היכולת המוגבלת של תינוקות ופעוטות להתלונן על מה שמפריע להם מקשה על ההורים לזהות בעיות ולמצוא עבורם טיפול. זו בעיה גורפת בכל תחומי הבריאות, אך היא עלולה לגרום נזקים בלתי הפיכים במה שנוגע לראייה.
"ההמלצות הן להגיע לבדיקות שגרתיות בגילאי שנה, 3 ו- 6 משום שעד הגיל הזה הראייה שלנו ממשיכה להתפתח ולהתייצב", אומרת ד"ר אלינה מלמוד, רופאת עיניים ומומחית לפזילה ורפואת עיניים ילדים בבית חולים כרמל. "בנוסף, צריך לזכור שהראייה כוללת לא רק את העיניים אלא גם את המוח ואת הקשר בין העין למוח".
"לא כדאי לחכות"
"להורים ולילדים יש חלון הזדמנויות לטפל בבעיות הראייה הנפוצות עד גיל 6-7 כי ככל שמגלים אותן מוקדם, כך הטיפול יותר אפקטיבי", מסבירה ד"ר מלמוד.
"תינוקות שנולדים רואים רק אור וחושך, ורק בגיל שבוע עד 3 שבועות הילד מתחיל להביט על ההורים וליצור קשר עין. בגיל חודשיים ילד כבר צריך לעקוב אחרי צעצועים או אחרי הפנים של ההורים", ממשיכה ד"ר מלמוד. "אם זה לא קורה, צריך לחשוב על התייעצות עם רופא עיניים. בנוסף, במידה ופזילה קיימת אצל תינוק במשך יותר משלושת החודשים הראשונים לחייו, מומלץ להגיע לבדיקה יזומה, לפני בדיקת גיל שנה".
"הטעות הכי נפוצה של הורים היא לא להביא את הילד לבדיקות שגרתיות", מגלה רופאת העיניים המנוסה, "אך לא כדאי לחכות לבדיקה בכיתה א'".
איך יודעים מתי ליזום בדיקה נוספת לילדים גדולים יותר?
החדשות הטובות הן שאחרי גיל 6 הילד בעצמו יכול להתלונן על בעיות ראייה. מלבד תזמון הבדיקות השגרתיות, מומלץ לפנות באופן עצמאי אל רופא העיניים ולתאם בדיקה מקיפה אם הילד מראה סימנים שמעידים על קושי בראייה. בין היתר, כדאי להורים לשים לב לתלונות שכיחות שעלולות להתעורר עקב הפרעות ראייה ובהן כאבי ראש, בחילה, סחרחורת, עיניים שורפות ומגרדות או טשטוש וראייה כפולה.
במקביל, רצוי לעקוב אחר סימנים התנהגותיים ובהם נטייה של הילד לקרב את הראש למסך, דילוג על מילים או שורות, כתב יד בלתי קריא שחורג מהשורות, כושר ריכוז קצר ביחס למצופה וקושי לזכור ולהעתיק צורות גיאומטריות בסיסיות.
אופטיקנה דואגת לעיניים של הילדים שלכם>>
אל תיכנסו לסטטיסטיקה
"בעיות העיניים השכיחות אצל ילדים הן עין עצלה, הצורך במשקפיים או פזילה", מסבירה ד"ר מלמוד. "עין עצלה היא עין שלא התפתחה מבחינת ראייה והמוח לא יודע לזהות אותה או להסתכל דרכה. זו למעשה עין שלא למדה לראות. בנוסף, עין עצלה היא גם בעיה שאין לה סימן חיצוני והילד עלול לסבול ממנה בלי שההורה או אפילו רופא ילדים יידעו על זה".
"בבעיות של רוחק ראייה, קוצר ראייה וצילינדר אנחנו מטפלים בעזרת משקפיים", מפרטת הרופאה. "עם זאת, לא בכל בעיה אפשר לטפל בעזרת משקפיים כי לפעמים המוח לא יודע שיש עין שלא עבדה עד עכשיו. במקרים כאלה אנחנו שמים מדבקה על העין הטובה של הילד וכך מלמדים את המוח לעבוד עם העין החלשה".
אז איך מכינים את הילדים לבדיקה? לפי ד"ר מלמוד, יש להורים תפקיד קריטי: "אם הילד הגיע לגיל המתאים, חשוב לדבר איתו כדי שישתף פעולה והבדיקה תזרום. אפשר אולי להסביר שהבדיקה תצריך טיפות עיניים, אך בכל מקרה אין צורך להילחץ - אנחנו כרופאי עיניים לילדים עובדים בלי חלוק, החדר מלא בצעצועים והבדיקה עצמה מתבצעת כחלק ממשחק", היא מרגיעה.
"אופטיקנה", רשת האופטיקה הוותיקה המובילה את תחום האופטיקה בישראל. הרשת מחזיקה כ-80 סניפים בפריסה ארצית מדן ועד אילת. הרשת מעניקה שירותי אופטומטריה מהמתקדמים בישראל הן באמצעות חדרי בדיקה בעלי המכשור החדשני ביותר והן ע"י אופטומטריסטים מקצועיים אשר עוברים הכשרות, הסמכות והדרכות שוטפות בסטנדרט הגבוה ביותר.
בחנויות הרשת נמכרים משקפי ראייה ומשקפי שמש של המותגים והטרנדים המובילים בעולם, עדשות למשקפיים בטכנולוגיה ובאיכות הגבוהה ביותר, עדשות מגע ומכשירי שמיעה. כחברה המובילה את ענף האופטיקה בישראל, אופטיקנה לוקחת אחריות על העלאת מודעות הציבור לבריאות העין ולתקינות הראייה.