איך ומתי מופיעה שחיקת סחוס?

"ההיבט הזה הוא אולי החשוב ביותר בתופעה, אותו כדאי לבחון בצורה מעמיקה" מציין ד"ר שמוליק יצחק, אורתופד מומחה באבחון וטיפול בפציעות ספורט ובטיפול שמרני בשחיקת סחוסים. "למעשה, אם נגיע מוקדם לטיפול, בשלב ההתחלתי של השחיקה ולפני שהכאב משתלט לנו על החיים, אפשר למנוע, לדחות ואפילו לצמצם עד מאוד את הפגיעה באיכות החיים – כלומר לשמר טווח הפעילות ואיכות חיים וכמובן לשמור על תפקוד מיטבי ובמקרים רבים אף למנוע הצורך בניתוח. לכן, ישנה חשיבות רבה להגעה מוקדמת לייעוץ ולטיפול בשלב שיש עוד מספיק סחוס במפרק שניתן לעבוד איתו".

אז מאיפה מתחילים?

בשלב הראשון, חשוב להבין מהם הגורמים לשחיקת סחוס:

  1. פציעות, חבלות, נפילות, תאונות, שברים ומיוחד שברים תוך מפרקיים – אלה מהווים את הגורם העיקרי, במיוחד במקרים בהם השחיקה מתחילה בגילאים צעירים.
  2. הגיל והגנטיקה – עם השנים והצטברות העומסים, ובהתאם לנטייה גנטית עולים הסיכויים לשחיקה בסחוסים – ברכיים, מפרקי ירך, אצבעות וכפות הידיים ועוד.
  3. מה גרוע יותר עומס יתר או היעדר עומס כלל?
  • אם מדובר על משקל יתר גבוה במיוחד, אזי תהיה שחיקה מוקדמת יותר במיוחד ככל שהגיל עולה.
  • ספורטאים או אנשים שעומס הפעילות היומיומי שלהם גבוה במיוחד יגיעו לשחיקה מוקדם יותר. 
  • בעולם היושבני בו אנו חיים – ישיבה או עמידה ממושכות גם הן גורמות לפגיעה בסחוס בשל חוסר פעילות מספקת לבריאות הסחוס – בין אם בישיבה והעדר הליכה או בעמידה ממושכת בשל העדר הליכה.

 איך יודעים שמקור הבעיה הוא בסחוסים? 

"כאשר יש כאבים במפרק, שהופיעו ככה סתם, בלי אירוע או סיבה ברורים, יש מספר גורמים אפשריים: לעתים מקורם במפרק עצמו – בסחוס או במבנים במפרק, כגון המניסקוסים בברכיים, העצם או הרקמות שתומכות סביב המפרק, השרירים, הגידים, הרצועות והפאסיה. אם לא הייתה כל חבלה, והכאב אינו חולף לאחר דקות או שעות, מומלץ לפנות לבדיקה של אורתופד, רופא ספורט, או פיזיותרפיסט, שיודעים להתייחס לכל אחד ממרכיבי הגוף שמנינו". מציין ד"ר יצחק. "לאחר בדיקה מקיפה של המפרק והרקמות שמסביבו, ניתן יהיה להגיע לאבחנה או שתיים עיקריות שיכולות לגרום לכאבים".

"אם הייתה חבלה או שהכאב הופיע במהלך או לאחר פעילות עצימה כזו או אחרת, חשוב ביותר לברר מה הייתה הפעילות, כיצד השפיעה על המפרק ולקבוע האם הבעיה בסחוס או במרכיבים שסביב המפרק".

מתי כדאי להגיע לבדיקה אצל אורתופד?

"אפשר להעמיס בנתונים סטטיסטיים מרובים, אולם הם רק מסבכים את ההבנה. אחת המטרות במאמר זה היא לא להלחיץ, אלא לספק הסבר בגובה העיניים כדי שהמידע והאופן בו יש לפעול במקרים של שחיקת סחוס יהיו קצת יותר ברורים.

חשוב קודם כל להבין כי ככל שנקדים להגיע לייעוץ ולטיפול, כך נימנע מכאב מיותר והחמרה של המצב במיוחד אם מדובר בסחוס. על כן, במקרים בהם הכאבים ממושכים (מעל שבוע- שבועיים, חודש-חודשיים), הייתם כבר אצל אורתופד או רופא משפחה וקיבלתם טיפול בתרופות או הזרקות, חשוב לבצע צילומים (אם יש צילומים עד חצי שנה אחורה אפשר לבוא איתם). במקרה של הברכיים, מפרקי הירך והקרסוליים יש לבצע צילומים בעמידה, ביתר המפרקים צילומים בשכיבה. עם הצילומים יש להגיע לשיחת ייעוץ במרפאה בה נדון על הטיפול והטיפול המונע".

Copy of
צילום: יח"צ

MBST דור 4: הטיפול השמרני לשיקום רקמת סחוס, שעשוי למנוע החלפת מפרק

"הטכנולוגיה שנקראת MBST דור 4, ופותחה בגרמניה תחת תנאים מחמירים היא טיפול פורץ דרך אשר תומך ברקמות שונות ובהן רקמת סחוס, מסייע בשיקום הרקמה ומעודד את ייצור הקולגן במפרק" מפרט ד"ר יצחק.

"על מנת להזין את רקמת הסחוס נדרשת פעילות. למעשה, סחוס פעיל הוא סחוס בריא ולכן חשובה תנועה רבה. זאת הסיבה שבגינה מומלץ על הליכה של 10000 צעדים ביום לפחות – הסחוס זקוק לה כמו אוויר לנשימה. במצבי ישיבה ועמידה ממושכים הסחוס סובל והזנתו אינה מספקת".

טכנולוגיית ה- MBST דור 4 "בועטת" בישבן לתאים העייפים, מעוררת אותם, מעניקה להם אנרגיה ומשפיעה על התהליכים הטבעיים של ייצור קולגן בתאי הסחוס במפרקים השונים. כתוצאה מכך, היא מסייעת בשיקום רקמת הסחוס ובמצבים מוקדמים אף עשויה למנוע את הצורך בניתוח".

Copy of
צילום: יח"צ

באילו מצבים הטיפול באמצעות טכנולוגיית ה-MBST דור 4 אפקטיבי?

 "כדי להבין את חלון הזמן לטיפול ב MBST דור 4, כאשר מדובר בברכיים, אנחנו מתייחסים לשחיקה בארבע דרגות חומרה שונות. טיפול בשחיקה בדרגה 2 או 3, הוא בעל סיכויי הצלחה גבוהים מאוד העומדים על 80% ולעיתים אף יותר. מנגד, סיכויי הצלחת הטיפול בשחיקה בדרגת חומרה 4 עומדים על פחות מ-50% ולכן טיפול זה אינו מומלץ במצבים אלה. במילים פשוטות – כל עוד נותרה רקמת סחוס, יש לנו עם מה לעבוד. במצבי שחיקה בדרגה 4 כבר אין מספיק סחוס שיוכל לייצר קולגן ובמצב זה הטיפול אינו אפקטיבי.

לכן, חשוב לא להתמהמה עם הפנייה לטיפול, לא לחכות עד להתפתחות של כאב עז ומגבלה קשה בהליכה. במקרים אלה, לעתים, אין לנו את היכולת לסייע ולתמוך בגוף והפנייה לניתוח היא בלתי נמנעת (במקרים אלה ייתכן שיתאפשר לדחות את הניתוח במספר שנים אבל לא למנוע את ביצועו לחלוטין).

המחקרים מראים שטכנולוגית ה- MBST דור 4 משפרת את עובי ונפח הסחוס, את תנועתיות המפרק, מקלה על הכאבים ומשפרת את יכולת ההליכה. במקרים מסוימים הטיפול עשוי גם להשיב את היכולת לעסוק בספורט עצים (ריצה וכדומה), אבל זאת נוכל לדעת רק לאחר הטיפול".

לסיכום, גם במקרים בהם פונים לרופא אורתופד והוא יאמר שיש שחיקת סחוס ושהוא ממליץ על ניתוח, חשוב לדעת שייתכן וישנה אלטרנטיבה שמרנית - "אם את/ה סובל/ת משחיקת סחוס גשו אלינו למרפאה מצוידים בצילומים, נבחן יחד את מצב הסחוס ונבין אם הטיפול המתקדם ב MBST דור 4 עשוי עדיין להיות אפקטיבי עבורכם.

לספורטאים המקצוענים והחובבנים שבינינו, בבקשה אל תחכו שהכאב ישבית אתכם לגמרי, תעשו לעצמכם טובה ובואו להערכת מצב, אם יהיה צורך בטיפול נחליט זאת ביחד, ואם עדיין אינכם צריכים את הטיפול", מדגיש ד"ר יצחק.

מומלץ להגיע לפגישת סקירה וייעוץ עם ד"ר שמוליק, ללא עלות במרפאה שלנו – Healing Point . מוזמנים ליצור קשר עם המרפאה. לאתר של הילינג פוינט >>

 
לכרטיס של ד"ר שמואל יצחק באינפומד לחצו כאן
לכרטיס של הילינג פוינט באינפומד לחצו כאן