איגוד הרופאים הווטרינרים לחיות הבית הוקם כדי לעזור לכם לטפל בחברים הכי טובים שלכם. בסדרת כתבות, שזו הראשונה שבהן, ניגע בשלל ההיבטים בתחום הטיפול בחיות הבית. מוזמנים לשאול שאלות, אנחנו מבטיחים לענות. בתור התחלה - נפריך ונאשש מיתוסים. בואו נתחיל:

1. איך יודעים אם בעל החיים חולה? בודקים אם האף יבש

התשובה היא שזה לא מדויק. באופן כללי, כאשר הגוף במצב התייבשות קצוות הגוף הן הראשונות להתייבש. אצל הכלב והחתול קל לזהות זאת ע"י מגע בקצה האף. התייבשות עלולה לנבוע מכאב, מחלה או מכת חום הגורמים לחוסר שתיה ולאיבוד נוזלים, אך ישנם מצבים בהם הכלב חולה ואינו מיובש ובהם האף יהיה רטוב כרגיל. לכן, אף רטוב אינו אומר כי בהכרח חברנו בריאים ואילו אף יבש לא בהכרח מצביע על מחלה אלא על התייבשות בלבד.

2. כלבים אוכלים עצמות, אתם בטוחים? אז זהו שלא

בניגוד למה שהרבה בעלי חיות מחמד חושבים עצמות מסוכנות לחתולים וכלבים. העצמות עלולות להישבר כאשר הן נלעסות, או אפילו לאחר שכבר נכנסו למערכת העיכול, ובגלל שמערכת העיכול של בעלי החיים (בדומה לשלנו) בנויה משרירים לא עבים במיוחד במקרה ששבר עצם קטן וחד יחתוך את רקמת מערכת העיכול, הוא עלול לקרוע אותה ותוכן מעיים ישפך לבטן. ציורי מספיק? בואו נסכים שזו לא תוצאה רצויה, ולכן נעדיף שלא לקחת סיכונים מיותרים ואת העצמות, מומלץ לזרוק לפח.

3. מה לגבי חלב?

מכירים את אחוז האנשים הרגישים למוצרי לקטוז? מסתבר שאחוז בעלי החיים הרגיש ללקטוז גבוה גם הוא. כתוצאה מרגישות זו כלב או חתול אשר ישתו חלב עלולים לחוות תסמינים דומים. אין ספק שלהיות בשירותים כל היום זה לא כיף ולא נחמד בכלל. במצבים אלה לרוב הווטרינר אינו יודע אם סימני מערכת העיכול הם כתוצאה ממחלה קשה או סתם כי "פינקו" את החבר בגבינה לבנה – הקפידו להרחיק אותם ממוצרי חלב.

הוטרינרים (צילום: פיטר גוס)
צילום: פיטר גוס

4. מותר לתת לכלבים שוקולד?

"שמענו ששוקולד גורם לתולעים" - אז זהו שלא. ממש לא. התולעים בכלל מגיעות מאכילת בשר לא מבושל (עוד נקודה למחשבה) או מחלב-אם בזמן ההנקה, אך ובעיקר מנגיעות בפרעושים (אחד משלבי הגדילה של התולעת נמצא בתוך הפרעוש, וכשהכלב או החתול מלקקים/מגרדים את השיער – הם בולעים את הפרעוש עם התולעת הצעירה בתוכו ומדביקים את עצמם).

אז למה לא לתת שוקולד אתם בטח שואלים את עצמכם? הסיבה היא חומר בשם מתילקסנטין. החומר הזה גורם להרגשה טובה ונינוחה ובעצם להתניה של המח שלנו לאהוב שוקולד, אבל הכלבים רגישים אליו. מה שגורם אצל בני אדם להרחבת כלי דם קטנים במוח עלול לגרום אצלם אפילו למפרצת ודימום במוח. החומר הפעיל קיים בריכוזים גבוהים בשוקולד מריר ואיכותי וכמעט שלא קיים בשוקולד לבן.

5. שום ובצל רבותיי

לצמד הזה הרי משויכות לא מעט סגולות כשמדברים על בני אדם, ולמרות זאת, קיים שוני גדול בין בני האדם לכלבים וחתולים. שום במינונים גבוהים, ובצל אפילו במינונים נמוכים, עלולים לגרום ליצירת גופיפי היינץ (לא הרוטב) בכדוריות הדם ולהרס שלהן ובעקבות כך לאנמיה קשה.

_OBJ

6. האם גרגור שווה הבעת שמחה?

מחקרים מראים שחתולים מגרגרים גם כאשר הם חולים וכאשר כואב להם. חתולות אף מגרגרות בזמן המלטה והגירגור באופן כללי נמצא כ"ביטוי רגשי" כלשהו (לא ברור איזה), אך לאו דווקא שמחה.

7. האם רוק של כלבים מכיל אנטיביוטיקה שטובה לפצעים שלנו?

כאמור, אין עשן בלי אש. אמנם לכלבים (כמו גם לבני האדם) אין אנטיביוטיקה ברוק, אבל כן יש ברוק שלהם אנזימים הגורמים לסילוק הרקמה המתה ועידוד זרימת דם לאזור הפצוע (מה שמביא את המערכת החיסונית לפעול). אולם, הליקוק אינו תחליף לחיטוי או לטיפול אנטיביוטי אם נידרש, והוא גם מונע החלמה ובכך מזיק. למשל - דמיינו ילד שלא נותן לפצע להחלים וכל הזמן מגרד ופותח אותו מחדש.

יש לכם עוד שאלות לארגון הוטרינרים? מוזמנים לשאול כאן. הכותבת חברה באיגוד הרופאים הווטרינרים לחיות הבית המאגד וטרינרים מכל הארץ ופועל למען הציבור וחיות המחמד שבקרבו. הארגון שואף לשפר את כל ההיבטים בתחום הטיפול בחיות הבית: לשמור על רמת המקצועיות, על השירות והנגישות וכן לדאוג שנושאים בוערים יעלו לסדר היום הציבורי.