ירון (40) מרמת גן, נהג לאכול בשר כל חייו. בשלב מסוים החליט לעבור לתזונה טבעונית, שלכאורה הייתה אמורה להפוך אותו לבריא יותר. הוא הפסיק לאכול מוצרים מהחי והתמקד באכילת מוצרים מהצומח שכללו בעיקר פירות, דגנים וקטניות.

אלא שדווקא מאותו הזמן שבו השתנה התפריט שלו, הוא הרגיש שינוי לרעה במצבו הגופני: בתוצאות של בדיקות הדם, שכללה עלייה במדדי הסוכר, כאבי בטן, גזים, חולשה ותחושה כללית לא טובה. ירון התייחס להרעה ברצינות רבה ופנה לגורמים מקצועיים כדי להבין ולטפל במצבו. מבולבל ומוטרד הוא החליט לפנות לד"ר אילנה דריאל, דיאטנית המתמחה ברגישות ואלרגיות למזון ומחלות בדרכי העיכול, שהמליצה לו לבצע אבחון גנטי.

לאחר שקיבל את ממצאי האבחון, התמונה התבהרה: מסתבר שלפי הגנטיקה שלו, דווקא תזונה הכוללת שומנים מועילה לו יותר מאשר תזונה הכוללת פחמימות וקטניות. הגוף שלו מפרק בין השאר גם שומן רווי המצוי במוצרים מהחי. בהתאם לכך, ירון החליט לזנוח את הטבעונות וחזר לאכול בשר שכה אהב. כאבי הבטן והנפיחות חלפו ומדדי בדיקות הדם שלו השתפרו פלאים.

"לא כל סוג של דיאטה מתאים לכל אחד"

"הסיפור של ירון מוכיח היטב את העובדה כי לא כל סוג של דיאטה מתאים לכל אחד, משום שלכל אדם יש מטען גנטי אחר שקובע מה ייטיב עימו ומה דווקא יגרום לתוצאה ההפוכה", מסבירה ד"ר אילנה דריאל.

מתוך תפיסה זו, ההתקדמות הטכנולוגית והרפואית בשנים האחרונות הובילה לגישות טיפול חדשניות המבוססות על התאמה אישית לכל מטופל בהתאם לנתוניו הביולוגיים, החל מהתאמה תזונתית ועד טיפולים ייחודיים שמותאמים למטופלים שמתמודדים עם מחלות קשות כמו מחלת הסרטן. "כיוון שאין 2 אנשים זהים לגמרי (גם לא תאומים זהים), לא פלא שהגנטיקה הפכה להיות מרכזית ביותר בעולם ההתאמה האישית", היא מוסיפה, "למעשה, 99.9 אחוז מהגנים שלנו זהים. מה שגורם להבדלים בינינו זה בסה"כ 0.1 אחוז מהם. ולמרות זאת, כל אחד מאיתנו מגיב למזון באופן שונה וזקוק להנחיות אישיות המותאמות עבורו. כך שככל שיש מידע אישי ומדויק יותר - ניתן להתאים טיפול מותאם יותר".

בדיוק על עקרון זה, נבנתה שיטת MyBio – שבוחנת את ההרכב הגנטי של כל אחד ואחת מאיתנו, ובהתאם לכך מדייקת את תפריט התזונה המתאים ביותר על סמך המאפיינים הגנטיים הספציפיים. "השיטה מבוססת על מדע הנוטרגנומיקה ((Nutrigenetics", אומרת ד"ר דריאל, שמשמשת כיועצת תזונה לחברה. "בעקבות פענוח הגנום האנושי, נמצא קשר בין גנים מסוימים לבין הביטוי שלהם בפועל וההשפעה שלהם על מרכיבי מזון. מתוך התובנה הזאת, הצליחו לפתח בדיקות DNA ספציפיות, המאפשרות לפענח את הקשר בין אבות המזון שאנו אוכלים לבין בריאותנו. מידע זה מסייע לנו לדייק את הדיאטה כדי שתועיל לגוף בהתאם לפוטנציאל הגלום בו".

ספר MyBio (עיבוד: MyBio, צילום: shutterstock by Mariusz Szczygiel)
MyBio: הספר|עיבוד: MyBio, צילום: shutterstock by Mariusz Szczygiel

הסוד להצלחת הדיאטה טמון ברוק שלכם

"הבדיקה נעשית באמצעות נטילת דגימת רוק מהמטופל, שממנה מבודדים את ה-DNA שלו", מספרת ד"ר דריאל. "לאחר ניתוח הנתונים, שנעשה באמצעות מכשור ייחודי, מתקבל דו"ח מפורט לגבי הממצאים הגנטיים. בנוסף, המטופל מציג נתונים כמו בדיקות דם עדכניות ופירוט לגבי מחלות רקע, מצב גופני והרגלי אכילה. כל אלה יחד מאפשרים לייצר תמונה מלאה שתאפשר הרכבת תפריט מותאם ומדויק לכל מטופל, לו הוא זוכה באמצעות פגישת ייעוץ אישית עם אחד התזונאים שהוכשרו לעבוד בשיטה זו".

לעומת בדיקות אחרות שתקפות לזמן מוגבל, הבדיקה משרטטת קווים ברורים להרגלי אכילה ובריאות לכל החיים. כך, המטופל למעשה יכול לדעת מהי התזונה הטובה ביותר עבורו ולהתמיד בה לאורך כל חייו. במקום לדבוק ביום אחד בדיאטת כריכים וביום אחר בדיאטה קטוגנית – הוא מקבל המלצה ברורה שקובעת עבורו מהי התוצאה הטובה ביותר שישיג באמצעות שינוי תזונתי מסוים, מבלי להתנסות במגוון רחב של דיאטות שעתידות להיכשל.

שיפור ניכר גם בתחושה ובבריאות הכללית

מעבר להתאמת תפריט דיאטה אישי, ד"ר דריאל מסבירה שהשיטה מאפשרת לאתר את נקודות החוזקה והתורפה בגוף המטופל. כך למשל, אפשר לגלות גנטיקה שמובילה לאי סבילות ללקטוז, סוכרת או צליאק. "נתון כזה מאפשר לנתח את הפוטנציאל האישי של כל אחד מאתנו לסבול ממצבי בריאות מסוימים, ובעיקר להבין כיצד תזונה יכולה להחמיר או לתרום להם. לאדם בעל נטייה גנטית לסבול מסוכרת למשל, נתאים מראש תפריט דל בפחמימות ריקות. לעומת זאת, לאנשים שיש להם נטייה לתגובה לא תקינה של HDL (כולסטרול טוב), נמליץ לאכול מזונות בעלי שומנים התואמים לגוף שלהם (שומן חד בלתי רווי כגון אגוזים וטחינה או רב בלתי רווי או שומן רווי) שיכולים לסייע באיזון הכולסטרול. בשורה התחתונה, הכוונה היא להבין את הגוף ואת הפוטנציאל שלו כדי להתאים את אבות המזון בהתאם".

דיאטה (צילום: Pormezz, shutterstock)
די לדיאטה אקראית. זה הזמן להיצמד לגנים|צילום: Pormezz, shutterstock

"סיפור שזכור לי במיוחד הוא של מטופלת שהגיעה לטיפול לאחר שסבלה מאי שקט ומנדודי שינה", היא מוסיפה. "לאחר שביצעה אבחון ב-,MyBio המסקנה הייתה שהגנטיקה שלה גורמת לפירוק איטי של קפאין. אמנם, אותה מטופלת נהגה לשתות כוס אחת של קפה ביום אבל לעיתים זה היה בשעות אחה"צ / ערב, וגם התברר שברמה היומית היא צרכה משקאות שמכילים קפאין בכמות גבוהה מבלי שהייתה מודעת לכך. למעשה, רק אחרי שהבנו את הממצא הגנטי שלה בהתייחס לקפאין, יכולתי לקשר בין הרגלי התזונה שלה לבין הגנטיקה ולהגיע למסקנה שריבוי הקפאין והתזמון בצריכה שלו היא זו שגרמה לה לתופעות המטרידות שמהן סבלה".

דוגמה נוספת שמציינת ד"ר דריאל קשורה לתופעה המוכרת - אי ספיגה תקינה של ברזל. "אנשים רבים אוכלים בשר אבל לא מבינים מדוע בדיקות הדם שלהם מצביעות על מחסור בברזל ואפילו על אנמיה. לאנשים כאלה לא נמליץ על תפריט צמחוני, וכן ננחה אותם ליטול תוספי ברזל באופן קבוע".

גן שמאפשר לשרוף יותר שומן? יש דבר כזה!

מלבד השפעת התזונה על האדם, מסתבר שגם לסביבה יש יכולת לא מבוטלת של השפעה על הנטייה הגנטית. כך למשל, אם למישהו יש נטייה לצליאק, יומלץ לו להפחית בצריכת מוצרים שמכילים גלוטן, משום שאלה עלולים לעורר את הנטייה הגנטית שלו.

"למעשה, חלק מהתכונות הגנטיות שאנחנו מגלים מושפעות מאוד מהסביבה, בעוד שחלק מהן מושפעות רק באופן זניח", מסבירה ד"ר דריאל. "סוכרת למשל מושפעת מאוד מהסביבה, כלומר מהמזון שאנחנו צורכים, ולכן אנשים בעלי נטייה גנטית ששומרים על דיאטה מאוזנת ודלה בפחמימות ריקות, יכולים לחיות חיים שלמים ולא לחלות במחלה. מנגד, אנשים שיש להם נטייה לטריגליצרידים גבוהים עדיין יהיו בסיכון משמעותי לסבול ממצב גופני זה, למרות שהם שומרים על הרגלי תזונה מומלצים. לכן, לפעמים ההמלצה תהיה לשלב תרופות ולא רק לשנות את התזונה".

הקשר בין גנטיקה לספורט

המאפיינים הגנטיים יכולים גם להצביע על סוג וכמות הפעילות הגופנית המומלצת לכל אדם. אבחון MyBio למשל, כולל פרק שלם המתייחס לפוטנציאל וההתאמה של כל אחד בהתייחס לפעילות גופנית: החל ממבנה השרירים שלפיהם ניתן להתאים את סוג הפעילות (אירובי או כח) ועד להתייחסות לפוטנציאל האירובי, קיבולת הלב, סיכון לפציעות ועוד.

בקרב הנשים בלבד נבדק גן שורף שומן המגדיר שהן שורפות יותר שומן בפעילות אירובית מנשים שלא התברכו בגן זה. אין ספק שמדובר במידע חיוני ביותר בייחוד עבור נשים שמוותרות על ספורט, שאינן מודעות להשפעתו הרבה עבורן ולתרומתו בירידה במשקל.

לסיכום, אבחון גנטי מאפשר למצוא את תפריט התזונה המתאים והמדויק ביותר עבור כל אחד ואחת. באמצעותו ניתן לבצע ירידה יעילה יותר במשקל או לחילוף לשמור על משקל גוף תקין תוך הפחתת בעיות בריאותיות שונות שהמטופל עלול לסבול מהן בשל נטייתו הגנטית.

<