בהתחשב במסע חובק העולם שעבר היוגורט מהיום שהתגלה ועד לרגע הפריצה שלו לעולם המודרני, אין פלא שהמאכל הלבנבן הפך למרכיב חובה כמעט בכל מטבח.
אתם בטח חושבים שהמקור של היוגורט הוא באיזה מפעל חלב שבלילה אחד התקלקלו בו המקררים, אבל למעשה היוגורט (אז עוד לא קראו לו ככה) התגלה עוד בשנת 10,000 לפנה"ס כאשר רועי צאן בולגרים העבירו חלב בשקים עשויים מקיבת כבשים (בואו נגיד שהאיסור על גדי בחלב אמו פחות דיבר אליהם). משהו בתנועת הערבוב של החלב הסגור בשק עורר תגובה בקטריאלית שגרמה לתסיסה של החלב ובסופו של דבר לשמירה על הטריות שלו. לאחר התגלית המרעישה הזו ניסו הבולגרים לשכלל טכניקות שונות להקרשת חלב, וכך נולד היוגורט הבולגרי – מצד אחד קרמי ונמס בפה ומצד שני סמיך וניתן לפריסה בסכין.
אז כן, הבולגרים ממש אוהבים את היוגורט שלהם. תתפלאו לשמוע (או לא), אבל כמה שנים מאוחר יותר תהיה לסיפור הזה סגירת מעגל מרגשת.
כמה אלפי שנים מאוחר יותר, בשנת 1072 ליתר דיוק, החליטו התורכים לתת שם לפלא הלבן הזה. השם המקורי היה yoğurmak (לערבב או להתסיס), ובמרוצת השנים השם הפך ידידותי יותר למשתמש המערבי, ומיוגורמרק הגענו ליוגורט.
השמועות על המאכל הפלאי עשו להן כנפיים, ויש שאומרים שבשנת 1211, ג'ינגיס חאן, אבי האומה המונגולית ומצביא דגול, נהג להאכיל את חייליו ביוגורט בכל יום כיוון שהאמין כי היוגורט מעורר תחושת אומץ אצל לוחמיו. ממש כמו הלוף שלנו.
בשנת 1542 מלך צרפת, פרנסואה הראשון, ישב בארמונו וסבל מכאבי בטן נוראיים. איש מרופאיו לא הצליח להביא מזור למלך הסובל עד שהגיע, כלאחר כבוד, השגריר העותמאני וברוב טובו הציע למלך לנסות יוגורט כדי להרגיע את קיבתו. והשאר? היסטוריה.
התגלית המרעישה קיבלה גושפנקא רק בשנת 1905 (מוכנים לסגירת המעגל המרגשת?) כאשר סטודנט לרפואה ממוצא בולגרי גילה את אותו מרכיב מסתורי הגורם לחלב להפוך ליוגורט בעת פעולת הערבוב. אותו מרכיב, או יותר נכון מיקרו-אורגניזם, קיבל את תואר הכבוד Lactobacillus bulgaricus, או בעברית: החיידק הבולגרי.
עוד ב-mako בריאות:
>> מצמצמים בפחמימות? 8 טעויות שאתם עושים
>> הטריק הפשוט שיעלים לך את הצלוליט
>> מרפדים את האסלה? כדאי שתקראו את זה קודם
ואיך אפשר בלי הקשר היהודי? שלוש שנים אחרי החיידק הבולגרי, איליי מטשניקוב, זוכה פרס נובל בתחום הרפואה ומנהל בכיר במכון פסטר, חקר וגילה קשר ישיר בין צריכה יום יומית של יוגורט בקרב רועי הצאן הבולגרים לבין תוחלת חיים ארוכה. לפי התזה של מטשניקוב, חלב מותסס מונע מחלות בדרכי העיכול והתפתחות של בקטריות קיבה הגורמות להזדקנות.
בשנת 1919, בעקבות התגלית המרעישה של מטשניקוב, החליט מייסד חברת דנונה, יצחק קרסו (ניחשתם נכון), לשווק את היוגורט לכל דכפין והקים את מפעל היוגורט הראשון בעיר ברצלונה.
ומברצלונה לצרפת, שבאיחור אופנתי של כמה מאות שנים מגדירה לראשונה איזה מוצר חלב ראוי להיקרא "יוגורט" ובכך מייחדת אותו מבין 400 סוגים שונים של מוצרי חלב מותסס באותה תקופה. אז מה הוא יוגורט? מוצר המכיל בתוכו לקטובצילוס בולגריקוס (החיידק הבולגרי) וסטרפטוקוקוס תרמו פילוס, או בעברית – פרוביוטיקה.
עכשיו, משהתמונה הגדולה התחברה מולכם לכדי פסיפס בולגרי יפהפה, אולי תשמחו לדעת כי בכל שנה בחודש יולי נערך בבולגריה פסטיבל יוגורט שנתי. למיטיבי לכת, נסו את פסטיבל שוטון בטיבט. אגב, רק שתדעו, בכל שנייה נצרך בעולם כחצי טונה יוגורט.