כל מי שחווה חיי סקס פעילים יודע שלצד ההנאות ישנה סכנה להידבק במחלת מין כזו או אחרת, לרבות הידבקות ב-HIV.
החדשות הטובות: טיפול מניעתי חדשני הגיע לארץ לאחרונה, והוא יכול לצמצם את הסיכון להידבק בנגיף באופן משמעותי. איך זה עובד ולמי זה מתאים? ד"ר גל וגנר קולסקו, מומחה ברפואת המשפחה ומנהל מרפאת גן מאיר, מסביר את כל מה שכדאי לדעת על הטיפול המונע.
"מדובר בטיפול מוכר וזמין הניתן ככדורים לשימוש יומיומי, המאפשר למנוע הדבקה מנגיף ה-HIV ב- 95 אחוז מהמקרים", מסביר ד"ר וגנר. "הפרפ (PREP: Pre Exposure Prophylaxis) – טיפול מניעתי טרום חשיפתי, הוא למעשה חלק מאותו 'קוקטייל' התרופות הידוע המיועד לאנשים שנדבקו בנגיף ה-HIV. הוא הוכר לשימוש כאמצעי הגנה מפני הידבקות בנגיף על ידי ה-FDA כבר בשנת 2012, ופועל באמצעות מנגנון שמיועד לעכב את יכולתו של הווירוס לשכפל את עצמו וכך לחדור לתאי הגוף. כיום משתמשים בטיפול עשרות אלפי אנשים בעולם, ובמקומות שבהם נעשה בו שימוש, פוחת שיעור ההדבקה באופן משמעותי. בלונדון, למשל, נרשמו 90 אחוז פחות מקרי הדבקה השנה ביחס לשנה שעברה הודות לשימוש הנפוץ בתרופה באזור זה".
למי זה מיועד?
"בעיקר למי שלא נוהג להשתמש בקונדום, אם כי הוא אינו מומלץ כתחליף לאמצעי זה, בעיקר מאחר שהקונדום נועד להגן גם מפני מחלות מין שונות אחרות".
ד"ר וגנר מסביר שבשנים האחרונות ניכרת מגמת ירידה בשימוש בקונדום. "זו עובדה וכדאי להכיר בה ולהתמודד איתה. לשם כך בדיוק נועד הטיפול הזה, שמשרת את אותו קהל יעד שנוהג לקיים יחסי מין בלתי מוגנים, או את מי שעלול לחוות יחסי מין כאלה בשוגג".
גם עבור נשים
הטיפול מתאים לכל האוכלוסייה הפעילה מינית, עבור אלו המבקשים ליצור מערך הגנה נוסף כנגד הידבקות בנגיף. עם זאת, דר' וגנר מציין קהל הנמצא בקבוצת סיכון גבוה, המתאים במיוחד לטיפול: גברים הומוסקסואלים שנוהגים לקיים יחסי מין עם גברים רבים, נשים שמקיימות יחסי מין בלתי מוגנים עם גברים שמוצאם ממדינות אפריקאיות או מי שנוהג להזריק סמים ולא נוהג להחליף מחטים. גם נשים שמקיימות יחסי מין עם פרטנר קבוע שהוא נשא HIV יכולות למצוא בטיפול זה אמצעי הגנה יעיל מפני הידבקות בנגיף, בהנחה שאותו פרטנר אינו מטופל תרופתית. מבין כל אלה, הקבוצה הראשונה היא המועדת ביותר לסיכון והנפוצה ביותר מבין קהל המטופלים ב-PREP.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שקרה לאיש שהזריק לעצמו ארס במשך 25 שנה
>> בלי דיאטה: נמצאה דרך חדשה ומפתיעה לרדת במשקל
>> סיוט ברחוב אלם: האנשים שמתו בשינה בגלל סיוט
מאיפה מתחילים?
ד"ר וגנר מסביר שלא כל רופא מורשה לרשום את הטיפול, אלא רק מי שעבר הכשרה רלוונטית. ניתן למצוא את רשימת הרופאים המורשים בלינק המצורף. "חשוב לעבור בדיקות דם טרם תחילת הטיפול, על מנת לוודא שאין בעיה רפואית שעשויה למנוע את תחילתו.
בנוסף לכך, גם במהלך הטיפול חשוב לבצע מעקב של בדיקות רלוונטיות (דם ושתן), על מנת לוודא שאין תגובות בלתי רצויות ושהטיפול אכן אפקטיבי". זה המקום גם לציין שהטיפול בארץ ממומן באופן כמעט מלא ב'כללית', 'מכבי', 'לאומית' ו'מאוחדת'".
ומה לגבי תופעות לוואי?
"ממש בדומה לשימוש בגלולות, גם אמצעי הגנה מסוג זה עלול לגרום לתופעות לוואי שונות כגון תחושת אי נוחות קלה בבטן או כאבי ראש, אך בדרך כלל מדובר בתופעות שחולפות במהרה כשהגוף מסתגל לטיפול. מעבר לכך, תופעות משמעותיות יותר כגון פגיעה בצפיפות העצם ופגיעה בכליות אמנם אינן שכיחות, אבל חשוב לבצע בדיקות דם על מנת להקטין את הסיכון. בכל מקרה, כל אחת מתופעת הלוואי שצוינו היא עניין זניח לעומת הסיכון להידבק בנגיף ה-HIV, עבור אלה הנמצאים בסיכון.
חשוב לציין יתרון נוסף שנובע מהמעקב הרפואי: מאחר שכל מי שמטופל ב-PREP צריך לעבור מעקב רפואי מהסוג הזה, ברגע שאכן מאובחנת מחלת מין נלווית היא מטופלת באופן מיידי - מה שמקטין את הסיכון להפצתה.
"בשורה התחתונה, מעבר לטיפול יעיל במניעת ההידבקות ב-HIV, יש לתרופה משמעות אמיתית הצפויה לשנות את פני ההיסטוריה, הודות לתרומתה האדירה במיגור מחלת האיידס מן העולם", מסכם באופטימיות ד"ר וגנר.