“אנחנו למעשה מבצעים חיתוך, פותחים 'חלון טיפולי' בקרנית ומלטשים אותה לפי המספר של המטופל", מסביר ד"ר שמואל לוינגר, המנהל הרפואי של רשת "עיניים", מנתח רפרקציה, קטרקט וקרנית. מילת הקסם היא אינטראלאסיק - טכנולוגיה חדישה ומתקדמת ביותר שהיא הצעקה האחרונה בתחום ניתוחי הסרת המשקפיים. כ-20 אלף ניתוחים מתבצעים בישראל מידי שנה, הסיבה לכמויות הגדולות היא הטכנולוגייה שמשתכללת כל הזמן והופכת ניתוחים אלו לבטוחים ומדוייקים יותר.
כדי להבין את משמעות החידוש, יש להבין איך מתבצעים ניתוחי הסרת משקפיים בלייזר כבר כ- 13 שנה. טכנולוגיית הלייזר נכנסה לשימוש כבר בשנת 2003, והחליפה את הסכין שבאמצעותו התבצע הניתוח עד אז (ובמקומות מסוימים עד היום) ומאז טכנולוגיה זו משתכללת כל שנה. קרן הלייזר המהירה והמדויקת מהווה אלטרנטיבה אופטימלית לניתוחים באמצעות סכין, בהם סטטיסטית 1 מכל 400 ניתוחים מצריך לחזור על השלב הראשון של הפתיחה. זהו נתון דרמטי. "עם הלייזר לא הייתה לי תקלה אחת מאז שהתחלתי להשתמש בו בשנת 2003, ומדובר על הרבה מאד ניתוחים. הטכנולוגיה שינתה בצורה דרסטית את הסטטיסטיקה של הסיבוכים ואת חומרתם, ובעיקר הכניסה הרבה יותר בטחון - גם במובן של בטיחות הניתוח וגם במובן של בטחון המנתח, שיכול להיות הרבה יותר רגוע לגבי ההליך ומשדר את זה למטופל", מסביר ד"ר לוינגר.
העתיד כבר פה
"טכנולוגיית האינטראלאסיק היא רב שימושית ומאפשרת לנו לבצע בהצלחה הליכים שלא יכולנו לבצע בעבר. היא משפרת משמעותית את מהירות הקרן וכך גם את הדיוק שלה, באופן שמאפשר לנו לפתוח חלון טיפולי גדול יותר ולטפל באנשים שבעבר לא יכלו לעבור את הניתוח כמו למשל מטופלים עם קוצר ראייה גבוה ובעלי צילינדרים גבוהים. היום אפשר לבצע בעיניים יותר מורכבות חיתוכים מאד מדויקים שמשפרים את אי הסדירות של הקרנית. ניתוחי הסרת משקפיים אורכים כיום כ7-8 שניות לכל עין, המטופל לא מרגיש כלום ואפילו לא שומע את הרעש של המכשיר".
ניתן להשתמש בטכנולוגיה זו גם עבור טיפול לקרטוקונוס, "קרן הלייזר יוצרת תעלה מדויקת בתוך הקרנית", דר' לוינגר מספר, "ובתוכה אנחנו משתילים מעין טבעת פלסטיק שמשנה את קימור הקרנית ומחזירה לה את הצורה הטבעית שלה.זה תהליך ששומר על יציבות הקרנית וגם מתקן את המספר, זה דבר נהדר". הליך זה נקרא השתלת טבעות תוך - קרניתיות לקרטוקונוס.
ד"ר לוינגר מוסיף: "אנחנו משתמשים בקרן הלייזר הזאת גם לניתוחים נוספים כגון השתלות קרנית. קרן הלייזר החדשה כל כך מדויקת שאני מסוגל ליצור חפיפה מושלמת בין צורת הקרנית של התורם לזו של המקבל, כך שהיא תתאים כמו כפפה ליד".
זה לא נגמר כאן
"הניתוח השכיח ביותר ברפואה הוא ניתוח הקטרקט. גם לגביו הושגה פריצת דרך וכיום ניתן לבצע אותו בלייזר. עד כה היינו צריכים לבצע קטרקט בצורה ידנית, וזה תהליך פחות מדויק ופחות בטוח", מסביר ד"ר לוינגר.
"אנחנו היינו הראשונים להשתמש בלייזר לניתוח קטרקט, וזה משדרג פלאים את דיוק הניתוח, הביטחון ומשך ההחלמה, ומקצר את זמן הניתוח. בנוסף, אומר ד"ר לוינגר, "הטכנולוגיה מאפשרת השתלה של עדשות פרימיום מולטי פוקאליות וטוריות, שמתקנות את הראייה מקרוב ,מרחוק וגם פותרות בעיה של צילינדרים. הלייזר מקטין משמעותית את הצורך בשימוש באנרגיית אולטראסאונד, שיכולה לפגוע בתאי הקרנית. בזכות הטכנולוגייה יש היום הרבה יותר הגנה מפני שינויים במבנה הקרנית. העין שקטה ורגועה, בשל מזעור של כמות המניפולציות והפעולות שנעשות על העין. הסיכוי לזיהום ולפגיעה בתאים הוא מינימלי וההתאוששות הרבה יותר מהירה".
אבל למה בכלל לבחור בניתוח כשעדשות המגע היום נוחות וזולות מתמיד?
"אין ספק שעדשות מגע הן פתרון לליקוי ראייה בדיוק כמו המשקפיים, אך החסרונות בפתרון זה הוא שצריך לרכוש עוד ועוד עדשות בעוד שניתוח לייזר מציע פתרון לטווח ארוך. בנוסף, ישנם אנשים שמתקשים להרכיב עדשות ובגיל מבוגר יותר יש נטייה לפתח יובש בעיניים וקושי להשתמש בהן".
ד"ר לוינגר מדגיש כי "מי שכן בוחר להשתמש בעדשות מגע באופן קבוע, צריך להיות במעקב של אופטומטריסט ושל רופא עיניים".