בגדים, במובן הכי בסיסי שלהם, נוצרו כדי להגן עלינו. להעניק לנו שכבת חום שתבודד אותנו ותגן עלינו מפני פגעי מזג האוויר. אבל עברנו דרך ארוכה ועקלקלת כשבדרך פגשנו לא מעט שמלות שחורות קצרות, ג'ינסים בגזרת MOM וחולצות גולף כדי לדעת שבגד הוא הרבה יותר מפיסת בד.
בגדים הם אמירה, הם מצב רוח, הם אנרגיות לכל היום, הם יפילו אותנו וירימו אותנו, הם יגדירו אותנו והם יעלו לנו (תלוי איפה אתם קונים אותם, בכמה ואיך).
אז אם בגדים הם חלק בלתי נפרד ממי שאתם, הנה כמה עובדות מגניבות במיוחד וטיפים מעולים שלא בטוח שידעתם שהבגד שלכם יכול לעשות. מידע שתמיד כיף לשלוף כשהשיחה בפינת קפה נעשית מביכה.
- גברים לובשים מכנסיים קצרים כבר עשרות שנים, אך נשים הורשו ללבוש אותם בפומבי רק לאחר מלחמת העולם השנייה. אחת הסיבות העיקריות לכך הייתה בגלל שפחות בד היה זמין במהלך המלחמה, ולכן מכנסיים קצרים היו חסכוניים יותר ממכנסיים או חצאיות. ואם נשפוט את הרחוב הישראלי ביולי-אוגוסט, כנראה שעד היום אנחנו חזק בחיסכון.
- בגד הים השלם והסקסי שרכשת לא מזמן? דעי שאם היית חיה ב-1907 והולכת לים אתו, היית נעצרת. זה לפחות מה שקרה על חוף הים בבוסטון לאנט קלרמן שבחרה ללבוש בגד ים מחלק אחד. טוב, נהיה הגונים, מדובר היה בסוג של אוברול שחור שהגיע עד מעל קו הברכיים ולכן נחשב לא צנוע. בתחילת שנות ה-1900, נשים השתכשכו במים בשמלות צמר שחורות שהגיעו לברכיים, עם שרוולים תפוחים, שנלבשו על גבי גרביים שחורים ארוכים וכובעי ים. קלרמן אולי הייתה מכוסה ביסודיות, אבל בעיני חבריה המתרחצים, ייתכן שהיא גם הייתה עירומה.
- הידעתם? הסופר המפורסם מארק טוויין ("הרפתקאותיו של טום סוייר") היה ממציא אבזם החזייה. כן, כן.
- תפסיקו לקפל פריטים מעור. מי שבבעלותו מעיל, שמלה או מכנסי עור יודע כמה זה מעצבן כשהפריטים האלה מתקמטים. אי אפשר לגהץ אותם, והניסיון ליישר בהם קווי קפל הוא מתסכל, מסוכן ולוקח זמן. במקום זה, מומלץ לתלות על קולבים. רק שימו לב שהעור לא ייגע ישירות במתכת, אחרת הוא יכול להיהרס.
- התחילו לאחסן את התיקים שלכן בתוך קופסה או שקית בד. תיקים, ובמיוחד תיקי עור, כדאי לשמור בתוך קופסאות או שקיות בד. הכיסוי ישמור מפגעי האוויר, האור, הלחות ופגעים נוספים. כמו כן, לא כדאי לשמור את התיקים בתלייה מהרצועות כיוון שעם הזמן, בגלל המשקל, הרצועות יימתחו יתר על המידה והתיק יאבד את צורתו המקורית.
- תמיד ריכסו ריצ'רצ'ים לפני הכביסה. זה אולי נשמע קצת קטנוני, אבל תאמינו או לא, העובדה ששכחנו לרכוס את הריצ׳רץ׳ לפני הכביסה שם את הפריט בסכנה מידית. לא רק שהריצ׳רץ' עצמו יכול להתעוות בכביסה ולהיהרס, אלא שגם פריטים אחרים בסביבת הריצ׳רץ׳ הפתוח עשויים להיפגע אם ייתפסו בין השיניים הקטנות. מי ידע?
- תפסיקו להתקמצן. השתמשו בקולבים טובים. קולבים פשוטים הם זולים ונוחים, בעיקר אלה מהפלסטיק והמתכת, אבל הם הורסים את הבגדים. הם יכולים למתוח אותם, לקרוע אותם וליצור בהם סימנים לא רצויים. עדיף להשתמש בקולבים מרופדים בקטיפה או לחלופין, בקולבי עץ.
- תפסיקו לכבס הלבשה תחתונה במכונת כביסה. לחלק ממכונות הכביסה יש תכנית לכיבוס הלבשה תחתונה ובגדים עדינים, אבל המומחים ממליצים על כביסת ידנית בכיור עם מים קרים ונוזל כביסה. כך התחתונים והחזיות מקבלים טיפול הרבה יותר עדין, התחרות לא נקרעות והחיבורים והקרסים לא מאבדים צורה. הלבשה תחתונה היא עניין יקר, שווה להשקיע בה.
- ירשתם ג'קט עור מושלם מסבא ז"ל אבל הוא קצת גדול עליכם? אל דאגה פשוט זרקו אותו למכונת הכביסה (על התכנית הכי קצרה שלה), במים קרים בלבד (ללא אבקת כביסה) ואח"כ הכניסו אותו למייבש על התוכנית הכי חזקה שיש. תתחדשו.
- טיפ מעולה לקיץ הישראלי: החליפו את החולצה והחזייה בבגד ים איכותי שיושב טוב, יספוג את הזיעה ויבוא מעולה אפילו בתוך מכנס מחויט.
- אופנה ובגדים הם גם מקור ללא מעט שערוריות גדולות בעולם, שהם מעבר לכך שלא נשארה מידה 38 ברשת האהובה עלינו. מג'ון גליאנו שפוטר מבית דיור בעקבות שלל הערות אנטישמיות כולל "אני אוהב את היטלר", עבור ל"תקרית המעיל" של מלניה טראמפ שעליו היה כתוב "פשוט לא אכפת לי" במפגש עם ילדי פליטים ועד ליידי גאגא שלבשה לטקס פרסי MTV, שמלה שעשויה כולה בשר נא. אז אמרה: "אני לא חתיכת בשר, ואם לא נעמוד על זכויותינו, דבר לא ישאר מאיתנו מלבד הבשר על העצמות".
- תעשיית האופנה: 1 מתוך 4 התעשיות המזהמות בעולם. לצד האהבה הגדולה לבגדים ולאופנה, בשנים האחרונות – עלתה ההבנה עד כמה הבחירות האופנתיות שלנו גם גובות מחיר שהוא מעבר לשורת (כלומר שורות) האשראי בסוף החודש. איך ג'ינס אחד מעז ואיך זה קורה שהוא, הוא זה שאחראי למשבר האקלים לצד בצורות ושריפות? ובכן, תעשיית האופנה היא מהתעשיות המזהמות בעולם, היא אחראית ליותר פליטות של גזי חממה מכל הטיסות וכלי הרכב גם יחד בעקבות שוק האונליין, מאות אלפי טונות של פסולת טקסטיל, וחצי מיליון טונות של מיקרו פלסטיקים המגיעים לים מדי שנה, וגם כמות הבגדים שזרקנו גדלה פי 4.
- היא גם בין המנצלות בעולם. אבל לא רק במשבר אקלימי מדובר, כי אם בצדק חברתי: תעשיית האופנה היא גם מהתעשיות המנצלות בעולם. על פי דוח העבדות המודרנית של שנת 2019 בעולם מועסקים מעל ל-40 מיליון פועלים במפעלי טקסטיל בתנאי ניצול קשים במיוחד, מתוכם 70 אחוז הן נשים ו-20 אחוז הם ילדים מתחת לגיל 12. הפועלות במפעלים עובדות במשמרות ארוכות במיוחד של 16 שעות ביום בממוצע, 64 אחוז מהן סובלות מהתעללות פיזית ומילולית, על בסיס מגדרי, בכל אחת מהשעות האלה וזה בנוסף לסיכון גבוה במיוחד לתאונות עבודה. ואולי זו לא מחשבה נעימה כשאנחנו רוצים כל כך לרכוש את סל הקנייה שלנו במעט כסף, אבל ידע זה כוח. עשו עמו מה שלבכם אומר.
- הדרך שלנו להציל את העולם דרך האאוטפיט. אז מה עושים? בוחרים נכון. קונים יד שנייה, או טוב יותר – עושים מסיבות החלפה. פולשים לארון של חבר/ה שאתם ממש חומדים על האאוטפיטים היומיומיים שלהם ומציעים לה "לסדר את הארון", כי מזמן שהיא לא עשתה חורף-קיץ. האוצרות האמיתיים חבויים בארונות של אחרים, וגם הכיס החדש של המכנס המפונפן יודה לך.
- וגם אתם: סידרתם ארונות? לא זורקים לפח ולא משאירים את הפריטים לשכב בארון. מוזמנים לפנות את כל "האוצרות" החבויים שלכם ל-150 מיכליות מיחזור הבגדים שממוקדמות בתחנות סונול ברחבי הארץ – במסגרת פרוייקט של וניש ופתחון לב. הבגדים שראויים מכובסים ונתרמים למשפחות נזקקות והשאר ממוחזרים ונמכרים לתעשיית הטקסטיל, כאשר הכסף שמצטבר משמש לרכישת סלי מזון למשפחות נזקקות.
רוצים לדעת עוד על איך לשמור על הבגדים?
- צרו חיבור רגשי עם הבגד. כשלבגד יש משמעות עבורכם, תשמרו עליו יותר ולאורך זמן. התרגלנו לזרוק בגדים שנמאסו עלינו ולקנות ביוקר בגדים שאנחנו לא נקשרים אליהם, אבל היום חברות האופנה מבינות את החשיבות ומקימות מחלקות של תיקוני בגדים כדי לעודד שמירה על בגדים איכותיים. נסו לתקן ג'ינס, ותראו שהוא הרבה יותר חשוב לכם מאשר ג'ינס חדש. וגם עשו לעצמכם טובה והשתמשו בתוסף כביסה להארכת חיי הבגד - multi power של חברת וניש ששומר על צבע הבגד מפני דהייה או אובדן הלבן הבוהק.
- שחקו עם מה שיש. אל תהססו לנסות לוק או אאוטפיט חדש עם בגד מוכר ואהוב. תוכלו לערבב ולשלב אינסוף אופציות ממבחר הבגדים שכבר יש לכם בארון. נסו להפוך צעיף לחגורה, שמלת חג לשמלת יומיום ואפילו ללבוש אותו בגד בארבע דרכים שונות במשך ארבעה ימים ברציפות. לא תאמינו כמה זמן כיף!