לפני שאתם מחפשים מתכון משודרג לחזה עוף בגריל, כדאי שתחשבו רגע גם על הבריאות שלכם. אחרי הכל, טעים זה אחלה, אבל חיידקים בצלחת זה לא קול בכלל. אז מה חשוב לדעת על עוף? הנה כמה כללים – מטיגון ועד אחסון:
כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
1. קנו רק ממותג מוכר.
למה? כי סביר להניח שעוף כזה עומד בתקנים מחמירים שבודקים את איכותו ומונעים את קלקול הקיבה הבא שלכם, וזה במקרה הטוב. כדאי גם לשים לב שהעוף קר ולקנות אותו רק בשלבי סיום הסיבוב בסופר - כך תקצרו את משך השהות שלו מחוץ למקרר, שעלולה לחשוף אותו לחיידקים בלתי רצויים.
2. השתמשו בעוף טרי בתוך יומיים ימים מתאריך הקנייה.
כשמדובר בבשר, טריות זה שם המשחק. את רוב סוגי הבשר ניתן לשמור בקירור בין 3-4 ימים, אך כשמדובר בבשר טחון, בחלקי פנים ובעוף–אפילו יומיים. במקרה של מוצר ארוז כדאי יש לשים לב לתאריך האחרון המומלץ לשימוש, ובשום מקרה לא לעבור אותו.
3. העדיפו טיגון בשמן עמוק.
מה ששמעתם: מסתבר שאם כבר הולכים על טיגון עדיף לעשות את זה בשמן עמוק. כך קיים סיכוי שהשניצל יספוג פחות שמן. בכל מקרה, חשוב לדעת שמרבית השמן נספג בשניצל דווקא לאחר הוצאתו מהמחבת. ספיגת השמן בנייר סופג מיד לאחר הוצאתו תפחית את אחוזי השומן בשניצל. השניצלים יספחו פחות שומן ואתם תיהנו ממזון בריא קצת יותר.
4. אל תפשירו בכיור.
למה? כי בצורה כזאת אתם גורמים לחלק החיצוני של העוף להפשיר מהר יותר מהפנימי. כך החלק החיצוני חשוף יותר להתפתחות חיידקים שבעצם מתרבים ככל שהטמפרטורה עולה. אז אם תכננתם להוציא שניצלים מהקפאה, כדאי שתעשו את זה במקרר במהלך הלילה שלפני השימוש. כך תרוויחו הפשרה אחידה, ותשמרו על טמפרטורה מבוקרת. בנוסף יש לשים את העוף על מגש או צלחת במדף התחתון של המקרר בכדי למנוע זיהום צולב של שאר הפריטים במקרר.
עוד ב-mako בריאות:
>> קבלו אותה: הדיאטה הנכונה לשנת 2016 + הטבה לגולשי מאקו
>> "בלי העירנות של ד"ר גנדלסמן, הילדה היתה נותרת ללא רגל"
>> השנה שהייתה במאקו בריאות: 18 דברים שגילינו השנה
5. אל תשאירו את העוף מחוץ למקרר מעל שעתיים.
אם דילגתם על הסעיף הקודם, הנה ההסבר: בשר ללא קירור צובר חיידקים המתרבים יותר ויותר ככל שהוא שוהה בטמפרטורת החדר. קפיש?
6. נקו את המשטח שעליו שהה העוף.
סלמונלה, אי-קולי ושאר חיידקים לא ידידותיים עלולים להימצא על העוף ועל כל מה שבא אתו במגע. אם ממש לא מתחשק לכם להיתקל בהם, דאגו לנקות ולחטא את קרש החיתוך, הכיור וכל דבר שבו שבא במגע נגע איתו, מיד בתום הבישול. השתמשו בקרש חיתוך שמיועד לחיתוך בשר בלבד ואת הירקות חיתכו בקרש אחר.
7. הכניסו את התבשיל למקרר מיד בתום הבישול.
למרות המיתוס לפיו צריך לתת לתבשיל להתקרר לפני שמכניסים אותו למקרר, ההפך הוא הנכון: כאמור, ככל שתקצרו את משך שהות הבשר המוכן מחוץ למקרר, תפחיתו את הסיכויים שיתפתחו עליו חיידקים מזיקים. טיגנתם שניצל ותכננתם להקפיא אותו? השיטה הטובה ביותר היא לעשות זאת הישר מהמחבת למקפיא. כך תשמרו גם על הטעם וגם על האיכות.
8. הקפיאו כל שניצל בנפרד.
מה יותר נוח מלהקפיא שניצלים? זה חוסך זמן וטיגון בימים שממש אין לכם זמן או כוח לזה. והנה המלצה חמה בעניין: הקפיאו את השניצלים כך שכל שניצל יוקפא בנפרד, ולא בערמה. באופן הזה תהליך ההקפאה יהיה מהיר יותר וישמור על הערכים התזונתיים טוב יותר.
אופציה אחרת היא פשוט לקנות שניצל של "עוף טוב" המוקפא באותה השיטה, ולחסוך אפילו את שלב הטיגון הביתי. אגב, שניצל מהסוג הזה עובר תהליכים מוקפדים שבמהלכם נשמרת איכות החלבון הגבוהה של העוף, ערכיו התזונתיים וכך גם הטעם, העסיסיות והמרקם שלו.
9. העדיפו לרכוש עוף שגדל ללא אנטיביוטיקה.
בניגוד לעוף רגיל שבו נבדקת כמות האנטיביוטיקה רק לפני שלב המכירה שלו, עוף שדגל שגדל ללא אנטיביוטיקה – לא ראה אנטיביוטיקה מימיו. לכן, אם יש לכם אפשרות, העדיפו את הסוג שגדל ללא אנטיביוטיקה ותמנעו מעצמכם חומרים פחות רצויים לגוף, שעלולים להשפיע על הבריאות שלכם - כמו למשל העלאת הסיכון לפתח חיידקים בלתי עמידים בפני אנטיביוטיקה בעתיד.
10. סמכו על החושים שלכם
לסיום, זכרו שאם הבשר שלכם מריח רע, נראה רע או מרגיש רע, נכון מאוד – הוא פשוט רע. חפשו את הפח הקרוב והיפרדו ממנו לשלום.
>> לסדרת שניצלים מעוף שגדל ללא אנטיביוטיקה