כשסיימתי לימודי וטרינריה וכולם איחלו לי מזל טוב ובהצלחה, תמיד הייתה שם איזו דודה שמלמלה מתחת לשפה "שבע שנות לימודים. כבר היית יכולה להיות רופאה אמיתית". אז כמובן שווטרינריה זו רפואה אמיתית. וזו רפואה של סוגים שונים של בעלי חיים ולא רק של אחד (בני האדם) מה שמקשה עוד יותר להתעמק בכל התחומים ולדעת הכל על הכל.

בניגוד לרפואת בני אדם הלומדים שבע שנים ולאחר מכן ממשיכים ומתמחים במשך מספר שנים נוספות בתחום מסוים (רפואת משפחה, כירורגיה, פנימית וכו'‘), וטרינרים לומדים שבע שנים (או שש, תלוי באוניברסיטה) ולאחר מכן יכולים לבחור אם להמשיך וללמוד התמחות כלשהי או להתחיל ולעסוק בפרקטיקה.

כיום קיימים רופאים וטרינרים רבים אשר סיימו התמחות בארץ או בחו"ל בתחומים שונים ומקבלים הפניות במרפאות ההפניה. בניגוד לרפואה אצל בני האדם בה אנחנו נאלצים לרב להזמין תור אצל האורתופד או אצל הדרמטולוג ולהמתין חודשים - בעולם הווטרינריה לפחות נושא זה פחות קריטי. הזמינות גבוהה יותר אפילו כאשר מדובר במומחה בתחום בו יש מספר מומחים מאד מוגבל בארץ. אפשרות נוספת הקיימת בעולם הווטרינריה היא הגעת המומחה פיזית למרפאות הווטרינריות הפזורות בארץ, שם חברנו על ארבע ירגישו יותר בטוחים אולי ובעיקר – בבית.

אז מה זה אומר כשהווטרינר מפנה אותנו למומחה? כמו בביקור אצל רופא השיניים, כאשר לאחר בדיקה מקיפה של חלל הפה הרופא מעדכן כי עלינו לבצע צילום פנורמי של הלסתות ולאבחן במה צריך לטפל והיכן לשים דגש, כך גם ברפואה וטרינרית - לאחר בדיקה פיזית מלאה של בעל החיים, הווטרינר ידע להגיד במה הוא חושד ואילו בדיקות נוספות ניתן ומומלץ לבצע על מנת לקבל אבחון מדויק יותר.

גם אצל רופא השיניים לעיתים הרופא ידע לבצע את הפרוצדורה בצורה מצוינת ולעיתים יכולותיו לא יהיו מספיקות והוא יפנה אותנו למומחה נישתי בתחום (מומחה חניכיים לדוגמא או מומחה אורתודנטיה). כך כיום לשמחתנו גם ברפואה הווטרינרית - לעיתים החבר על ארבע שלנו נבדק בצורה יסודית והווטרינר המטפל הגיע לאחת משתי מסקנות - או שהגיע לאבחון מדויק של הבעיה אך למחלה הספציפית המאובחנת יש פתרון מורכב הדורש המשך טיפול על ידי וטרינר שעבר התמחות בתחום או שהאבחון מורכב יחסית ולמטרת אבחון שכזה דרוש מומחה בתחום.

ד
צילום: פיטר גוס

למה נצפה בבדיקת המומחה? ברב המקרים הווטרינר המומחה יבצע בדיקה פיזית בדיוק כמו הווטרינר המטפל שלנו אך עם דגש על תחום ההתמחות הספציפי. כאשר מדובר בכירורג אורתופד - סביר שהבדיקה האורתופדית תהיה רחבה, מקיפה וספציפית יותר, כך גם לגבי בדיקת העור על ידי דרמטולוג, בדיקה של מערכת העצבים על ידי נוירולוג או בדיקת העיניים על ידי אופתלמולוג. כאשר בתחום ההתמחות הספציפי נידרש אבחון מורכב יותר אשר נידרש מומחה לביצועו, יבצע הווטרינר המומחה את הבדיקות הנדרשות - לדוגמא, קרדיולוג יבצע בדיקת אקו לב. המלצות לטיפול ספציפי יהיו כמובן לאחר סיום תהליך האבחון.

הרפואה הווטרינרית במדינת ישראל התקדמה ומתקדמת בצעדי ענק ומשתפרת כל הזמן, בארגון הרופאים הווטרינרים רב הווטרינרים משתתפים בצורה קבועה ושוטפת בכנסים רפואיים ומתעדכנים בתחומי הרפואה השונים ובלימודי המשך על מנת לאפשר רפואה מיטבית ואיכותית לבעלי החיים שלנו אשר מהווים חלק ממשפחתנו.במקביל לכך, מתפתח תחום רפואת המומחים ווטרינרים רבים המסיימים את לימודיהם במשך שבע שנים, ממשיכים בלימודים אקדמיים בהתמחויות שונות בארץ ובחו"ל.חשוב לציין שתואר מומחה הוא תואר אוניברסיטאי ואינו תואר אשר ניתן "מטעם עצמי", וזאת להבדיל מווטרינרים רבים וטובים אשר בעלי ניסיון רב בתחום מסוים ועוסקים בו בצורה טובה אך נטולי תואר והשכלה של רופא מומחה וטרינרי.

יש לכם שאלות לווטרינרים? בואו לשאול אותם בערב "וטרינר על הבר" הערב (ב') ב-20:00 בדיזי פרישדון בתל אביב.

יש לכם עוד שאלות לארגון הוטרינרים? מוזמנים לשאול כאן. הכותבת חברה באיגוד הרופאים הווטרינרים לחיות הבית המאגד וטרינרים מכל הארץ ופועל למען הציבור וחיות המחמד שבקרבו. הארגון שואף לשפר את כל ההיבטים בתחום הטיפול בחיות הבית: לשמור על רמת המקצועיות, על השירות והנגישות וכן לדאוג שנושאים בוערים יעלו לסדר היום הציבורי.