כל מי שסובל מכאבי ברכיים או מפרקים, כבר מכיר את התחושה של הקושי בתנועה ואת אי היציבות המלווה אותה. לפתע כבר אי אפשר להרים את הנכדים, לא ניתן להתנועע בחופשיות, לטייל, ולפעמים אפילו ישיבה הופכת למשימה כואבת וקשה, ומכאן הדרך לביצוע ניתוח הולכת ומתקצרת. "הסיבה השכיחה ביותר שמצריכה החלפת מפרק ברך או מפרק ירך היא שחיקת הסחוס. הסחוס היא רקמה גאונית, חזקה וחלקה, אך החולשה שלה היא שמרגע שהסחוס נהרס, הוא לא מתחדש, ואז צריך ניתוח כדי להחזיר את המטופל לשגרת חיים שתאפשר תנועה" מסביר ד"ר ירון ברקוביץ', מומחה לכירורגיה אורתופדית ומנתח מפרקים, המנהל את המחלקה האורתופדית בבית החולים 'הלל יפה'. "מרגע שהסחוס נהרס ישנם אנשים שמחכים עד שהכאבים הכרוניים מכריעים אותם, ויש כאלה שבוחרים לעבור את הניתוח מוקדם יותר ומונעים שנים של כאבים המובילים בסופו של דבר לאותה תוצאה - לניתוח".

התקדמות טכנולוגית הדרגתית, כמו גם הבנה כי אין פתרון קסם וחבל לסבול כל הדרך עד לניתוח, מובילים מדי שנה לעלייה של 10 אחוזים בכמות הניתוחים, בהשוואה לשנה החולפת. נוסיף לכך את אחוזי שביעות הרצון היחסית גבוהים של המטופלים העוברים ניתוח להחלפת מפרק ירך, כ – 95 אחוז, והתוצאה של העלייה במספר המנותחים הופכת לברורה יותר.

ניתוח ברך רובוטי (צילום: מורן ניסים, מדיקל אונליין )
צילום: מורן ניסים, מדיקל אונליין

אולם, בניתוחים להחלפת ברך התמונה מעט שונה, על אף ההתקדמות הטכנולוגית, רק 85 אחוז מהמנותחים הביעו שביעות רצון מהניתוח, מה שגרם לעולם הרפואה לחפש פתרונות שיעלו את רמת שביעות הרצון. בעשור האחרון, הניתוח הרובוטי פרץ לתוך עולם החלפת הברכיים, כאשר 2 אחוזים מכלל הניתוחים כבר נעשים על ידי רובוט, והוא גם נמצא בסל התרופות וזמין למבוטחי כל קופות החולים, ומבוצעי בבית החולים הלל יפה.

קפיצה טכנולוגית

"שביעות הרצון של המטופל נובעת משני היבטים מרכזיים, דיוק וזמן ההחלמה, ואיכות החיים וגמישות התנועה לאחר הניתוח. במשך שנים חיפשנו את הקפיצה הטכנולוגית שתעלה את אחוזי שביעות רצון המטופלים מניתוח החלפת ברך, וסוף סוף עולם הרפואה הצליח לעשות זאת באמצעות הניתוח הרובוטי", מסביר ד"ר ברקוביץ'. "אחרי שלשה עשורים ללא קפיצה טכנולוגית משמעותית, הגעת ניתוח החלפת הברך הרובוטי משנה את עולם ניתוחי הברך ואני שמח שהבאנו את הקדמה לישראל, מדובר במהפכה של ממש לטובת המטופלים והרופאים אשר מביאה לשיפור בתנועה וקיצור זמן ההחלמה מהניתוח" הוא מוסיף.

המכשור המתקדם ביותר (צילום: מורן ניסים, מדיקל אונליין )
צילום: מורן ניסים, מדיקל אונליין

אז איך זה עובד? "הניתוח הרובוטי נותן מענה מקיף באמצעות הדמיה של הברך במהלך הניתוח, ומעניק לנו את האפשרות לדעת באופן מדויק ומהודק מה מצב הברך בזמן הניתוח, וכך מאפשר לבצעו באופן מושלם, ונותן מענה גם במהלך הניתוח עצמו. החיתוך הוא של משטח שעוביו הוא 8 מילימטר בלבד, בחיתוך עדין ורגיש שכזה, כל סטיה היא משמעותית ומשליכה על ההתאוששות ועל יכולת החזרה לשגרה. הרובוט לוקח חלק פעיל בניתוח ובאמצעות טכנולוגיה מתקדמת הוא מבצע את החיתוך הנדרש בעצם עם דיוק מירבי, ובכך משפיע באופן משמעותי על סיכויי הצלחת הניתוח".

הניתוח הרובוטי כבר עבר את אישורי ה FDA ומבוצע מזה עשר שנים ברחבי העולם. לדברי ד"ר ברקוביץ', התוצאות מראות שיפור משמעותי בשביעות הרצון של המטופלים. ניתוח החלפת ברך מלאה נערך כבר חמש שנים, כך שלכאורה עוד מוקדם לבשר על תוצאות מוחלטות, אך לדבריו, לאחר בחינה של תוצאות הניתוחים לאורך חמש השנים האחרונות, ניתן כבר להצביע על שיפור שביעות הרצון בקרב המטופלים. "הרובוט הוא למעשה כלי עזר הנמצא בשליטתנו והוא מבצע את ההוראות של המנתח. אנחנו מקווים שבעתיד הקרוב נוכל להתחיל לנתח בישראל באמצעות הרובוט גם את החלפות הירך", מסכם ד"ר ברקוביץ'. "בסופו של דבר מה שמעניין אותנו זה איך המטופל מרגיש ואין ספק שהכנסת הרובוט מעלה את אחוזי שביעות הרצון של המנותח, ויכולה להחזיר אותו לשגרה מיטבית באופן מהיר יותר".

צילום: מורן ניסים, מדיקל אונליין

למידע נוסף על ניתוח רובוטי להחלפת ברך כנסו לאתר המידע הישראלי: https://roboticjointcenter.co.il/