המושג "חיידקים" זוכה לעיתים לקונוטציה שלילית, אבל הגוף שלנו מלא בחיידקים, גם כאלה שאינם מזיקים ואף מועילים. במערכת העיכול ישנה חשיבות גדולה לאיזון בין החיידקים הטובים לבין החיידקים הרעים (מה שמכונה "חיידקים פתוגניים"). אותו איזון תלוי בהרכב, בכמות ובגיוון חיידקי המעי הטובים מצד אחד – אך במיעוט הנוכחות של חיידקים רעים מצד שני. אז איך אותם חיידקים מתפקדים נכון במעי? בדיוק באמצעות שני דברים עם שמות מעט דומים, אשר משלימים אחד את השני: פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה.
פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה: מה ההבדל?
פרוביוטיקה היא תוספת חיצונית של חיידקים ייחודיים אשר שורדים את המעבר למערכת העיכול ומצליחים להתיישב ולהיצמד לדופן המעי, שם הם פועלים. הדרך להגביר את היעילות של חיידקי המעי הטובים היא להזין אותם במזון שיסייע להם לשגשג בכדי לגבור על החיידקים הרעים. מזון זה מכונה "פרה-ביוטיקה". למעשה מדובר בתרכובות תזונתיות (בדרך כלל סיבים תזונתיים ייחודיים) שאינם מעוכלים על ידי אנזימי מערכת העיכול. רכיבים פרה-ביוטים נמצאים במאכלים כמו ארטישוק ירושלמי, בננה, שיבולת שועל מלאה ותפוחי עץ, רימון, אספרגוס, דבש, אגוזי מלך ועוד.
השילוב בין מזון פרוביוטי לפרה-ביוטי חשוב מאוד לאיזון מערכת העיכול. אספנו עבורכם 3 דרכים טעימות שיעזרו לכם לשלב את שני הסוגים בתזונה שלכם:
קימצ'י
במקור, "קימצ'י" הוא שמה של מנה קוריאנית מסורתית שמורכבת מירקות מותססים כמו פרחי כרובית, מלפפון, גזר וכמובן כרוב. בין היתר, הטוויסט המעניין הוא התיבול בשום, ג'ינג'ר ובצל ירוק וכמובן השימוש בצ'ילי שיכניס הרבה עניין לנשנוש היומי שלכם.
החמוצים הקוריאנים מבוססים על ירקות והסיבים התזונתיים מגיעים בילד-אין. חוץ מזה שמדובר על נשנוש דל בסוכר ובשומן, בטח תשמחו לדעת שיש בירקות הנבחרים נוגדי חמצון בנוסף לרשימה מגוונת של ויטמינים כדוגמת ויטמיני A, B ו-C ומינרלים כמו, אשלגן סידן וסלניום, ומה לגבי ההיבט הפרוביוטי? ההכנה בהתססה עושה את העבודה.
רוצים לשדרג את המנה? אפשר לעשות את זה בקלות באמצעות הגשה עם שומשום קלוי מעל. לאחר מכן, אפשר לשמור ירקות מותססים בסגנון קימצ'י במקרר ולחזור אליהם בכל פעם שמרגישים צורך בנשנוש אסייתי ומרענן.
מלפפון כבוש
אם החמוצים הקוריאניים לא עושים לכם את זה ואתם מעדיפים גרסה מקומית, אולי תמצאו פתרון לנשנוש מומלץ עם חיידקים פרוביוטיים בסוגים שונים של ירקות מותססים כמו כרוב מוחמץ או מלפפון כבוש. ההכנה הראשונה תיקח קצת זמן, אבל אחר כך תהיה במקרר צנצנת ירקות מותססים לנשנוש ספונטני כל השבוע. חשוב לציין - רק ירקות במלח עוברים התססה, ירקות בחומץ אינם עוברים תהליך תסיסה ולכן לא נחשבים לפרוביוטיים.
אז איך מכינים למשל מלפפון כבוש במלח? הנה מתכון קל ופשוט:
רכיבים: מלפפונים (רצוי קשים), מים, מלח, שום, שמיר, עלי דפנה, פלפל חריף ופלפל אנגלי.
כלים: צנצנת אטומה שעברה ניקוי יסודי עם מים רותחים. חשוב להקפיד על סביבת עבודה נקייה.
אופן הכנה: שוטפים את המלפפונים היטב, מסדרים בצנצנת, מוסיפים את התוספות ומכסים במים שהומס בהם מלח (על כל חצי ליטר מים בערך ככף מלח). חשוב לשים לב שהמים מכסים את הירקות באופן מלא ושהצנצנת אטומה. ועכשיו, להמתין בטמפ' החדר. התהליך לוקח כ5-7 ימים, מידי פעם ניתן לפתוח כדי לבדוק מה שלומם ולשחרר גזים שנוצרים בתהליך. לאחר מכן, יש להכניס למקרר, ובתאבון!
יוגורט פרוביוטי ושיבולת שועל מלאה
מחפשים נשנוש טעים עם ערך מוסף? ביוגורט יש חיידקים חיים, שמשפיעים על הטעם, על המרקם ואפילו על אורך חיי המדף שלו.
אקטיביה הוא יוגורט פרוביוטי שהולך צעד אחד קדימה בכל מה שקשור לחיידקים. בתהליך הפיתוח של אקטיביה נוספו חיידקי פרוביוטיקה הנקראים Bifidus Actiregularis, שהוכחו קלינית כעמידים ושורדים את המעבר מהגביע למעי ומסייעים לפעילות מערכת העיכול. בנוסף, אקטיביה גם מכיל תוספת של סיבים תזונתיים. את אקטיביה אפשר לאכול לבד וגם לשלב אותו עם שיבולת שועל מלאה, רימון או בננה - כך תרוויחו מזון פרוביוטי ופרהביוטי בביס אחד.