אותו והכינו אותו לשימוש. בכל זאת, אתם הולכים לבלות הרבה יחד בקיץ הקרוב.