עד שנת 2001 נושא האומנה טופל במחלקות לשירותים החברתיים של הרשויות המקומיות. עו"סים איתרו את משפחות האומנה, שילבו את הילד וליוו אותם. החל מ-2001, בשל עומס גדול וריבוי תפקידים של העו"סים, הפריט משרד הרווחה את השירות לאומנה. עמותות וארגונים נערכו כדי לתת את מערך השירותים לילדי האומנה ומשרד הרווחה - משמש כגוף מפקח. אלו משפחות יכולות לשמש כמשפחות אומנה, ואיך מפקחים עליהן כדי להגן על ילדי האומנה?

כמה משפחות הופכות למשפחות אומנה?

"מתוך כ-100 משפחות שעושות את הצעד הראשון ומתקשרות לעמותה, מגיעות לשולחני 5 משפחות", אומרת סמדר אורג, מפקחת אומנה של משרד הרווחה במחוז הצפון. "יש הרבה שלבים של מיפוי. הרבה משפחות יורדות בדרך, משום שהמניעים של רוב המשפחות לא עולים בקנה אחד עם תפקיד המשפחה האומנת: חלקן רצו להתנדב או לארח, חלקן מעוניינות באימוץ מלא ואינן מבינות את האבחנה שבין אומנה לאימוץ, כמו כן אין התאמה מסיבות בריאותיות או רישום פלילי. יוצא שבין אחוז לחמישה אחוז מהמשפחות צולחות את התהליך, ולאחר שהמשפחות עוברות את כל התהליך רובן מאושרות".

אלו פרמטרים נבדקים?

"המפקח בודק את מכלול הנתונים על המשפחה, ואת הצרכים של הילד, ומקבל החלטה אם הוא מאשר או לא את המשפחה. לרוב, מחפשים משפחה שההיבטים התרבותיים שלה ושל הבית ממנו מגיע הילד יהיו כמה שיותר דומים, כדי שירגיש כמה שפחות שונות - והמעבר יהיה קל וחלק יותר.

גם המרחק הגיאוגרפי נלקח בחשבון כדי לדאוג לתדירות הקשר עם ההורים הביולוגים, כמו כן, נבדקת היכולת של המשפחה האומנת לתת מענה לצרכים של הילד: רמה בסיסית של תנאי מחייה, מיומנויות אישיותיות של ההורים, יכולות הוריות ועוד. אם לדוגמא גילינו נוקשות גדולה של ההורים, או קושי להכיל את מורכבויות האומנה, או משפחות שרוצות הורות בלעדית ויהיה להם קשה לחלוק את הילד עם ההורים הביולוגיים - הם לא יכולים להתאים להיות משפחה אומנת".

>> חושבים שאתם מתאימים להיות משפחת אומנה? היכנסו

העדפה למשפחה המורחבת

"נכון הוא שילד יגדל בקרב משפחתו המורחבת, באומנה. חוק האומנה שעבר לאחרונה בכנסת מצביע על עדיפות ברורה ומכוונת לחיפוש קרובי משפחה, שיוכלו לגדל את הילד טרם הוצאתו למשפחה זרה. בדיקת קרובי משפחה לאומנה מקלה בפרמטרים מסוימים על פני בדיקת משפחה זרה לאומנה. לדוגמא: חוסן כלכלי מופחת או קרוב משפחה שבעברו הרחוק ביצע עברה פלילית אשר אינה מסכנת את הילד שיגדל תחת אחריותו - במקרים אלו לא תפסל בדיקה לאומנה לילד עקב הקרבה המשפחתית. גורמים מקצועיים יידונו בעניין ואם ימצאו שזו טובתו של הילד, תאושר ההשמה. לעומת זאת, משפחה חדשה הפונה לאומנה תיבדק על פי כל הכללים והמיומנויות הקפדניות ביותר על מנת למנוע אפשרות של פגיעה בילד" .

 כל המשפחות ראויות לאומנה

לדברי אורג, כל מפקח אחראי על מתחם גיאוגרפי במחוז שלו, והוא זה שמאשר או פוסל את המשפחה. במהלך האבחון מתקבלות המלצות מגורמים בקהילה כמו לדוגמא מחנך של הילד הביולוגי של ההורה האומן. אם המשפחה הייתה בטיפול, פונים למטפל ומבקשים מידע, ואם קיימת בעיה רפואית ספציפית, נדרשים אישורים או הצהרות רפואיות. "הכול נעשה בכפוף לוויתורי סודיות. כל משפחה אומנת חותמת על הסכמה להעביר את כל המידע הרפואי והפלילי לאורך השנים. מאבחן האומנה מראיין את המשפחה ופוגש את הילדים". לדברי אורג, כל משפחה יכולה להיות משפחת אומנה: משפחות חד מיניות, חד הוריות, וגם נשים רווקות. "אין לנו שום אבחנה, כולם ראויים לאומנה - רק צריכה להיות התאמה בין צרכי הילד הספציפי ליכולת המשפחה הספציפית לתת מענה לצרכיו".

איך נעשה הפיקוח על משפחת האומנה והילד?

"מנחי האומנה נדרשים להגיע למשפחה בחצי שנה הראשונה אחת לשבועיים, ולאחר מכן לפחות אחת לחודש ועל פי צורך. המנחה פוגש את הילד בנפרד לשיחה אחת לחודש", מציינת אורג, "בנינו כלי מעקב שנקרא איתותים - בעזרתו עוקבים אחרי מצבו ההתנהגותי, הרגשי והחברתי של הילד. אלו טפסים שמנחה האומנה וגורם חינוכי נדרשים למלא 3 פעמים בשנה. דרך הכלי הזה אנחנו עוקבים אחרי שינוי במצבו, ומצב המשפחה. מפקח האומנה יוצר קשר טלפוני עם משפחות אומנה כדי לשמוע האם המנחה מבקר או רואה את הילד, האם יש תלונות, ואיך העמותה מלווה. האומנה הטיפולית היא אומנה לילדים מורכבים יותר מבחינה רגשית ונפשית, ושם הליווי של מנחי אומנה הוא אינטנסיבי יותר: בין אחת לשבוע לאחת לשבועיים". לדברי אורג, כל המפקחים הם בהכשרתם עובדים סוציאליים ובעלי ניסיון בעבודה עם ילדים ומשפחות.

איך קובעים אם ילד הולך לאומנה או לפנימייה?

"ההחלטה מתקיימת בועדת תכנון טיפול במחלקה לשירותים חברתיים שבמקום מגורי הילד. הבקשה להשמה מופנית לפיקוח המחוזי, והוא זה שמחליט לאן להעביר את בקשת חיפוש המשפחה. עד לפני מספר חודשים כל ילד עד גיל 6 שהוחלט לגביו על הוצאה לסידור חוץ ביתי הופנה לסידור במשפחה. החל מספטמבר השנה, הועלה הגיל לגיל 8 מתוך תפיסה כי נכון שילדים יגדלו עד כמה שניתן במסגרת משפחתית נורמטיבית מיטיבה, התורמת להתפתחותם הרגשית והעתידית".

>> 19 דברים שחשוב לדעת על משפחת אומנה