התפיסה הרווחת שלנו כהורים היא שלמחלות אצל הילדים יש שתי תקופות עיקריות. האחת בעונת החורף שמאופיינת בתחלואה רבה בקרב ילדים. והשנייה היא בפתיחת שנת הלימודים, כשהילד נכנס למסגרת חינוכית חדשה, תופס ומפתח מחלות בהן הוא נתקל בגן או בבית ספר.
אבל דווקא בקיץ, בתקופה של שיא החופש והשחרור קיימות תופעות רפואיות שיכולות לתקוף את המערכת החיסונית של הילדים ולהביא לתסכול גדול, לאובדן ימי עבודה של ההורים במקרה אחד ואף להפתחות של מחלות קשות ואשפוזים במקרה קיצון.
מודעות לנושא ונקיטת כמה צעדים פשוטים תוכל לסייע לכם לעבור את הקיץ בבריאות ושלווה.
מהן מחלות הקיץ הנפוצות בקרב ילדים?
- דלקת אוזן חיצונית - אחד הבילויים המועדפים בחום הישראלי הוא ביקור משפחתי בים או בבריכה. אבל חשוב לשים לב, כשנכנסים מים לתעלת האוזן החיצונית גדלים באוזר חיידקים שיכולים לגרום לדלקת אוזן חיצונית. דלקת אוזן חיצונית גורמת לרגישות רבה באוזן, בעיקר במגע או לחיצה על האזור הקידמי בתנוך האוזן. דלקת אוזן חיצונים יכולה להתפתח גם במהלך כל ימות השנה כתוצאה מניקוי יתר של תעלת האוזן בצורה לא מקצועית.
- שלשולים והקאות - וירוסים הגורמים לשלשולים והקאות נפוצים מאוד בחודשי הקיץ החמים. הלחות הגבוהה באוויר בשילוב עם החום גורמים לעלייה בכמות החיידקים המזיקים הנמצאים במזון (במסעדות ודוכני מזון), במאגרי מים עומדים (בריכות, אגמים, נחלים) או במקומות בילוי שונים. מכיוון ואחוז המים בגופם של הילדים גבוה משמעותית מזה בגופו של אדם מבוגר וירוסים מסוג אלו יכולים להוביל להתייבשות בקרב ילדים ואף לאשפוז.
- מכת שמש- ילדים חשופים יותר הרבה יותר ממבוגרים לפגיעות חום. במיוחד בחודשי הקיץ החמים כשהטמפורטורה בחוץ יכולה להתקרב ל40 מעלות, עלולים להיווצר מקרים בהם הגוף של ילדינו מפתח חום עודף או חום סביבתי הגבוהים מיכולת הקירור העצמית שלו. דבר דומה יכול להרחש במצבי מחלה כאשר יש בעיה באיזון חום הגוף. ישנן פגיעות חום בדרגות משתנות כאשר מכת חום מייצגת את הפגיעה הקשה והמסוכנת ביותר.
- עקיצות- כשהילדים לא נמצאים בבית במזגן הם לרוב יבלו את חודשי הקיץ בחוץ אוויר החם. ככל ששוהים זמן רב יותר בחוץ, לבושים בבגדים קלים וקצרים כך גם חשופים יותר לעקיצות. למרות שעקיצת יתוש אינה גורמת לנזק משמעותי מכיוון שאינה מכניסה ארס לגוף, היא יכולה לגרום לאי נוחות רבה בילדים שלעיתים אף תפגע בתפקוד היום יומי שלהם או בשנת הלילה. בקרב ילדים אלרגנים יכולה אף לפתח תגובה חריפה יותר.
- צינון ושיעול- בימי הקיץ החמים אנחנו לא יכולים לדמיין את שגרת היום שלנו ללא המזגן. אבל שהייה ממושכת במקומות ממוזגים יכולה להוביל לצינון, התקררות ושיעול שבמקרי קיצון תתפתח לדלקות נשימתיות.
הקיץ הזה מרגיש קצת אחר. וירוס הקורונה עוד מופיע לעיתים קרובות. בעקבות החום הכבד ואולי גם המצב הבטחוני אנחנו נמצאים יותר בבית במזגן ויש תחושה, אולי יותר מתמיד שכולם חולים. ניצן פרימור, רוקח ראשי בחברת נוה פארמה מספר לנו: "בחודשי הקיץ יש המון בעיות מעי בקרב הילדים, וירוסים של שלשולים והקאות וגם הרבה מקרים של מחלקת הפה והגפיים. שוחחתי שבוע שעבר עם רופא ילדים באחד מבתי החולים והוא מספר לי שיש השנה עלייה מדאיגה בדלקות ריאות. זה לא דלקות ריאות סתם, אלו ילדים שלא משתעלים ונושמים בסדר אבל יש חום והוא לא עובר ואז עושים שיקוף ריאות ורואים שיש דלקת ריאות שהיא לא סימטפומטית כמו דלקות ריאות קלאסיות שאנחנו מכירים זה מעין תופעה שלא מכירים".
מה אפשר לעשות?
לפני כל יציאה מהבית יש לוודא שאתם לוקחים אתכם מספיק מים לשתייה לכל בני המשפחה כמו גם כובע וקרם הגנה.
הקפידו לצרוך אוכל מבושל במקומות מסודרים העומדים בתקני משרד הבריאות והקפידו לא להשאיר מוצרי חלב או מזון מבושל מחוץ למקרר לאורך זמן.
מרחו את הילדים מספר פעמים לאורך היום בתכשיר דוחה יתושים.
בעת שחייה בבריכה או בים הקפידו להשתמש באטמי אוזניים אצל הילדים, במיוחד אם ידוע על נטייה לפיתוח דלקות אוזניים.
דאגו לא לקרר את הבית יתר על המידה. מומלץ שהטמפרטורה בחדר הילדים תהיה בסביבות 24-25 מעלות ולא פחות. אם בכל זאת קר בחדר הלבישו את הילדים בשכבה נוספת או כסו אותם בשמיכה.
תוספי פוסטביוטיקה- שימוש בתוסף פוסטביוטיקה כמו "פוסט ביוטיקס קידס" (המגיעים בצורת סירופ או ג'ל גומי) המכונה גם האנטיביוטיקה הטבעית, לאורך כל ימות השנה. תתרום להשבת החיידקים הטובים לגוף ותייסיע במניעת מחלות, קיצור תהליך ההחלמה, והכנת הגוף להתמודד כראוי עם נגיפי תחלואת החורף.
הימנעו מפעילות מאומצת, בעיקר בשעות בהן עומס החום כבד
שמרו על שגרה הגיינית. לאחר כל פעילות בבית או מחוצה לו יש לשטוף ידיים.
לסיכום, גם בקיץ עלינו לעמוד על המשמר, לנסות למנוע מחלות אופייניות לתקופה, לחזק את המערכת החיסונית של הגוף ותמיד לעקוב, לטפל ובמידת הצורך לפנות לרופא אם הבעיה מחמירה.
**המוצר הינו תוסף תזונה ואין לייחס לו סגולות מרפא או התוויה רפואית.